Dezbatere. Expoziţia „The Human Body” de la Antipa: şcoală sau sperietoare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia „The Human Body” a fost văzută de peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume FOTO Sever Gheorghe
Expoziţia „The Human Body” a fost văzută de peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume FOTO Sever Gheorghe

Expoziţia „The Human Body” deschisă la Muzeul Antipa, după ce a fost vizitată de peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume, stârneşte reacţii atât pe reţelele sociale, cât şi în rândurile specialiştilor. Asta după ce Ministerul Educaţiei a recomandat profesorilor să ceară acordul părinţilor pentru ca elevii să vadă corpurile umane conservate şi disecate astfel încât să scoată la iveală toate mecanismele de funcţionare ale organismului.

„The Human Body” a devenit subiectul unei controverse după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a comunicat inspectorilor şcolari că „nu şi-ar duce copilul la o astfel de expoziţie”.

Astfel, reprezentanţii Ministerului Educaţiei s-au văzut nevoiţi să le recomande profesorilor să solicite acordul scris al părinţilor dacă intenţionează să îi ducă pe cei mici la expoziţia de cadavre.

Mai mult, profesorilor li se recomandă ca elevii cu vârste mai mici de 12 ani să fie însoţiţi de unul dintre părinţi, având în vedere „că există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea îl pot avea asupra elevilor”.

Muzeul „Grigore Antipa” cere socoteală

În replică, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a solicitat Ministerului, semnalarea publică a aspectelor controversate, generate de exponatele „The Human Body” şi a influenţelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori.

Mai ales că profesorii au fost invitaţi să vizioneze expoziţia înaintea vernisajului „pentru a sesiza aspecte din expunerea temporară care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori”.

Reprezentanţii muzeului susţin că demersul Ministerului Educaţiei este nejustificat pe de o parte pentru că expoziţia vine în ajutorul elevilor care studiază anatomia, iar pe de altă parte pentru că expoziţia prezintă teoria evoluţionistă cu care elevii ar trebui să se familiarizeze în aceeaşi măsură în care sunt obişnuiţi cu teoria creaţionistă, prezentată în timpul orelor de religie. 

Nu ne permitem să ne fie frică de corpul uman

O astfel de expoziţie poate fi vizitată oricând de copii, dacă aceştia au fost pregătiţi înainte şi ştiu la ce să se aştepte şi, desigur, dacă au acordul părinţilor, este de părere psihologul Daniela Gheorghe.

Sigur că pot vizita expoziţia, dar înainte trebuie să fi văzut un mulaj, un atlas sau poate un filmuleţ despre corpul uman. Eu am vorbit cu mai mulţi copii care au vizitat expoziţia şi am observat că cei mici au fost oripilaţi doar în măsura în care părinţii lor au fost oripilaţi. Îi educăm pe copii să le fie frică de şobolani, de păsări, de ţigani şi ne minunăm pe urmă că aceşti copii devin adulţi speriaţi de toate aceste lucruri. Totuşi, nu ne putem permite să ne fie frică şi de corpul uman”, explică Gheorge.

Totodată psihologul a subliniat că maniera în care este adulţii le prezintă expoziţia celor poate influenţa impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra copilului. „Dacă vom duce copilul la o astfel de expoziţie cu ideea că acolo va vedea cadavre, sigur că va fi speriat, dar dacă va merge acolo înţelegând că o să vadă interiorul corpului uman şi cum funcţionează acesta, copiii vor fi în primul rând curioşi”, spune Daniela Gheorghe.

Şi psihologul şcolar Diana Ioaneş spune că e nevoie de acordul părinţilor pentru vizionarea expoziţiei „The Human Body” întrucât ei cunosc cel mai bine starea psihică a copiilor.

O astfel de experienţă poate avea efecte psihice care se văd în timp, poate crea ticuri, fobii, cum e frica de întuneric, sau obsesii, însă depinde de vulnerabilitatea fiecărui copil, de starea sa psihică, pe care părintele ar trebui să o ştie cel mai bine, a explicat psihologul. Aceasta a mai spus că reprezentanţii Ministerului Educaţiei au vrut să fie absolviţi de orice vină prin recomandarea făcută şcolilor.

Angelica Mihăilescu, profesoară de biologie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” consideră însă că expoziţia este nepotrivită tuturor elevilor, cu excepţia celor care îşi doresc să studieze medicina şi poate elevilor de clasa a VII-a care studiază anatomia ca disciplină obligatorie.

De vorbă cu vizitatorii „Human Body”

Copiii privesc expoziţia „The Human Body” cu uimire şi interes, judecând după numărul vizitatorilor cu vârste până în 10 ani care au acceptat ieri să îndure vremea neprietenoasă pentru a merge la Antipa. „Aşa se încordează muşchii când joc tenis?”, o întrebă Radu Matei, un băieţel de opt ani pe mama lui, în timp ce aceasta îi explica fiecare funcţie a braţelor. Întrebaţi ce părere au despre recomandarea Ministerului Educaţiei, copilul, răspunde înainte ca mama să aibă vreo reacţie: „Cum să nu venim? Poate mă fac într-o zi medic şi vreau să ştiu toate astea. Pe mine mă interesează”.

Vizitatorii majori ai expoziţiei par să împărtăşească în proporţie covârşitoare părerea lui Matei: „Eu nu înţeleg! Ce aprobare? Expoziţia e interesantă pentru toate vârstele”, spun cu patos două prietene de 24 de ani. „Oamenii ăştia de la Minister sunt închişi la minte”, conluzionează Iulian care are 19 ani.
 

Reacţii la expoziţie pe reţelele sociale

Şi pe reţeaua de socializare Facebook s-a discutat intens subiectul  „The Human Body”. Fostul deputat şi purtător de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, a scris recent într-o postare că a vizitat expoziţia. Nu pricep avertismentul Ministerului Educaţiei”, spune Săftoiu. 

Experienţa interiorului corpului uman

Expoziţia „The Human Body” include peste 200 de exponate, corpuri umane reale şi organe individuale pentru fiecare sistem al corpului. Fiecare din cele nouă galerii se concentrează pe un sistem al corpului, terminând cu o privire asupra corpului uman al viitorului.

Corpurile expuse au fost donate, iar identitatea şi vârstele acestora sunt necunoscute. „Elevii de gimnaziu şi de liceu vor vedea cum orele de ştiinţă, anatomie, sănătate şi biologie prind viaţa în timp ce studiază fiecare sistem al corpului din interior către exterior”, arată site-ul de prezentare al expoziţiei.

Familiile cu copii pot vizita expoziţia la preţuri avantajoase 

Preţul unui bilet la expoziţia „The Human Body” este de 50 de lei pentru un adult în timpul săptămânii (de marţi până vineri) şi de 32 de lei pentru un copil în aceeaşi perioadă. În weekend un adult va trebui să plătească 60 de lei pentru a vedea „expoziţia de cadavre”, iar părinţii vor trebui să îi dea 40 de lei unui copil care îşi doreşte să vadă „The Human Body” sâmbăta sau duminica.

Studenţii vor plăti 40 de lei în timpul săptămânii şi 50 de lei dacă îşi doresc să viziteze expoziţia la sfârşit de săptămână.

Deşi preţurile nu sunt mici, familiile beneficiază de pachete atractive, astfel că  un adult şi doi copii vor plăti în cursul săptămânii doar 85 de lei, iar în weekend 100. Pachetul de familie pentru doi adulţi şi un copil costă 110 lei în timpul săptămânii şi 120 de lei în weekend, iar cel care cuprinde doi adulţi şi doi copii costă 120 de lei în timpul săptămânii şi 125 de lei sâmbăta şi duminică. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite