UPDATE Codul roşu de inundaţii a fost extins şi prelungit. Zeci de case şi drumuri, măturate de ape. A fost emis un nou Cod portocaliu de furtuni
0Autorităţile locale din judeţele afectate de inundaţii trebuie să rămână în alertă, pentru că se întrevede o noapte dificilă. Aşa a anunţat premierul Victor Ponta în cadrul şedinţei Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, unde s-a decis suplimentarea fondurilor pentru judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş. Meteorologii au emis noi Coduri de vreme rea pentru sud-vestul ţării valabile până vineri. De sâmbătă se încălzeşte.
Vremea rea se menţine şi joi, însă meteorologii au veşti bune pentru următoarea perioadă. Ei spun că începând de vineri, ploile se vor muta în nordul, nord-vestul şi în zona de munte a ţării, iar de sâmbătă aversele se vor restrânge şi vor fi aşteptate doar izolat, în partea de nord-vest a ţării.
„În zonele de câmpie însă va fi caniculă, iar temperaturile vor depăşi izolat 35 de grade”, mai arată specialiştii.
Joi însă vremea se menţine instabilă în Banat şi parţial în Oltenia. Potrivit unor atenţionări ce vor intra în vigoare la noapte, la ora 03.00, judeţele Dolj, Mehedinţi şi Caraş-Severin se vor afla sub incidenţa unui Cod portocaliu de furtuni, în timp ce pentru judeţele Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt a fost emis Cod galben de vreme rea. Până vineri la ora 10.00, în aceste regiuni, vor cădea ploi cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar local cantitatea de precipitaţii va depăşi 50 de litri pe metru pătrat, avertizează specialiştii.
Specialiştii au precizat că va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 70 de litri pe metru pătrat, în cursul nopţii de miercuri spre joi (30/31 iulie) în judeţul Caraş-Severin, iar pe parcursul zilei de joi, 31 iulie şi în judeţele Mehedinţi şi Dolj.
De asemenea, meteorologii au emis şi o avertizare de Cod galben de furtuni, valabilă începând de joi noapte până vineri dimineaţă, la ora 10.00.
Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat.
În acest interval, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în sud-vestul ţării, precum şi în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali.
Cod roşu de inundaţii pentru râurile din sudul ţării
La rândul lor, hidrologii au extins Codul roşu de inundaţii, emis miercuri dimineaţă, pe bazinul superior al râului Vedea şi pe afluentul său Cotmeana din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş. Tot sub Cod roşu de inundaţii se află şi râurile din bazinul hidrografic Lotru din judeţul Argeş, dar şi majoritatea râurilor mici din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj.
Cursurile de apă din judeţele Vâlcea, Gorj şi Timiş, precum şi din Giurgiu, Dâmboviţa şi Ilfov se află sub coduri portocalii şi galbene de inundaţii.
Mai mult, reprezentanţii Administraţiei Nationale „Apele Române” susţin că debitele râurilor aflate sub cod roşu şi portocaliu de inundaţii au crescut de aproape 400 de ori comparativ cu debitele înregistrate la începutul lunii iunie.
Specialiştii au instituit Cod portocaliu de inundaţii, valabil până vineri, pentru râurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiaşi – amonte Podari (judeţul Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman), afluenţii râului Vedea din judeţul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Giurgiu).
Începând cu 31 iulie 2014, ora 3.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna (judeţele Caraş Severin şi Gorj), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt şi Argeş, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).
Hidrologii au emis şi o avertizare de Cod galben de inundaţii valabilă până vineri la ora 14.00 pentru râurile din bazinele hidrografice Jiu superior, Gilort şi Jiu pe sector aval Răcari- judeţele Gorj şi Dolj, afluenţii Oltului din judeţele Gorj, Vălcea şi Olt, Teleorman aval Tătărăştii de Sus şi Neajlov aval Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu).
Totodată, începând cu data de 31 iulie, ora 3.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, bazinul superior şi mijlociu al Begăi, bazinul superior al Timişului, Poganiş (judeţele Caraş Severin şi Timiş), afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, bazinul superior al Argeşului, bazinul mijlociu al Dâmboviţei şi Sabar (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu) va fi valabilă o avertizare de Cod galben.
De asemenea, specialiştii au anunţat că începând de joi de la ora 3.00 se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi în alte bazine hidrografice din judeţele Hunedoara şi Sibiu.
Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, convocat miercuri
Peste 2.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti cu 10 elicoptere dintre care 6 de tip SMURD au fost mobilizaţi în judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş grav afectate de inundaţii. În ultimele zile, o persoană a murit şi alte patru au fost date dispărute.
„În zonele afectate de inundaţii sunt peste 2.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti la care se mai pot adăuga alte 2.500 de forţe în funcţie de dinamica situaţiei. Avem şi 10 elicoptere ale MAI, dintre care şase de tip SMURD, unul dintre acestea operează în zona Rânca pentru salvarea a 10 persoane”, a mai spus ministrul de Interne.
Şeful de la „Apele Române”, pe făraş
De asemenea, în cursul zilei, premierul Victor Ponta a cerut demiterea lui Vasile Pintile, directorul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, aflat la acest moment în concediu.
Asta la scurt timp după ce vicepremierul Liviu Dragnea, nemulţumit de modul greoi în care au fost ridicate sau consolidate digurile de protecţie, în ultimii ani, a cerut efectuarea unei anchete la Apele Române.
„E vorba de o analiză serioasă a tuturor investiţiilor aprobate în ultimii 20 de ani, care au fost începute şi abandonate în diverse stadii. Pe de altă parte să vedem care este nivelul total al sumelor cheltuite de Apele Române. Şi să analizăm posibilitatea ca Apele Române să fie dotate cu maşini, utilaje şi instalaţii de care au nevoie, pentru a face aceste lucrări cu energie proprie. Nu cred că este obligatoriu ca toate lucrările să fie date către firme private, pentru că cei mai buni specialişti sunt al Apele Române. Dacă ar avea toate cele necesare, ar putea interveni şi mai repede şi cu costuri mai mici”, a declarat Liviu Dragnea, la Digi24.
La aflarea veştii, Pintilie, l-a sunat pe Victor Ponta pentru a-i spune că a coordonat, prin telefon, întreaga activitate a instituţiei în timpul inundaţiilor.
Pod rupt de ape în comuna Albeni, după viitură FOTO Mediafax
Recomandările Ministerului Sănătăţii
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a făcut un apel către toţi reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii.
Astfel, direcţiile de sănătate publică vor asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate, precum şi medicamentele şi materialele necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale, dar şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor care ar putea fi cauzate de inundaţii.
„Am cerut suplimentarea personalului medical, în funcţie de necesităţi şi a echipajelor de ambulanţă, precum şi avertizarea medicilor de familie care să asigure asistenţa medicală în permanenţă. Mai mult, DSP-urile vor participa la asigurarea transportului pentru gravide, persoane în vârstă cu boli cronice, dializaţi, copii şi vor asigura supravegherea calităţii apei de băut în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor, dar şi asigurarea de locuri de spitalizare pentru persoanele afectate", a declarat Bănicioiu.
Ministerul Sănătăţii a transmis recomandări cu privire la măsurile pe care populaţia trebuie să le ia pentru prevenirea îmbolnăvirilor:
- să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet;
- să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită, să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic, să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuarii acestora,
- să evite expunerea prelungită la frig/umezeală,
- să păstreze alimentele în condiţii igienice,
- să respecte igiena individuală, iar la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic/spital.
Angajaţii MAI au intervenit şi pe calea aerului pentru salvarea persoanelor din calea apelor
SITUAŢIA ÎN ŢARĂ
TÂRGU JIU
Situaţie critică la Novaci: apele nu s-au retras, iar sinistraţii au făcut o noapte albă
La Novaci, situaţia se menţine critică în continuare, pentru că nivelul Gilortului a scăzut foarte puţin, iar apele nu s-a retras din curţile şi casele oamenilor.
RÂMNICU VÂLCEA
Inundaţiile au făcut ravagii în judeţul Vâlcea, printre cele mai afectate zone fiind cătunul Atârnaţi din comuna Vaideeni, unde locuiesc 700 de oameni. Pentru că mai mulţi localnici au rămas izolaţi pe o insulă, în mijlocul râului Luncavăţ, autorităţile au intervenit cu elicopterele. În zona calamitată au fost prezenţi astăzi vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Mircea Duşa.
Turişti polonezi salvaţi de pe munte de jandarmii vâlceni
Şapte turişti polonezi, printre care şi un copil, au fost salvaţi de jandarmi după ce au rămas blocaţi pe munte, în zona Voineasa. Grupul a fost ajutat să coboare de pe munte aseară.
FOTO Un bătrân din comuna Stroeşti a fost luat de viitură
Vâlceanul de 71 de ani încerca să traverseze un podeţ când a fost luat de ape. Familia bătrânului nu exclude posibilitatea ca acesta să se fi electrocutat înainte să ajungă în apele învolburate ale râului. Trei stâlpi de electricitate s-au rupt chiar în momentul când acesta se afla pe pod.
Staţiunea Voineasa a rămas izolată. DN 7A, blocat de aluviuni
Circulaţia pe DN 7A, între Voineasa şi Malaia, a fost închisă duminică seara după ce aluviunile au blocat şoseaua. Nicio ambulanţă nu poate ajunge la această oră în zonă, iar 120 de turişti au fost forţaţi să se cazeze la un hotel până la deblocarea drumului.
CRAIOVA
Zeci de gospodării din satul Motoci, comuna doljeană Mischii, sunt inundate. După o ploaie toenţială care a durat mai bine de o oră şi jumătate, nivelul apei depăşeşte, în unele locuri din sat, un metru.
SLATINA
FOTO Inundaţii “de vară” la Olt: zeci de persoane evacuate din calea puhoaielor
Codul portocaliu de inundaţii a fost prelungit în judeţul Olt în mai multe localităţi afectate de precipitaţiile căzute în ultimele 48 de ore, iar în cazul comunei Coloneşti a fost instituit chiar cod roşu din cauza creşterii debitului pe râurile Vediţa şi Vedea. Aproximativ 30 de persoane au fost evacuate, marţi, ca urmare a apelor revărsate. Forţe însemnate de pompieri şi jandarmi au acţionat în judeţ pentru a ţine situaţia sub control.
Aproape 300 de gospodării inundate la Potcoava
Cantităţile semnificative de precipitaţii căzute în ultimele 24 de ore au produs pagube şi în judeţul Olt. Momentan, potrivit informaţiilor autorităţilor cu atribuţii în domeniu, relevă că cele mai afectate localităţi din judeţ au fost Potcoava şi Găvăneşti. Pompierii au intervenit în cazurile cele mai dificile.
PITEŞTI
O ambulanţă care transporta o gravidă în luna a noua a rămas blocată din cauza inundaţiilor
O ambulanţă ce transporta o femeie însărcinată în luna a noua a rămas blocată, din cauza inundaţiilor, între localităţile Vedea şi Uda din Argeş. Din fericire, atât femeia cât şi fatul sunt stabili.
Un autoturism a fost luat de viitură, aseară, în localitatea Căteasca, din judeţul Argeş, la intrarea pe Autorstrada BUcureşti-Piteşti. Şoferul, care era singur în maşină, a reuşit să iasă când a văzut că vine viitura, abandonând autoturismul.
Terasamentul căii ferate a fost erodat de ploile puternice, locomotiva plonjand mai multi zeci de metrii ajungând în cele din urmă pe câmp.
ALEXANDRIA
Inundaţii în Teleorman Au fost afectate 53 de case din zece localităţi
Inundaţiile au afectat 10 localităţi din Teleorman. Au fost inundate 53 de case. 29 de persoane din satul Beuca sunt izolate. Au fost evacuate 5 persoane din Ciolăneşti.