Dr. Virgil Musta, despre numărul mare de infectări şi decese: „Dacă nu se iau măsuri vom pierde lupta cu virusul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
virgil musta

Medicul Virgil Musta spune că sistemul medical este aproape de momentul în care medicii vor fi nevoiţi să decidă pe cine tratează şi pe cine nu. El avertizează că sistemul medical este aproape de limita eficienţei, iar dacă nu se iau măsuri, „vom pierde bătălia cu virusul”.

Şeful Secţiei Boli infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara a comentat recordul de decese (73) şi de pacienţi internaţi la terapie intensivă (608), medicul Virgil Musta a spus că este o consecinţă firească a numărului de cazuri care creşte permanent în ultimele săptămâni, transmite Hotnews.ro.

Virgil Musta afirmă că, dat fiind numărul foarte mare de pacienţi infectaţi, boala ajunge şi la cei cu comorbidităţi importante, care evoluează sever şi necesită intervenţie în secţiile de terapie intensivă.

Cât timp stau bolnavii de COVID-19 la ATI

„Este motivul pentru care aceste secţii sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie este de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile şi iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut. Nu ştim ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluţii, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate şi pentru populaţie pentru că, vedeţi, consecinţele sunt tragice, un număr foarte mare de decese”, a spus Virgil Musta la Digi24.

Medicul a arătat că spitalele sunt deja pline în multe zone ale ţării: „Primim solicitări de internare a pacienţilor, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcţionam aceşti pacienţi pe secţiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienţii care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot aşa. Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secţie acolo, putem prelua numai forme mai uşoare şi direcţionăm totul unde mai găsim câte un loc. Zilnic încercăm să externăm pacienţii care pot cât de cât să fie externaţi şi să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav”.

Medicii ar putea decide cine trăieşte şi cine nu

Dr. Musta a avertizat că sistemul de sănătate este aproape de momentul când spitalele sunt pline şi medicii vor trebui să decidă pe cine tratează.

„Încă nu am fost puşi în situaţie, dar suntem foarte aproape. Eu ştiu, această situaţie o cunoasc doar înainte de revoluţie, când pacienţii cu hemodializă cronică, din cauza faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toţi şi se făcea un triaj în funcţie de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor. Niciodată nu am vrut să fiu în situaţia medicilor care făceau acest triaj şi suntem foarte aproape de a fi în această situaţie”, a mai spus medicul Virgil Musta.

El a mai spus că, dacă nu sunt respectate măsurile sanitare, România riscă să intre într-o fază incontrolabilă a pandemiei, subliniind că sunt necesare unele restricţii, acolo unde numărul de cazuri este mare, pentru a limita răspândirea virusului.

„Suntem undeva la capătul luptei noastre eficiente şi dacă nu se iau măsuri, vom deveni complet ineficienţi şi vom pierde bătălia cu virusul”, a adăugat Virgil Musta.

Alte 2.121 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanţul ajungând la 139.612, potrivit datelor raportate marţi de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi, s-au înregistrat 73 de decese, în timp ce la terapie intensivă sunt internaţi 608 pacienţi, situaţie fără precedent de la debutul pandemiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite