Eleva de la liceul „Gheorghe Lazăr” dăduse teză cu o zi înainte să moară de meningită. 10 profesori şi mai mulţi elevi sunt trataţi cu antibiotic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, decedată după ce a fost diagnosticată în noapte de miercuri spre joi cu meningită meningococică fulminantă nu prezenta simptome care să ateste gravitatea afecţiunii ce avea să îi curme viaţa. Miercuri a fost la cursuri şi chiar a dat o teză. Era în clasa a XII-a şi se pregătea intens pentru bacalaureat.

Miercuri noapte, starea elevei s-a agravat şi a ajuns la urgenţă, la Spitalul Universitar. Medicii au diagnosticat-o cu meningită fulminantă şi au transferat-o la Institutul Matei Balş. Starea sa de sănătate s-a degradat, însă, rapid, iar medicii nu au mai putut să o salveze.

Eleva avea 18 ani şi studia la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi seară, că s-au stabilit toate persoanele cu care eleva a intrat în contact înainte de a muri, fiind vorba despre două clase de elevi şi zece cadre didactice. Tuturor li s-au prelevat analize şi li s-a administrat antibiotic în doză unică pentru a preveni îmbolnăvirea. Vineri, cursurile sunt suspendate în unitatea şcolară pentru acţiuni de decontaminare şi dezinfecţie.

”Inspectorii Direcţiei  de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au intervenit imediat ce au fost  informaţi  că la INI Bals  este internată o pacienta în vârstă de 18 ani care  a fost diagnosticată cu meningită meningococica,  afecţiune  care a dus la deces în cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliţi toţi contactii direcţi, elevii a două clase de curs şi 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală,  cărora li s-au recoltat probe de exudat faringian  şi li s-a administrat  antibiotic în doză unică în scop profilactic”, a transmis, joi seară, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, s-a luat decizia suspendării cursurilor în data de 19 aprilie pentru a aplica în unitatea şcolară măsuri de decontaminare şi dezinfecţie.

”Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar  în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern,  fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatura şi uscăciune. În unele cazuri se poate rare , poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contactii apropiaţi sunt testaţi în vederea posibilului portaj al meningococului şi li se aministreaza profilactic doză unică de antibiotic”, a mai transmis Mnisterul Sănătăţii.

Liceul a luat decizia suspendării cursurilor pentru ziua de vineri. „În această dimineaţă (joi-n.r.), DSP Bucureşti a primit o informare cu privire la un caz de meningită meningococică fulminantă la Liceul „Gheorghe Lazăr”. Imediat, medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu şi au început ancheta epidemiologică. Au fost luate şi primele măsuri, respectiv s-a administrat tratament profilactic contacţilor şi s-au luat exudate faringiene. Urmează ca mâine (vineri, n.r.) să fie realizată dezinfecţia în tot liceul”, se arată în informarea trimisă de DSP. 

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti, medicul Adrian Streinu Cercel, a declarat că din punct de vedere medical şi epidemiologic au fost luate deja toate măsurile la nivelul Colegiului Gheorghe Lazăr, unde învăţa eleva. Medicul spune că decizia de suspendare a cursurilor pentru ziua de vineri reprezintă strict decizia liceului în cauză. „Din punct de vedere medical şi epidemiologic, s-a făcut ce trebuia să se facă, dacă la nivelul şcolii respective se iau alte decizii, nu este o decizie care să fie una medicală sau epidemiologică”, a explicat Cercel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite