Medicii sprijiniţi de vedete ca Florin Piersic jr. sau Tudor Giurgiu solicită autorităţilor interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un grup de medici şi asociaţii de profil solicită în mod expres autorităţilor române să interzică fumatul în spaţii publice închise, printr-un manifest. Cadrul legislativ actual nu protejează oamenii de riscul de îmbolnăvire, situaţie care încalcă atât principiul constituţional al ocrotirii sănătăţii, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

Manifestul se adresează Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei şi solicită în baza art 34 din Constituţie:

- respectarea drepturilor constituţionale la sănătate, loc de muncă sănătos şi libertatea de
mişcare prin asigurarea protecţiei celor expuşi la fumul de ţigară indiferent de statutul lor de
fumători sau nefumători.
- eliminarea discriminării actuale în care comportamentul unui grup restrâns are prioritate în
faţa drepturilor legitime ale marii majorităţi şi desfiinţarea condiţiei de cetăţeni de categoria
a II-a, în care intră, de facto, nefumătorii precum şi fumătorii care nu doresc să sufere
consecinţele fumului de ţigară în spaţiile publice.
- adoptarea de urgenţă a unor prevederi legale prin care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, precum şi în locurile de joacă pentru copii şi spaţiile în care se practică sportul, indiferent dacă sunt în spaţii închise sau deschise.

"Cerem Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei să sprijine acest demers de sănătate publică
de o importanţă vitală pentru viitorul nostru şi al tinerei generaţii şi să redăm împreună
României imaginea „clară” pe care o merită", se arată în manifest.

România este, în prezent, deţinătoarea unor recorduri negative în ceea ce priveşte protejarea faţă de fumul de tutun în spaţiile publice astfel încât putem spune că am devenit un adevărat ”paradis” al consumului de tutun, spun medicii.  

Fumatul dăunează grav sănătăţii

Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, faţă de 48% media Comunităţii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC).

"Nu există absolut nici un dubiu că fumul de ţigară este extrem de nociv, cauzând îmbolnăvirea şi decesul prematur al celor care îl inhalează, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulţi şi copii", se mai arată în manifest.

Legislaţiile ţărilor europene prevăd deja măsuri stricte de interzicere a consumului de tutun în spaţiile publice închise, inclusiv în ţări în care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. Chiar şi vecinii noştri unguri, bulgari, sârbi şi ucrainieni au interzis fumatul în aceste spaţii, demonstrând că şi această parte a Europei poate adopta măsuri ferme de protecţie a sănătăţii populaţiei proprii. 

"Legislaţia românească actuală în acest domeniu se remarcă atât printr-o redactare deficientă, cât şi prin aplicare insuficientă. Prin acest efect conjugat s-a creat o situaţie în care o majoritate covârşitoare a populaţiei – fumători şi nefumători deopotrivă – trebuie fie să suporte efectul nociv al fumatului în spaţii destinate, de fapt, alimentaţiei şi relaxării, fie să nu aibă acces în astfel de spaţii", arată documentul.

"Astfel, este încălcat sistematic dreptul la ocrotirea sănătăţii, prevăzut de art. 34 din Constituţia României, în primul caz, iar în cel de-al doilea caz este încălcată libertatea de mişcare, prevăzută de art. 25 din Constituţia României", spun reprezentan'ii Coaliţiei România Respiră, semnatarii manifestului.

În condiţiile în care în România peste 73% dintre adulţi nu fumează şi o bună parte dintre ei suferă şi mor prematur prin boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă faţă de expunerea la fum de tutun. ”Soluţia” spaţiilor diferite pentru fumători şi nefumători, complet nefuncţională în ultimii 7 ani, este expresia unei discriminări şi a afectării drepturilor şi libertăţilor prevăzute de Constituţia României.

Manifestul este semnat de medici şi de asociaţii de profil, dar şi de personalităţi precum Florin Piersic jr., Tudor Giurgiu, Vlad Petreanu sau Alex Gavan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite