Mărţişoare de o jumătate de tonă. Femeile din Râşca au primit în dar vaci din Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Văcuţele aduse din Irlanda au stat o lună în carantină pentru a se adapta cu clima din România
Văcuţele aduse din Irlanda au stat o lună în carantină pentru a se adapta cu clima din România

45 de gospodine din comuna clujeană Râşca au primit, de Ziua Femeii, văcuţe de rasă aduse tocmai din Irlanda.

Centrul comunei Râşca, din zona cunoscută în judeţul Cluj drept Ţara Cartofului, s-a umplut, ieri-dimineaţă, de sătenii care au venit să vadă minunea: 45 de văcuţe gestante din rasa Holstein Friza, cadou pentru tot atâtea gospodine fără venituri, pentru care traiul greu al familiei este asigurat doar prin munca câmpului.

Avere pentru oamenii simpli

Bucuria a fost mare în sânul celor 45 de familii. „Noi suntem oameni simpli, muncitori şi cu frică de Dumnezeu. Vedeţi palmele astea bătătorite? Cu mâinile astea ne asigurăm traiul de zi cu zi. Nu avem şcoli, nu avem pregătiri, nu avem locuri de muncă. Dar avem două mâini cu care muncim pământul şi nu ne plângem. Văcuţa primită azi e un dar frumos, de care vom avea grijă", spune Tatiana Stan (38 de ani), o femeie din satul Pleş care a primit, ieri, o văcuţă irlandeză.



Femeia mai are în gospodărie două vaci, un cal, porci şi găini şi cultivă, la fel ca toţi ceilalţi oameni din comună, cartofi. „Dumnezeu nu ne-a dat prunci, dar avem nepoţi de la fraţii noştri. De la văcuţa asta vom da lapte pentru copiii orfani. E mare lucru să poţi ajuta, chiar dacă nu eşti bogat", adaugă Tatiana Stan.

Cele 45 de văcuțe au ajuns la Râșca

Născută şi crescută la Râşca, femeia s-a ambiţionat totuşi să termine un liceu, chiar dacă la fără frecvenţă. „Anul trecut mi-am dat Bacalaureatul, la Bucureşti. Am vrut eu, aşa, să am liceul terminat, deşi la noi în zonă nu există şanse să te angajezi", mai spune Tatiana Stan.

Pentru a primi o văcuţă cadou, localnicele au tras la sorţi 



„Pe a mea o voi numi Milka", declară fetiţa Monicăi Stan, din Pleş, o altă femeie care a primit un cadou din Irlanda. „Este prima văcuţă din gospodăria noastră. Până acum creşteam doar porci. Pentru noi, o vacă înseamnă un mare ajutor", spune Monica Stan, de 33 de ani, mamă a doi copii.

Văcuţele se adaptează uşor

De altfel, acesta este al doilea transport de animale aduse la Râşca, de la demararea proiectului. Primele 47 de văcuţe gestante au venit anul trecut, în noiembrie. „Vaca pe care am primit-o anul trecut s-a adaptat repede, mănâncă bine, urmează să fete. E un lucru bun că sunt oameni în lumea mare care vor să ne ajute", spune Teofil Stan, care se numără printre primii beneficiari ai proiectului implementat în România.

image

Animalele au fost transportate din Irlanda cu avionul. Din 18 ianuarie, de când au sosit în România, văcuţele au stat în carantină o lună şi jumătate, pentru a se adapta condiţiilor de aici. „O parte din vacile sosite anul trecut la Râşca au deja viţei frumoşi, iar proprietarii lor sunt foarte mulţumiţi de cantitatea de lapte, producţia fiind mult mai mare decât cea a raselor locale. Fiind crescute sub cerul liber la ele acasă, frizele irlandeze sunt foarte rezistente şi s-au adaptat excelent condiţiilor de la noi", explică dr. Ovidiu Spînu, directorul Heifer România.

Emoţii la primire

Cele 45 de femei din Râşca au completat, în urmă cu două săptămâni, câte o cerere pentru a primi „mărţişoarele" vii. „Ne obligăm să dăm 300 de litri de la văcuţa primită pentru copiii orfani, amărâţi. În plus, avem obligaţia să creştem viţeaua pe care o fată vaca primită, pentru a o da mai departe. Dar din dar se face rai", arată Tatiana Stan.

Beneficiarii cadoului de la irlandezi vor dona 300 de litri de lapte, în fiecare an, copiilor orfani  Fotografii: caius raţiu



Văcuţele au fost aduse la Râşca cu un TIR, descărcate în ţarcul amenajat în centrul comunei, după care femeile au tras la sorţi numărul văcuţei pe care urmau să le ducă acasă, în gospodării.

După alocuţiunile rostite de primarul Ioan Morar, de ambasadorul Irlandei şi de reprezentanţii celor două fundaţii de caritate, tinerii din comună au susţinut, la Căminul Cultural, un spectacol de dansuri populare. Apoi, văcuţele trase la sorţi au fost transportate la porţile gospodăriilor.

"Este prima văcuţă din gospodăria noastră. Pentru noi, o vacă înseamnă un mare ajutor.''
Monica Stan localnică din Pleş

"De la văcuţa asta vom da lapte pentru copiii orfani. E mare lucru să poţi ajuta, chiar dacă nu eşti bogat.''
Tatiana Stan localnică din Pleş

„Dar din dar"

„Mărţişoarele" irlandeze din rasa Holstein Friza au fost oferite cadou celor 45 de femei din comuna Râşca de către Fundaţia Heifer România, în parteneriat cu Fundaţia Bothar din Irlanda.

Beneficiarii cadoului de la irlandezi vor dona 300 de litri  de lapte, în fiecare an, copiilor orfani  p Fotografii: caius raţiu

Pentru localnicii din Râşca, animalele primite în dar sunt o adevărată binecuvântare



Ceremonia de ieri din centrul comunei a avut oaspeţi de seamă. Au fost prezenţi ambasadorul Irlandei în România, Oliver Grogan, Peter Ireton din partea Fundaţiei Bothar Irlanda, dar şi reprezentanţi ai Prefecturii judeţului Cluj. Ambasadorul Irlandei s-a declarat plăcut surprins de primirea călduroasă pe care i-au oferit-o râşcanii. „Acest proiect demonstrează că între România şi Irlanda există legături trainice. Văcuţele acestea au fost donate de către fermierii irlandezi inimoşi. Ei nu au uitat că, în urmă cu mulţi ani, şi lor le-a fost greu. Sper ca, peste ani, fermierii de mâine, irlandezi şi români, să doneze animale celor nevoiaşi din alte colţuri ale lumii", a declarat ambasadorul Irlandei.

Vacile au fost aduse din Irlanda pentru a asigura necesarul de lapte copiilor instituţionalizaţi şi familiilor fără venituri. Proiectul urmează principiul de bază al Heifer International: „Dar din dar". Astfel, fiecare dintre cei care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obţinute de la animalele primite. Darul iniţial se va multiplica, iar lanţul beneficiarilor va creşte. De asemenea, fiecare familie care primeşte în grijă o vacă va dona câte 300 de litri de lapte pentru copiii din orfelinatele din centrul şi vestul ţării. Heifer International este o organizaţie umanitară care, de mai bine de 65 de ani, oferă asistenţă comunităţilor sărace din peste 120 de ţări ale lumii.

Pentru localnicii din Râşca, animalele primite în dar  sunt o adevărată binecuvântare
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite