Fost consilier guvernamental, despre haosul din Sănătate: „A fost şi este o harababură enormă cu salariile, sporurile şi plata gărzilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raul Pătraşcu, fost consilier guvernamental în mandatul tehnocrat, susţine că ceea ce se întâmplă cu salariile medicilor, în special cu cele ale medicilor rezidenţi, a dus la un haos în sistem. „E o harababură enormă cu nivelurile salariale, sporurile şi plata gărzilor”, a scris specialistul pe pagina sa de Facebook.

Concret, acesta s-a declarat surprins de faptul că salariile au crescut dar veniturile scad. „Marea şmecherie şi manipulare a guvernanţilor e că anunţă dublări de salarii şi instigă lumea împotriva medicilor, dar realitatea e complet diferită. Într-adevăr, unii rezidenţi sau medici care aveau salarii de 3000 de lei înainte au primit acum 4000-4200 de lei. Dar ştiţi unde e şmecheria?”, a scris Raul Pătraşcu. 

Redăm, mai jos, mesajul integral al fostului consilier guvernamental: 

Nu am postat până acum pentru că am vrut să mă lămuresc exact ce se întâmplă cu salariile, în special ale medicilor rezidenţi. Cert e că a fost şi este o harababură enormă cu nivelurile salariale, sporurile şi plata gărzilor.

Salariile au crescut, dar veniturile SCAD! Marea şmecherie şi manipulare a guvernanţilor e că anunţă dublări de salarii şi instigă lumea împotriva medicilor, dar realitatea e complet diferită.

Într-adevăr, unii rezidenţi sau medici care aveau salarii de 3000 de lei înainte au primit acum 4000-4200 de lei. Dar ştiţi unde e şmecheria?

De luna viitoare scad drastic sporurile, au dispărut practic sporurile pentru ora de gardă (de la 100% la maxim 15% sau chiar 0%) şi a scăzut tariful per ora de gardă. Să vă dau un exemplu.

Un rezident de an mare (cei mici nu sunt băgaţi în seamă de guvernanţi, ei sunt consideraţi sclavi) primea, în funcţie de secţie, între 400-530 RON pentru o gardă efectuată în timpul săptămânii în urma modificărilor aduse de noi tehnocraţii în 2016. Acum va primi cam 190 de RON pentru 32 de ore muncite incontinuu şi mai mereu fără somn deloc.

Plus, noua lege obligă medicii la 2 gărzi obligatorii în loc de una, deci încă o pierdere de cel puţin 530 de RON. Rezidenţii efectuează între 4-7 gărzi pe lună, atât în timpul săptămânii cât şi în weekend că deh, pe unele secţii nu există destul personal şi se practică epuizarea.

Deci, pentru 4 gărzi, veniturile din gărzi scad cu circa 1210 RON. Pentru 7 gărzi veniturile scad cu circa 2240 RON. Doar pentru gărzi.

Ca să nu mai vorbim că şi salariile de bază vor scădea având în vedere acea limită de 30% pentru sporuri - care de fapt e mai mică în funcţie de spital! Iar cum unele secţii precum ATI ar trebui totuşi să primească un spor de 75% (scăzut şi el dar binemeritat) alte secţii vor primi 15% sau 0%.

V-aţi prins acum de şmecherie? Medicilor le scădem veniturile, dar instigăm lumea împotriva lor şi pe ei îi facem să se canibalizeze între ei prin diferenţe cauzate de sporuri.

Între timp, avem 40-50 de mii de decese ce puteau fi prevenite anual, dacă aveam un sistem de Sănătate mai bun. Asta se întâmplă când cei ce ne conduc sunt ocupaţi cu aranjarea justiţiei, cu păstrarea puterii şi manipularea unor categorii sociale în loc să guverneze ţara...Doar #împreună putem schimba asta!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite