Legea vaccinării: ce măsuri legale ia Ministerul Sănătăţii în faţa exploziei de epidemii din ultimii ani. „Orice măsură coercitivă e bine venită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea vaccinării va ieşi în sfârşit la lumină. În două, trei săptămâni mult aşteptatul document va intra în dezbatere, urmând a fi asumat de Guvern. Medicii speră ca efectele actului normativ să se vadă, mai ales că epidemia de rujeolă, cea mai gravă din ultimii cinci ani, face ravagii în vestul ţării.

Legea care îi va sancţiona pe părinţii şi medicii care refuză vaccinarea bebeluşilor, la care se lucrează de mai bine de un an şi care a trecut prin mai multe modificări, va vedea lumina zilei în două-trei săptămâni. Cel puţin aşa promite ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, alertat şi de faptul că România se confruntă cu cea mai mare epidemie de rujeolă soldată deja cu patru decese în vestul ţării. La această situaţie sumbră a contribuit foarte mult scăderea ratei vaccinale la pragul de 70%, atrag atenţia specialiştii.

Din acest motiv, ministrul Sănătăţii va da o lege care îi va sancţiona nu doar pe părinţii care nu vor dori să-şi imunizeze copiii, ci şi pe medicii care nu recomandă vaccinurile prinse în schema naţională de imunizare. Deşi nu a vrut să dea foarte multe amănunte legate de sancţinile ce vor fi prevăzute în lege, ministrul Vlad Voiculescu a explicat că pe viitor părinţii vor fi nevoiţi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză, abia după ce au fost informaţi referitor la riscurile şi beneficiile imunizării.

„Trebuie să iei, cel puţin, o decizie informată. Dacă nu vrei să-ţi vaccinezi copilul, minimul pe care ţi-l poate cere statul este să iei o decizie informată. Decizia de a nu vaccina un copil nu afectează doar acel copil şi doar acea familie, ci poate afecta şi pe alţii din acea comunitate”, a declarat ministrul Sănătăţii la o emisiune a postului Digi24.

Medic: „Orice măsură coercitivă e bine venită”

Experţii arată că Legea vaccinării ar putea rezolva mai multe dintre problemele actuale. „Ea poate să rezolve procurarea vaccinurilor, înfiinţarea comitetelor tehnice locale care să facă şi consiliere pentru părinţi, lanţul de frig (sistemul ce asigură condiţiile necesare de păstrare ale vaccinurilor din punct de vedere al temperaturii - n.r.) care există, dar trebuie revăzut, pentru ca transportul serului să se facă în siguranţă către direcţiile de sănătate publică şi medicii de familie. Efectele legii, cel puţin din punct de vedere organizatoric, s-ar vedea în şase luni”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Aşadar, consilierea părinţilor care nu sunt decişi să-şi vaccineze sau nu copiii ar trebui să cadă în sarcina Direcţiilor de Sănătate Publică, care, alertate de medicii de familie, să poată sta de vorbă cu părinţii. „Orice măsură coercitivă care se ia în direcţia forţării vaccinării copiilor este bună. Dacă se iau măsuri coercitive atunci când vorbim de vaccinurile prevăzute în calendarul naţional de imunizare, ele sunt corecte. Iar dacă un medic nu recomandă vaccinarea înseamnă că nu e suficient de pregătit, el ar trebui să susţină în totalitate vaccinarea, dat fiind faptul că are beneficii infinit mai mari decât riscuri”, a explicat şi profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Ce pot păţi doctorii care nu recomandă vaccinarea

Concret, doctorii care îi sfătuiesc pe părinţi să nu-şi vaccineze micuţii ar putea primi avertisment, în primă fază şi, ulterior, ar putea primi chiar amendă, suma nefiind încă stabilită. Totodată, pe fir ar putea intra şi Colegiul Medicilor din România, care l-ar putea ancheta, notează specialiştii. „Statul ar trebui să îşi asume şi reacţiile adverse grave ale vaccinării, ele sunt foarte rare, dar dacă există, autorităţile trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru cazurile respective”, a completat profesorul Rafila.

Cât îi priveşte pe părinţi, la ora actuală, cele mai multe state europene le aplică acestora amenzi substanţiale dacă nu îşi vaccinează copiii, asta pentru că imunizarea este obligatorie prin lege. „În Slovacia, Slovenia şi Ungaria, de pildă, pedeapsa este o amendă, care poate varia de la 300 de euro la 15.000 de euro. În Franţa, părinţii riscau să facă şase luni de închisoare dacă nu îşi imunizau copiii. E dificil să evaluezi dacă o astfel de măsură va influenţa decizia părinţilor români”, au arătat reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din România.

Motivele pentru care a scăzut rata acoperirii vaccinale

Medicii de familie, cei care îi imunizează pe micuţi, susţin că nu doar lipsa vaccinurilor a dus la scăderea ratei vaccinale, ci şi campaniile negative prezente pe Internet. „Acoperirea vaccinală a scăzut din trei motive. În primul rând, bolile prevenibile prin vaccinare au dispărut iar faptul că ele nu se mai regăsesc în patologia medicală actuală nu înseamnă că nu pot apărea.

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de 95%, în România ne situăm undeva la 88%. Alte motive pentru care nu mai sunt vaccinaţi copiii sunt legate de informarea părinţilor, care citesc din tot felul de surse neavizate că serul nu este bun. Au mai fost şi întârzieri în furnizarea vaccinului către direcţiile de sănătate publică”, a conchis Rafila.

Părinte: „Carnetul de vaccinări e sfânt pentru noi”

Janeta Rădescu este unul dintre părinţii pro-vaccinare şi, în ciuda faptului că a fost tentată iniţial să dea crezare zvonurilor şi articolelor de pe Internet, a decis să-i asculte pe medici şi să-şi imunizeze fetiţa de un an şi câteva luni. „Riscurile şi beneficiile vaccinării ne-au fost prezentate destul de sumar. Ne-am informat singuri”, a povestit mămica pentru „Adevărul”.

Adevărul: V-a fost greu să luaţi decizia de a vă imuniza copilul?

Atât eu, cât şi soţul meu suntem nişte oameni conservatori, iar acel carnet de vaccinări pe care l-am primit la naşterea fetiţei noastre, este sfânt pentru noi. Efectiv, am urmat schema de acolo, vaccinurile considerate „obligatorii”. Oricât de multe zvonuri, supoziţii şi dezbateri pro şi contra ar fi pe tema vaccinurilor, trebuie să acceptăm că medicina a evoluat şi că medicii nu ne vor răul. Medicii nu ne-au explicat foarte multe, ţi se spune doar că este importantă vaccinarea, că este bine să respecţi aceea schemă din carneţel, că efectele vaccinului sunt mult mai puţine decât complicaţiile care pot apărea în cazul bolilor infecţioase grave. Destul de scurt şi la obiect, probabil şi din lipsa timpului.

Au fost probleme legate de vaccin?

Deşi am discutat cu mai multe mămici care se loveau de lipsa vaccinurilor, noi nu am întâmpinat niciodată probleme în ceea ce priveşte vaccinarea. Poate am avut noroc, dar de fiecare dată când am fost la pediatrul micuţei (2 luni, 4 luni, 11 luni, 1 an), vaccinul a fost efectuat la termen.

V-au fost explicate riscurile si beneficiile vaccinării?

Din păcate, destul de sumar, de aceea este bine să te informezi singur uneori. M-am obişnuit să urmăresc forumuri, bloguri dedicate părinţilor şi copiilor, citeşti, mai întrebi în stânga-dreapta, te sfătuieşti cu familia, cântăreşti bine lucrurile, iar decizia îţi aparţine.

Legea vaccinarii introduce şi nişte sancţiuni pentru părinţi. Cum vi se par măsurile pe care vrea să le ia Ministerul Sănătăţii?

Mi se pare normal să existe nişte sancţiuni deoarece inconstienţa sau teama unor părinţi de vaccinare poate duce la epidemii grave cum am văzut chiar săptămânile trecute în judeţul Arad. Din păcate, cunosc părinţi care nu vor să îşi vaccineze copiii, sau dacă îi vaccinează, nu o fac în totalitate, adică nu respectă schema, nu fac ROR-ul, sau etc. Motivaţia lor este destul de puternică, cred că fiecare ne dorim tot ce este mai bine pentru copilul nostru…mulţi nu o fac din teamă, le este foarte frică de efectele adverse, teamă la care contribuie şi faptul că medicii nu explică decât sumar riscurile şi beneficiile imunizării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite