SONDAJ Majoritatea românilor au fost păcăliţi de 1 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: cibosteca.ro
FOTO: cibosteca.ro

„Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“ a vizat cele mai importante date ale primăverii – 1 martie, 8 martie, 1 aprilie şi 1 mai.

71,3% din români declară că au fost păcăliţi măcar o dată în viaţă cu ocazia zilei de 1 aprilie, potrivit Sondajului „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013, pe un eşantion de 1.082 de persoane reprezentativ pentru populaţia României, cu o eroare maximă admisă de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Deşi ziua de 1 aprilie nu este foarte populară în rândul românilor, comparativ cu alte date speciale ale primăverii, doar 2,4% o consideră importantă. Totuşi, 45,1% din românii chestionaţi obişnuiesc să pună în scenă păcăleli de 1 aprilie cunoscuţilor. 

Bărbaţii declară într-o proporţie mai mare decât femeile că obişnuiesc să facă păcăleli de 1 aprilie. Cei mai înclinaţi să facă păcăleli de 1 aprilie sunt tinerii între 18-35 de ani şi locuitorii din mediul urban. 1 aprilie nu este propriu-zis o sărbătoare, nici din punct de vedere tradiţional, nici din punct de vedere modern-urban: nu există obiceiul de a oferi cadouri şi nu există un instrumentar specific, ca în cazul celorlalte (mărţişoare, flori, ritualuri specifice etc.).

Ziua Muncii, mai puţin importantă

Potrivit INSCOP Research, doar 16,6% din români cred că 1 Mai, Ziua Muncii, este o sărbătoare importantă, deşi ea se leagă de cel mai important drept obţinut de muncitori prin greve şi proteste în care au murit oameni: limitarea zilei de muncă la opt ore fără scăderea salariului.

În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 Mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale violente din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890.  Ziua Muncii e decretată ca zi liberă şi se serbează cu mici, bere şi vacanţe pe litoral.

Ziua Femeii, cea mai populară

Cea mai importantă sărbătoare laică de primăvară este de departe 8 martie. Aproape 50% din cei care au răspuns la întrebare indică Ziua Femeii drept cea mai populară sărbătoare dintre cele enumerate.

Popularitatea zilei de 8 martie este explicabilă printr-un tip de tradiţionalism, aceasta fiind o sărbătoare învăţată în familie, cu semnificaţie construită nu doar în jurul femeii, ci mai ales în jurul mamei.

e

Sărbătorile dragostei – 14 februarie, 1 Martie – sunt mai populare printre persoanele tinere (inclusiv printre adolescenţi, care nu sunt însă, în mod uzual, prinşi în eşantioanele sondajelor de opinie), în timp ce 1 Mai este mai apreciată de vârstnici.

Deşi foarte mediatizată, sărbătoarea importată Valentine’s Day, pe 14 februarie, este populară pentru 10,7% din români, în timp ce contraponderea autohtonă a acesteia, Dragobetele, pe 24 februarie, doar pentru 6,5%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite