Negocierile din Sănătate au eşuat din nou. Greva japoneză din spitale continuă, iar ministerele Sănătăţii şi Muncii vor lucra la grila de salarizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii continuă greva în Sănătate FOTO Adevărul
Medicii continuă greva în Sănătate FOTO Adevărul

Negocierile dintre reprezentanţii cadrelor medicale şi cei ai ministerelor Sănătăţii şi Muncii au eşuat, din nou. Chiar dacă astăzi s-a discutat strict despre salarizarea angajaţilor din sistemul de sănătate, medicii şi asistenţii medicali sunt decişi să meargă înainte cu măsurile de protest. Astfel, greva japoneză din spitale continuă, iar marşul din 2 noiembrie rămâne în picioare.

„Am decis că se va lucra la grila de salarizare. Concret, pe 28 octombrie un grup tehnic va lucra pe varianta propusă de Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, iar pe 31 octombrie ne vom întâlni, din nou, de această dată şi cu reprezentanţii de la Economie şi de la Finanţe, pentru a vedea care este proiecţia bugetară şi ce poate fi făcut pentru majorarea salariilor în sistem. Însă, rămân în picioare greva japoneză şi marşul din Bucureşi. Vom renunţa la acest plan abia atunci când măsurile luate de ministere se vor regăsi în Monitorul Oficial”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Salarii mai mari pentru toţi din sistem

Medicii militează pentru majorarea lefurilor tututor celor din sistem, inclusiv pentru cele ale asistenţilor medicali şi pentru cele ale infirmierilor.

De asemenea, reprezentanţii cadrelor medicale nu sunt de acord cu salarizarea în funcţie de performanţă pe motiv că favorizează o anumită categorie de medici. „Aşteptarea noastră este să avem o lege a salarizării astfel încât să fie mărite salariile tuturor. În schimb, dacă se doreşte şi acel proiect pilot, putem discuta pe marginea lui, cu amendamentul ca el să fie un capitol distinct în lege şi nu o lege în sine. Ar fi absurd să mergem cu două legi în paralel”, a explicat pentru adevarul.ro Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas.

Rezidenţii primesc burse din 2014

Săptămâna trecută, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat că are în vedere acordarea unor burse pentru rezidenţi începând cu anul 2014, salariile mici ale acestora fiind un alt motiv pentru care angajaţii din sistemul sanitar protestează de aproape o lună.

„Noi am propus lucrul acesta. Dublarea salariilor să vină din aceste burse, ne-ar fi de mare ajutor, mai ales că avem salarii infime. Aşteptăm cu interes şi proiecţia bugetară pentru anul viitor, pentru că cei din Coaliţie vor să discute şi despre salarizarea tuturor cadrelor medicale, pachetul de bază şi alocarea unui procent mai mare din PIB pentru Sănătate”, a declarat pentru „Adevărul” medicul rezident Clara Matei.

Revendicările medicilor

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi. În acest sens, pe 2 noiembrie va fi organizat un marş de protest la Bucureşti, la care sunt aşteptaţi câteva mii de medici din toată ţara.

În prezent, un medic primar câştigă 3.200 de lei, deşi ar trebui să câştige 5.700 de lei. Un medic specialist câştigă, la ora actuală, 2.100 de lei, în timp ce leafa acestuia ar trebui să ajungă la 4.500 de lei. Rezidenţii câştigă 800 - 1000 de lei, deşi ar trebui să câştige 2.100 de lei, iar salariile asistenţilor medicali sunt de aproximativ 1.200 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite