Medicii din zonele defavorizate ar putea obţine sporuri până la 200%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie şi medicii de specialitate care lucrează în zonele defavorizate ar putea beneficia de sporuri între 100% şi 200%, potrivit unui proiect de lege care va fi pus în dezbatere publică la data de 1 aprilie.

„Sunt comunităţi izolate, sunt medici care altfel nu ar fi stimulaţi să meargă în zonele respective. (...) Am venit cu o propunere de ordin de ministru care este în transparenţă decizională sau va fi afişat astăzi şi va fi dezbătut o perioadă destul de redusă că au fost discuţii destul de multe pentru acest subiect şi practic de la 1 aprilie va putea fi în vigoare. Intenţia noastră este să atragem câţi mai mulţi medici către acele comunităţi deficitare, scopul este de a-i aduce pe medici acolo şi de a-i şi menţine”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat de Agerpres.

În opinia oficialului, medicii din mediul rural ar putea fi stimulaţi şi dacă o parte din fondurile autorităţilor locale ar fi direcţionate la bugetul de cheltuieli de personal al spitalului din subordine.

„Ne referim aici la spitalele orăşeneşti, chiar şi cele municipale, care sunt afectate de lipsa de personal şi lipsa dorinţei de a se întoarce”, a subliniat Bănicioiu.

Medic de familie: „Criteriile sunt mai aspre!”

Pe de altă parte, sporul pentru medicii de familie care lucreză în zone defavorizate este în vigoare de 20 de ani, a completat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, care spune că proiectul propus de MS conţine prevederi mai severe decât cele care existau până în prezent.

„Acum se rediscută aceste criterii de spor, nu s-a ajuns la o variantă definitivă încă şi sperăm că lucrurile se îmbunătăţesc, dar deocamdată aceste prevederi nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decât cele care erau până acum, adică multe dintre localităţile rurale din ţară vor pierde sporul de rural, sau vor a avea un spor mai mic. Sunt cabinete pentru care sporul va fi mai mare şi este foarte important, dar este o excepţie care confirmă regula, se referă la cele cinci cabinete din Delta Dunării care vor primi un spor de 200% absolut necesar dacă ne gândim că ei se deplasează pe apă”, a declarat medicul de familie, citat de Agerpres.

Pe aceeaşi temă:

De ce pleacă medicii din România

Doctoriţa Felicia Buruiană (36 de ani) lucrează la Watford General Hospital din Marea Britanie. Ea a părăsit ţara pentru că, deşi era medic rezident şi cadru didactic, avea un salariu de 600 de lei. Potrivit sondajului INSCOP Research, 58,7% din români cred că personalul medical alege să profeseze în străinătate din cauza lefurilor ridicole.

Adevărul despre România: doi români din trei dau şpagă la doctor

Românii sunt nemulţumiţi de sistemul românesc de sănătate, însă apreciază medicii români. Aşa arată barometrul din această lună, realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite