Drama din centrele de plasament trebuie să înceteze!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România mor în fiecare zi cel puţin 3 persoane cu dizabilităţi aflate în grija statului, iar ţara noastră are deja o condamnare la CEDO pentru încălcarea dreptului la viaţă. Societatea civilă, dar şi specialiştii în domeniu au iniţiat o PETIŢIE, pentru a determina autorităţile să ofere o protecţie reală persoanelor cu dizabilităţi.

Cum puteţi SEMNA PETIŢIA aflaţi aici

„Vasilica Constantin s-a născut în 1989. Abandonată la naştere, a trăit toată viaţa în sistemul românesc de protecţie pentru persoanele cu dizabilităţi. Sistemul de protecţie socială i-a adus o infecţie cu HIV, i-a pus un diagnostic de encefalopatie cronică infantilă, a dezvoltat retard psiho-motor sever şi, tot prin grija sistemului de protecţie, a ajuns în lagărul Endemedica de la Bragadiru. După nici doi ani petrecuţi aici, Vasilica a murit. De ziua copilului, în 2016, la 27 de ani. Avea 34 de kilograme.” – Ovidiu Vanghele, Centrul de Investigaţii Media, 3 august 2016.

„Imaginea de ansamblu este cumplită. Copii şi adulţi imobilizaţi, sedaţi, legaţi cu funii de mâini şi de picioare, dar privaţi de terapii de abilitare, închişi în spaţii insalubre şi trataţi cu un dispreţ greu de descris. Totul, pe bani publici, din buzunarele noastre. Într-un final, ei părăsesc centrele, însă nu prin reintegrare în societate, ci prin deces.“ 

În luna decembrie 2015, 11.000 de români au cerut şi au obţinut o lege care să monitorizeze independent aceste centre aşa cum cere Legea drepturilor persoanele cu dizabilităţi. Acest instrument independent, de control, care ar putea limita abuzurile, este boicotat, iar implementarea lui este amânată. 

Platforma de-clic.ro a pornit o campanie memită să oprească aceste abuzuri şi să convingă autorităţile asupra necesităţii înfiinţării şi funcţionării Mecanismului Independent de monitorizare a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi. Legea este cerută şi de Convenţia ONU pentru drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. 

Autorităţile trebuie să înţeleagă că această situaţie nu mai poate continua! Monitorizarea serviciilor pentru protecţia persoanelor cu dizabilităţi trebuie să funcţioneze şi în România. Mai mult decât atât, pe lângă evaluarea centrelor de plasament, acest proces trebuie extins şi pentru structurile de învăţământ special din ţară, unde, în foarte multe cazuri, din păcate, lucrurile stau exact la fel. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite