Inspectorii de muncă au depistat 118 lucrători la negru şi au dat amenzi de peste 880.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Inspectorii de muncă au identificat 118 persoane care munceau la negru şi au aplicat amenzi în valoare totală de 880.000 de lei pentru această încălcare a Codului muncii, informează, vineri, Inspecţia Muncii (IM).

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 29 iunie – 3 iulie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 339.688 euro, adică 1.528.000 de lei.

"Au fost depistate 118 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea, 21 erau din Bihor şi 14 din judeţul Braşov. În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.150.600 de lei din care 880.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut cinci propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 325 de angajatori. Au fost sancţionate 55 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru", precizează IM în comunicatul transmis agenţiei Mediafax.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 378.000 de lei, iar angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 34 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.

Dintre acestea, 10 au avut loc în judeţul Timiş. De asemenea, au fost dispuse două opriri de echipamente, una în judeţul Galaţi şi una în Bihor, iar în Bucureşti a fost dispusă sistarea activităţii la un angajator pentru a se evita posibile accidente.

"Am dispus la nivel teritorial, prin inspectoratele teritoriale de muncă, acţiuni de control şi supravegherea respectării legislaţiei ce priveşte asigurarea stării de sănătate a lucrătorilor în perioadele de caniculă. Tot efectivul de inspectori de muncă este implicat şi avertizăm angajatorii că măsurile minimale de protejare a lucrătorilor nu sunt opţionale, iar riscul la care îi expun pe aceştia este direct proporţional cu sancţiunile contravenţionale pe care le pot primi", precizează, în comunicatul transmis, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite