UPDATE Experimentele medicului Vasi Rădulescu cu postări aiuristice despre cum să supravieţuim unui atac de cord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Doctorul Vasi Rădulescu a prezentat, sâmbătă, pe Facebook, mai mulţi paşi care pot fi respectaţi atunci când bănuim că am putea suferi de un atac de cord. Duminică a revenit anunţând că postarea de sâmbătă a fost aiuristică, „un experiment”.

UPDATEMi-am permis ieri, după ce am stat ceva pe gânduri, să încerc un experiment. Pe scurt, o postare aiuristică şi cerşetoare de share, cu nişte sfaturi medicale despre cum să tuseşti şi să te ajuţi în caz de infarct miocardic.

Am pus jos *experiment

Postarea respectivă e un text care, atenţie, anul trecut a fost publicat pe pagina unui cabinet de stomatologie şi a făcut ~20.000 share-uri. Incongruenţa e crasă şi abominabilă: stomatologie, sfaturi de cardiologie, dar sfaturi care n-au nicio legătură cu adevărul ştiinţific. Şi oamenii au distribuit masiv, au mulţumit până la cer şi-napoi, au zis că e o postare minunată.

Am zis să pun totuşi textul, pornind de la:

- îl demontasem de câteva ori deja;

- e un articol pe Leapşa de Sănătate despre tâmpenia aia;

- e un capitol în carte şi oamenii au luat (şi citit, sper) cartea „Medicina povestită pe înţelesul tuturor” în peste 5000 de exemplare, deci considerabil;

- audienţa mea e învăţată cu sfaturile mele şi „miroase” imediat când ceva nu e ok.

M-am înşelat teribil....

Medicul arată că postarea a avut peste 6.000 de share-uri pe toate paginile şi infime reacţii potrivite. 

„De ce preferă oamenii să distribuie toate prostiile? Cum putem face educaţie medicală veritabilă dacă nimeni nu se învaţă să oprească degetul blocat pe share şi să stea un pic pe text şi pe conţinutul lui? Cum putem face un lucru trainic dacă şi medicii au distribuit şi nu au verificat deloc fantasmagoriile de acolo? Din poignet? Din superficialitate?”, arată doctorul.

Postarea iniţială

Vasi Rădulescu prezinte ieri mai multe metode care, practicate în momentul atacului de cord, cresc şansele de supravieţuire. Dacă tuşim şi respirăm profund înainte de fiecare tuse, ne putem salva singuri până reuşim să primim ajutor specializat, spunea medicul.

1. Să presupunem că este ora 19:45 şi te duci acasă după o zi neobişnuit de grea la lucru (desigur, singur).

2. Sunteţi cu adevărat obosiţi, furioşi şi frustraţi.

3. Dintr-o dată, începeţi să simţiţi dureri mari in piept cu extindere în braţ şi maxilar. Sunteţi la aproximativ cinci kilometri de spitalul cel mai apropiat de casa dvs.

4. Din păcate, nu ştiţi dacă puteţi merge atât de departe.

5. Aţi fost instruiţi sa acordati primul ajutor, dar tipul care a predat cursul nu ţi-a spus cum să faci asta pe tine însuţi.

6. Cum poti supravieţui singur unui atac de cord? Deoarece mulţi oameni sunt singuri atunci când au un atac de cord, persoana a cărei inimă bate inadecvat şi care se simte rău are doar 10 secunde înainte de a-şi pierde conştienta.

7. Cu toate acestea, aceste victime se pot ajuta singure tusind. Înainte de fiecare tuse, trebuie să iei o inspiraţie profundă, iar tusea trebuie să fie profundă şi prelungită, ca şi în producerea sputei din profundul pieptului. O respiraţie şi o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde fără întrerupere, până când primim ajutor sau pana când inima bate normal.

8. Respiraţiile adânci aduc oxigen în plămâni şi mişcările tuse comprimă inima şi menţin circulaţia sângelui. 

Presiunea asupra inimii ajută de asemenea la restabilirea ritmului normal. În acest fel, victimele atacului de cord pot merge la un spital.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite