Este moral ca Biserica să dea împrumut bani cu camătă ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de Ajutor Reciproc, Arhiepiscopia Sibiu    FOTO: mitropolia-ardealului.ro
Casa de Ajutor Reciproc, Arhiepiscopia Sibiu    FOTO: mitropolia-ardealului.ro

Casele de Ajutor Reciproc patronate de către Arhiepiscopiile din cadrul BOR există de mai mult timp si raportează de la an la an creşterea cifrei de afaceri.

De exemplu, C.A.R.-ul Arhiepiscopiei Sibiului a raportat în anul fiscal 2009 venituri din activităţile fără scop patrimonial în valoare de 77.253 lei (conform Ministerului de Finante), cheltuieli de 72.731 de lei şi un profit de 4.522 de lei, iar activele imobilizate au o valoare de 1.068.885 de lei.

În 2011 veniturile au fost de 159528 lei, cheltuielile de 151.135 lei şi un profit de 8393 lei. În general, dobânda practicată este de 6 %, la care se adaugă cotizaţiile lunare (20 lei /lună), ceea ce face ca DAE (dobânda anuală efectivă) să fie de fapt mai mare.

În DEX, cuvântul dobândă este sinonim cu camătă, cu menţiunea că există o nuanţă în cazul cametei, în sensul că poate fi înţeleasă şi ca o dobândă excesivă.

Ieri a avut loc şedinţa C.A.R-ului Arhiepiscopiei Sibiului, prezidată de IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, în care s-a aprobat darea de seamă pentru 2012 .

În comunicatul de presă, Mitropolitul a dat detalii despre condiţiile avantajoase ale creditării: “Ne bucurăm că putem oferi preoţilor şi angajaţilor Bisericii un sprijin reciproc. Există o cotizaţie de 20 de lei, dar se poate primi un împrumut pe trei ani la o valoare de până la 10 mii de lei. Este un sprijin foarte eficient, dobânda percepută de CAR fiind doar simbolică, în scopul de acoperi devalorizarea monedei. Acest sprijin a fost eficient şi am văzut acest lucru prin cele 200 de cereri aprobate anul trecut, CAR-ul având 800 de membri. S-a aprobat bugetul pentru acest an, care se apropie de cel din anul trecut, astfel încât să putem oferi şi să facem faţă la toate solicitările pe care preoţii, cântăreţii şi angajaţii noştri, membrii ai CAR ni le adresează.”

Canoanele bisericeşti sunt împotriva formelor de cămătărie practicate nu numai de către clerici, ci chiar de către creştini. Însuşi Iisus Hristos a spus că cei care oferă spre împrumut să nu se gândească mereu să primească ceea ce au dat, pentru că nu au nicio multumire : “Şi dacă daţi cu împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire aveţi ? Că şi păcătoşii le dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai” (Lc. 6, 34).

Dacă Însuşi Iisus Hristos s-ar prezenta la ghişul C.A.R-ului Arhiepiscopiei Sibiului, cu dosarul de credit pregătit, cu toate hârtiile în ordine prin care să demonstreze că are venituri stabile (!), oare ar primi o dobândă preferenţială, sau Mitropolia ar trata situaţia ca pe una obişnuită ?  

Dar dacă nu ar putea să plătească o rată la scadenţă conform graficului, Arhiepiscopia ar trimite un executor judecătoresc să-L convingă să plătească ?

O serie de canoane bisericeşti sunt formulate astfel:

- canonul 44 apostolic: “Episcopul, prezbiterul sau diaconul cerând camătă de la cei pe care îi împrumută, ori să înceteze, ori să se caterisească”;

- canonul 17 al Sinodului I Ecumenic: “Mulţi clerici umblând după averi şi câştig urât, au uitat de dumnezeieştile cuvinte care zic: Argintul tău nu l-a dat camătă (Ps. 14,5) şi împrumutand, cer dobandă, Sfântul Sinod a judecat cu dreptul, că de se va afla cineva, după această hotărâre, luând camătă după împrumut, sau într-un alt chip practică acest lucru, sau cer înapoi o dată şi jumătate, sau născocind altceva pentru câştig urât, se va caterisi din cler şi va fi dat afară din rânduiala bisericească”;

- canonul 10 al Sinodului VI Ecumenic: “Episcopul sau prezbiterul, sau diaconul, dacă ia camătă sau procente, să înceteze sau sa se caterisească”;

-  canonul 16 c de la Cartagina: “Clericul, dacă împrumută bani, să primească înapoi numai banii pe care i-a dat, iar dacă împrumută cumva altceva (grâu, etc) să nu primească decât numai cantitatea pe care a dat-o…”;

Misiunea Bisericii constă în propovăduirea învăţăturilor creştine şi în  ajutorarea gratuită a celorlalţi. Orice altă activitate, în afară de cea socială, culturală sau cultică sunt străine de spiritul creştinismului şi de misiunea Bisericii în lume. Nici nu ne mai putem gândi la situaţia în care o persoană, care împrumută bani de la un astfel de C.A.R., ajunge în situaţia ingrată în care nu-şi mai poate plăti ratele iar clericii îi vor acţiona în judecată şi vor trimite executorii sau recuperatorii pentru achitarea restanţelor.

Articol precenent: De ce îşi cheamă Biserica proprii credincioşi în faţa instanţelor de judecată?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite