Medicii, finanţaţi din banii primarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii şi asistenţii medicali ar putea fi plătiţi şi din banii autorităţilor locale, acolo unde există fonduri
Medicii şi asistenţii medicali ar putea fi plătiţi şi din banii autorităţilor locale, acolo unde există fonduri

Una dintre noutăţile introduse de modificările aduse Legii reformei din sănătate este posibilitatea ca autorităţile locale să asigure o parte din cheltuielile de personal din spitalele din subordine, a anunţat joi ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, dând exemplul primarului din Mioveni, care ar vrea să le dea bonusuri medicilor buni pentru a-i ţine în spital.

„Avem câteva modificări, respectiv completări, la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Una, noutate absolută în lege, este aceea prin care autroităţile locale pot participa la cheltuielile de personal, respectiv pot da salarii mediciilor şi asistentelor din spitalele aflate în subordine", a spus joi ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe.

Este vorba în principal de salariile medicilor şi ale asistenţilor, dar pot fi suportate şi cheltuieli administrative, truse medicale, echipamente, locuinţe pentru medici, a explicat oficialul joi, într-o conferinţă de presă.

„Am discutat cu primari care ne-au spus să îi lăsăm şi pe ei să finanţeze o parte din cheltuieli, cum ar fi primarul din Mioveni, unde sunt bani de la uzinele Dacia. Ei din impozitul pe venit obţinut la nivelul localităţii pot să finanţeze opt-nouă medici buni, pe care vor să-i ţină în oraş”, a explicat Nicolăescu.

Trei distribuitori pentru fiecare medicament  

Asistenţa medicală primară va fi de asemenea sprijinită mai mult de la nivel local, prin noua lege, care mai prevede şi obligarea producătorilor de medicamente de a avea minimum trei distribuitori pe piaţă pentru produsele lor.

Nicolăescu a explicat că luni urmează să fie avizată de minister noua listă a medicamentelor compensate, precum şi pachetul de servicii medicale şi contractarea serviciilor medicale.

Ordonanţa de Urgenţă nr 2/2014 modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată marţi în Monitorul Oficial, prevede că autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale.


Citiţi pe aceeaşi temă:

Experţii OMS vin în România să elucideze misterul vaccinului de la Cantacuzino

Serviciul Român de Informaţii, pe urma vaccinului toxic

Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu

Replica Ministerului Sănătăţii la blogul „Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu” al medicului Sorin Paveliu

Ministrul Nicolăescu a sesizat SRI în cazul posibilei contaminări intenţionate a vaccinului antigripal

Institutul Cantacuzino, luat „la puricat” de Corpul de control al premierului Ponta. Vina pentru dozele de vaccin interzise pe piaţă, pasată între oficiali

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite