Plafonul maxim la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate, majorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a majorat ieri plafonul maxim până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate de la 900 la 990 de lei, dând astfel curs unui act normativ propus de Ministerul Sănătăţii.

„Vom majora plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente la costuri cât mai accesibile. Creştem de la 900 de lei la 990 de lei plafonul veniturilor până la care se acordă compensarea cu 90% a medicamentelor”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în şedinţa de Guvern. 

Practic, măsura îi vizează pe pensionarii care începând de la 1 iulie au beneficiat de o majorare a pensiilor.

„Era necesară această măsură după ce au fost majorate pensiile. Am întâlnit situaţii când pacienţii depăşeau acel plafon de 900 de lei ce nu le-a permis să beneficieze de reţete compensate la fel ca înainte. Prin urmare, în luna iulie, majorarea de pensii a fost atenuată de faptul că ce au primit în plus la pensie au dat pe medicamente. Pacienţii care au acces la medicamente compensate de pe lista B sunt cronicii, fie că vorbim de cardiaci, diabetici şi aşa mai departe”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Compensarea a scăzut de la 90% la 50%

„Deci majorarea de pensie a fost atenuată de banii pe care i-au dat pe medicamente. Am avut şi foarte mulţi colegi nemulţumiţi, pentru că pensionarii nu au fost informaţi că majorarea îi va afecta din punctul acesta de vedere”, a completat vicepreşedintele SNMF. 

Mai mult, colegi de-ai acestuia din ţară au ajuns să se plângă inclusiv pe reţelele de socializare. „De ce trebuie să înghit eu toate insultele şi nemulţumirile pacienţilor că v-aţi gândit voi să-i minţiţi că le creşteti calitatea vieţii cu 5 lei, dar vor plăti de fapt mai mult pentru medicamente?! De ce eu, medicul de familie, trebuie să explic toate mârşăviile pe care le faceţi voi?”, scria medicul Roxana Ganciu, la sfârşitul săptămânii trecute pe Facebook.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite