Greşeli gramaticale pe Facebook
0Epoca Internetului şi a reţelelor de socializare a schimbat substanţial modul în care comunicăm şi ne exprimăm. Pe lângă nenumăratele beneficii pe care le aduce exprimarea neîngrădită, descoperirile tehnologice ridică şi multe provocări, iar una dintre ele este cea a scrierii corecte. Adevărul.ro a realizat o listă a celor mai frecvente greşeli gramaticale pe Facebook, ce apar în comentariile şi postările utilizatorilor.
Dacă până recent comunicarea colocvială în scris se regăsea mai curând în scrisori private, odată cu popularizarea Internetului, oricine poate publica un mesaj ce poate fi citit de o lume întreagă.
Cu o audienţă globală, această libertate de exprimare este însoţită şi de responsabilitatea modului în care scriem. Atunci când nu reuşim să ne exprimăm corect gramatical, sensul mesajului poate fi alterat, iar imaginea noastră are de suferit.
Greşeli gramaticale pe Facebook: doi sau trei "i"
Una dintre cele mai mari confuzii gramaticale pe care le aduce limba română este scrierea unor cuvinte cu trei “i”.
Aşadar, substantivele masculine a căror formă de plural nearticulat se termină în -ii, se scriu la nominativ-acuzativ articulat cu articol hotărât cu –iii: copii, copiii; fii, fiii; cafegii, cafegiii; geamgii, geamgiii; macaragii, macaragiii.
O altă greşeală frecventă în discursul internauţilor este atribuirea unui sens greşit cuvântului “locaţie”. Folosit la scară largă în locul substantivului „spaţiu” sau „loc”, „locaţie” a invadat, pur şi simplu, limba română, fiind una dintre cele mai frecvente capcane în care cad vorbitorii ei. Sensurile principale ale termenului „locaţie” sunt acelea de „închiriere” şi „chirie”.
Greşeli gramaticale pe Facebook: doar sau decât?
De asemenea, folosirea cuvintelor “doar” şi “decât” dau bătăi de cap românilor. În limba română, „decât” nu este sinonim cu „doar” sau cu „numai”, aşa cum greşit cred cei mai mulţi dintre vorbitori, şi nu poate fi utilizat fără să fie însoţit de adverbul de negaţie „nu”. Aşadar, este greşită folosirea lui în structura „Au fost decât trei oameni”. Varianta corectă este: „Nu au fost decât trei oameni”.
Puţini vorbitori ai limbii române ştiu că structura „dar totuşi” este pleonastică, termenii fiind sinonimi.
Greşeli gramaticale pe Facebook: vroiam sau voiam?
Verbul „a vrea” este adeseori folosit greşit la forma lui de imperfect: „Vroiam, vroiai, vroia...”. Este o formă greşită frecvent întrebuinţată, care provine dintr-o contaminare cu un verb sinonim, „a voi”. Aşadar, formele corecte de imperfect ale verbului „a vrea” sunt: „vream, vreai, vrea...”, de altfel foarte rar utilizate. Iar formele corecte de imperfect ale verbului „a voi” sunt „voiam, voiai, voia”.
O altă greşeală frecventă a utilizatorilor de Facebook este întrebuinţarea incorectă a verbului „a plăcea”, pe care internauţii neatenţi îl conjugă pornind de la forma „a place”, care este inexistentă, deci incorectă. Forme de genul „Mi-ar place să mergem la film”, în loc de forma corectă „Mi-ar plăcea să merg la film”, se numără în continuare printre greşelile omniprezente pe Facebook.
Şi politicienii fac greşeli gramaticale pe Facebook: aventurile doamnei Grapini
Politicienii au învăţat să folosească Facebook, dar nu toţi ar trebui să fie lăsaţi să posteze singuri. Unul dintre exemple este europarlamentarul PC greşelile de pe Facebook pe vremea când era ministru pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism.
Pe 23 iunie 2014, Maria Grapini promova ia. Şi ne recomanda să o "înbrăcăm".
"Va doresc o seara placuta ...si racoroasa ! Nu uitati ca miine IA este sarbatorita ! Sa va inbracati cu ie ,daca aveti ! Este bluza noastra traditionala !".
Iar pe 18 iunie, doamna Grapini ne anunţa din postura ei de ministru, că "De la 118.455 voi fii la Antena 3 ! sunt foarte suparata ,asa ca ,tineti-mi pumnii !l".
Greşeli gramaticale pe Facebook: Ana Maria Prodan
Într-o răfuială cu un jurnalist, Ana Maria Prodan a scris un mesaj pe Facebook în care a inclus o altă greşeală frecventă:
„Leşin de râs dragi prieteni!! Este unul ... Nu ştiu exact cum îl cheamă scutaniu sau aşa ceva. Lucrează pe la un site... De sport cică... Omuleţul săracul cică " scrie" are" blog":)))). Doamne cum laşi toti .......;))) să ţină pixul în mînă???? Ăsta şi l bagă în ochi săracul:))), se scobeşte în nas cu el sau îşi curăţă mizeria de sub unghii:))))Săracul nu are o pîine pe masă şi probabil se roagă seară de seară la tine Doamne să l ajuţi:) ajută l te rog şi eu că e amărît rău! În rest.... Cred că se întorc în mormînt jurnalişti celebrii (n.red. corect este celebri, în acest context).... Iartă l domnule Chirilă.... CE SĂ MAI VORBIM DESPRE JURNALIŞTI CELEBRII, (n.red. celebri) OVIDIU IOANIŢOAIA, TOLONTAN, CARTIANU, etc.. Scuze sînt atît de mulţi jurnalişti mari încît nu am loc să i amintesc pe toţi...."
Eugenia Crainic, din Arad, a creat de câteva luni în mediul virtual grupul „Limba română pentru afectaţii de limbajul «feisbuc»“. Ea îşi propune să corecteze greşelile de gramatică frecvente printre internauţi.
Greşeli gramaticale pe Facebook: cum să vorbeşti corect româneşte
O fostă jurnalistă în Arad, acum purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale, Eugenia Crainic sau Jeni (42 de ani), aşa cum îi spun prietenii, îşi găseşte timp să dea pe Facebook lecţii de gramatică a limbii române. Astfel a luat naştere, în urmă cu un an grupul „Limba română pentru afectaţii de limbajul «feisbuc»“.
Munca Eugeniei Crainic nu este în zadar. Membrii grupului ştiu acum că în limba română nu există cuvântul „grizonat“, ci doar „grizonant“, nu există „frustat“, ci doar „frustrat“, nu există „ghenă de gunoi“, nici „delicvent“, ci „delincvent“. „Mai corectăm împreună fraze «şchioape», diverse exprimări defectuoase, discutăm şi pluraluri incorecte, în fine, o serie de lucruri care la prima vedere ar părea corecte, dar sunt cât se poate de departe de a fi folosite cum ar trebui“, explică arădeanca.
„«Servesc masa?» sau «Servesc mâncare?». Cum e corect? Că doar nu mănânci masa?“ este problema ridicată de Ovidiu Păiuş, un membru al grupului. După lungi dezbateri, Eugenia clarifică dilema: „Corect este «Mănânc». Nu servesc masa decât chelnerii sau nevestele, dacă au musafiri. «Servesc masa» este o preţiozitate inutilă“. Tot aici, ea postează şi diferite teste pentru cei care vor să-şi verifice cunoştinţele de gramatică.
„Ideea de a înfiinţa un grup dedicat limbii române pe Facebook mi-a venit după ce am observat că lumea nu-şi bate capul deloc să respecte regulile de scriere corectă ale limbii române. Pe Facebook, mai ales, mai toţi par că au uitat să scrie româneşte. Pe de altă parte, sunt persoane care se trezesc corectându-i pe ceilalţi, greşind însă şi ele, semn, totuşi, că oamenilor le-ar plăcea să-şi vadă limba vorbită (şi scrisă) corect“, explică Eugenia Crainic motivul pentru care a decis să creeze acest grup.