Guvernul Cioloş a decis: nu dă bani pentru construirea bisericilor în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul nu va da bani pentru constructia de biserici
Guvernul nu va da bani pentru constructia de biserici

Guvernul Cioloş rămâne la decizia iniţială de a nu introduce în buget alocări explicite pentru construirea de biserici, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Potrivit acestuia, alocări pentru construirea bisericilor vor fi făcute în măsura posibilităţilor.

Suciu a adăugat însă că au fost prevăzuţi bani pentru culte în bugetul din 2016 prin creşterile de salarii.

„Va pot garanta că declaraţia premierului legată de alocarea pentru culte rămâne fermă, şi anume: în măsura posibilităţilor vom face asemenea alocări. Asta înseamnă că, în acest moment, alocări de construcţii special pe linie bugetară nu există. Avem toată deschiderea pentru asemenea alocări, dacă vom avea resurse, dacă există consens şi dacă există mai ales finanţarea pentru asemenea obiective, dar, în acest moment, nu avem o linie bugetară explicită pentru construcţii pentru biserici”, a declarat Dan Suciu.

Potrivit proiectului de buget pe 2016, publicat vineri pe portalul Ministerului Finanţelor, nu s-au alocat fonduri pentru susţinerea cultelor în următorul an, mai exact pentru construcţia şi modernizarea lăcaşelor de cult, ci numai pentru salariile personalului clerical şi neclerical. Mai exact, potrivit proiectului, la capitolul „susţinerea cultelor“, bugetul alocat în 2016 este zero.

În 2014, cheltuielile realizate pentru susţinerea cultelor au fost de 148,15 milioane de lei, iar execuţia preliminară pentru acest an indică cheltuieli de 177,09 milioane de lei. Totuşi, Ministerul Finanţelor precizează că proiectul de buget pe 2016 prevede o creştere a contribuţiei statului, pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor, de la 12,8 milioane de lei, în 2015, la 13 milioane lei, în următorul an. De asemenea, se păstrează în bugetul pe 2016 suma de 1,3 milioane de lei alocată în scopul finanţării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos.

Pe de altă parte, sumele alocate în proiectul de buget pentru salariile personalului clerical şi neclericat sunt mai mari în 2016 decât în 2015.

În cazul personalului clerical, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult creşte de la 278,3 milioane de lei anul acesta la peste 315,1 milioane de lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuţia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% faţă de anul 2015, de la 188,9 milioane de lei la 292,7 milioane de lei în anul 2016“, se arată într-o precizare transmisă de Ministrul Finanţelor. Reiese, astfel, o majorare cu aproape 140 de milioane de lei a bugetului alocat pentru salarii. Ministerul Finanţelor arată că sumele suplimentare prevăzute în bugetul pe 2016 sunt comparabile cu cele alocate în acest an pentru construcţii şi reparaţii.

Mai mult, Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a declarat că Biserica va putea face în continuare construcţii având în vedere că dispune de fonduri proprii, beneficiază de facilităţi fiscale şi are posibilitatea de a atrage bani europeni. „Biserica are la dispoziţie venituri proprii şi beneficiază şi de facilităţi fiscale. Deci poti fi continuate lucrări de construcţie. De asemenea, se pot atrage şi fonduri europene“, a spus Dragu, la Pro TV.

Telefonul împăciuitor al lui Cioloş

Proiectul de buget al Ministerului Finanţelor a încins, sâmbătă, spiritele în Patriarhie, purtătorul de cuvânt al instituţiei având, la rândul lui, o reacţie oficială. Mai exact, Vasile Bănescu a precizat: „Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. Este o veste care nu ne poate bucura, dar construcţiile începute, inclusiv proiectul Catedralei naţionale, vor putea fi continuate.

Conform legii Catedralei din 2005, fondurile alocate nu provin doar din partea statului. În primul rând, sunt fonduri alocate de Biserică, alocate prin donaţiile credincioşilor şi, în ultimul rând, din partea instituţiilor statului. Proiectele aflate în derulare în cadrul Patriarhiei Române nu vor fi stopate, cel mult procesul de edificare al lor va fi unul evident afectat“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite