Heroina, pe primul loc în preferinţele consumatorilor de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumatorii de droguri ilegale preferă heroina FOTO Arhivă Adevărul
Consumatorii de droguri ilegale preferă heroina FOTO Arhivă Adevărul

Heroina a redevenit drogul preferat al consumatorilor de substanţe ilegale, arată cel mai recent raport privind situaţia drogurilor din România pentru anul 2012. Locul 2 în preferinţele consumatorilor îl ocupă etnobotanicele, stupefiantele cele mai periculoase de pe piaţa românească.

„Am revenit la situaţia din 2010, când opiaceele erau pe locul 1. Explicaţia este legată de schimbarea modelului de consum”, a declarat Sorin Oprea, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Acesta avertizează că a crescut îngrijorător incidenţa bolilor infecţioase asociate consumului de droguri. Astfel, a crescut cu 24,5% incidenţa virusului hepatic B, cu 84,4% a virusului hepatic C şi cu 24,6% pentru HIV Sida.

Cei mai mulţi consumatori de droguri din Bucureşti preferă canabisul, însă aproape jumătate dintre ei iau cel puţin două tipuri de stupefiante, în special cei care se droghează cu ecstasy şi cocaină, rezultă din Raportul naţional privind situaţia drogurilor în România.

Canabisul, preferat de bucureşteni

Concret, canabisul este preferat de 52,5% dintre consumatori, urmat de heroină - 20,5%, etnobotanice - 13,5% şi cocaină 7,5%, potrivit unei cercetări care a cuprins 400 de consumatori, iar 45,5 la sută dintre ei au spus că, pe lângă drogul principal, iau şi alte stupefiante.

„Astfel, consumatorii de ecstasy sunt cei care au declarat în cea mai mare proporţie consum secundar de alte droguri - 75% dintre ei consumând şi canabis, cocaină şi SNPP. Totodată, consumatorii de cocaină îmbină în proporţie de 66,7% droguri secundare, cum ar fi canabis, ecstasy şi medicamente, în timp ce consumatorii de SNPP înregistrează în proporţie de 63% consum secundar, din care cea mai mare parte o reprezintă consumul de heroină (91%)", se arată în raport.

De altfel, peste 50% din respondenţi susţin că sunt consumatori ocazionali, 30% din ei declară că obişnuiesc să consume de două - trei ori pe săptămână, în timp ce 27% consumă mai puţin de odată pe săptămână.

Creştere a cazurilor de tuberculoză în rândul consumatorilor de droguri

La rândul său, directorul executiv de la Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Valentin Simionov, a atras atenţia că Bucureştiul s-ar putea confrunta în viitor şi cu o creştere a cazurilor de tuberculoză, fiind deja confirmate cazuri de intersectare a virusului HIV cu tuberculoză în cazul consumatorilor de droguri.

Simionov a precizat că tuberculoza poate fi mult mai uşor răspândită, existând riscul de a fi transmisă de la consumatori la cei apropiaţi lor şi, ulterior, la populaţia generală.

„Ar putea fi un boom pentru Bucureşti”, a mai spus Simionov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite