Medicii din toată ţara intră în grevă. Eugen Nicolăescu: „Sunt surprins!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesioniştii din sănătate vor demara la începutul lunii iulie acţiuni de protest. Aşa au anunţat, joi, reprezentanţii sistemului medical reuniţi la Bucureşti care ameninţă chiar şi cu demisiile în bloc. Acţiunile angajaţilor din sănătate - care reclamă, în primul rând, salariile mici, sunt susţinute de Colegiul Dentiştilor, Sindicatul Sanitas precum şi de organizaţiile de pacienţi. Ministrul Sănătăţii s-a arătat surprins de acţiunile medicilor.

UPDATE Reacţiile managerilor de spitale nu au întârziat să apară. Cei mai mulţi şefi de unităţi sanitare din teritoriu susţin că nu se pune problema declanşării vreunei greve. 

Spre exemplu, Ioan Bârliba, managerul Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi, spune că punctul de vedere al Colegiului Medicilor referitor la declanşarea unor proteste este corect, dar că un spital nu poate fi blocat pentru că nu îi poţi spune pacientului «du-te acasă».

„La noi în spital se internează zilnic o sută de pacienţi. E adevărat că în caz de grevă se asigură urgenţele, dar este vară, apare o altă problemă. Eu nu-i pot spune pacientului «du-te acasă». Trebuie analizată serios această chestiune, trebuie văzut ca modalitate”, a explicat Ioan Bârliba.

La rândul său, Dan Căpăţână, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa a explicat că nu se pune problema declanşării unei greve, în ciuda numărului insuficient de cadre medicale, precum şi a salarizării necorespunzătoare a personalului medical. 

„Nu am fi realişti, dacă nu am şti care este situaţia sistemului medical din România, mai ales la nivelul medicilor. Sunt puţini, încărcaţi şi cu salarii proaste. Dar de aici şi până la a face o acţiune de genul ăsta... De o grevă spontană a medicilor în România nu am auzit până acum. (...) Nici poveste. Aici nu se întâmplă absolut nimic. Toată lumea îşi vede de treabă”, a precizat Dan Căpăţână.

În ceea ce priveşte spitalele din Buzău şi Râmnicu Sărat, nu a fost luată o decizie privind acţiunile de protest anunţate de Colegiul medicilor din România. „Dacă decizia unanimă va fi aceea de a porni aceste acţiuni, atunci şi la nivelul celor două unităţi medicale va fi grevă”, au explicat şefii spitalelor amintite, informează Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat, Raed Arafat, a precizat că ministerul înţelege nemulţumirile pe care le are personalul medical, dar că în ultima perioadă au existat discuţii continue între instituţia pe care o reprezintă şi şefii medicilor. 

„O problemă este faptul că nu sunt fonduri pentru salarii mai mari. Totuşi, în Minister sunt două grupuri de lucru, unul care lucrează la modificarea statutului spitalelor, al doilea se axează pe schimbarea statutului medicilor”, a declarat dr. Raed Arafat.

„Vreau să subliniez că orice acţiune care va avea loc nu trebuie să se răsfrângă asupra pacienţilor”, a completat secretarul de stat. 

UPDATE Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi confirmă că acţiunile anunţate de Colegiul Medicilor din România au susţinerea organizaţiei sindicale, el precizând că acestea nu sunt împotriva Ministerului Sănătăţii, ci a celui de Finanţe şi a Guvernului.

"Federaţia Sanitas susţine acţiunile de protest. Trebuie să se înţeleagă că nu este o acţiune împotriva Ministerului Sănătăţii. Colegiul Medicilor şi Sanitas au o relaţie corectă cu Ministerul Sănătăţii. Propunerea de alianţă are legătură cu sistemul sanitar şi cu finanţarea, care este apanajul Ministerului de Finanţe şi al Guvernului", a declarat  Sepi.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi, pentru Mediafax, că este surprins de protestele anunţate de personalul medico-sanitar, în condiţiile colaborării continue cu acesta, şi face apel la medici să pună în centrul activităţii lor pacientul.

"Am avut continuu discuţii cu organizaţiile profesionale, iar o dovadă este şi faptul că lucrăm împreună la elaborarea legii privind salarizarea şi a celei de schimbare a statului spitalelor publice. Suntem parteneri, iar asta inclusiv cu Colegiul Medicilor, cu care avem o relaţie foarte bună de colaborare pentru ca profesioniştii din sistem să îşi recapete încrederea", a explicat ministrul.

În contextul protestelor pe care le-ar putea declanşa angajaţii din sistem, Eugen Nicolăescu a ţinut să facă apel la medici "să aibă în centrul activităţii pacientul".

"Sper ca dialogul cu ei să continue", a mai spus demnitarul.

"Este o adevărată prigoană a cadrelor medicale, de aceea trebuie să luptăm pentru recăpătarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai suportăm să fim umiliţi, batjocoriţi, nu mai suportăm să se încalce demnitatea noastră. Vrem tratament normal, nu preferenţial", a explicat Vasile Astărăstoae.

Acesta a adăugat că pacienţii sunt alături de medicii protestatari. "Oricum ei suferă în momentul de faţă având în vedere că zeci de mii de medici au plecat în strănătate, iar pe pacienţi nu mai are cine să-i consulte", susţine Astărăstoae.

 Astărăstoae a avertizat că banii spitalelor s-ar putea termina în august, iar din toamnă acestea riscă să nu mai aibă fonduri pentru a funcţiona.

Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist.

Personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.

"Lunile de vară nu vor fi de vacanţă", a subliniat Astărăstoae, potrivit căruia calendarul protestelor va include marşuri, greve şi chiar demisii în bloc, dacă nu sunt rezolvate problemele.

Potrivit lui Astărăstoae, în perioada următoare, vor avea loc consultări în teritoriu, cu privire la stabilirea calendarului protestelor.

Acţiunile de protest vor fi susţinute de Colegiul Medicilor Dentişti, Sindicatul Sanitas precum şi de organizaţiile de pacienţi.

În Slovacia 2.000 de medici au demisionat

România nu ar face altceva decât să urmeze modelul altor ţări europene, precum Letonia, Lituania şi chiar Germania, în care medicii au hotărât să demisioneze în bloc. 

Ultimul exemplu în acest sens este cel al Slovaciei, unde la sfârşitul anului 2011, peste 2.000 de medici şi-au înaintat demisiile, provocând blocajul în 15 spitale publice de vârf. 

Guvernul a decretat stare de urgenţă şi a încercat să găsească soluţii la dezastrul care urma să aibă loc în sistemul medical slovac.

„În Slovacia, sistemul a fost blocat prin greva a 21% din medici. Au spus că aduc medici din străinătate şi că vor plăti tratamentul pacienţilor la clinici din Ungaria sau Austria, însă în momentul în care au realizat că doar patru medici străini au venit să se angajeze în sistem şi că banii cheltuiţi pe tratamentele în străinătate erau de nouă ori mai mari, au decis să ia măsuri”, a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite