De ce pleacă medicii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctoriţa Felicia Buruiană lucrează de 8 ani într-un spital englezesc din Oxford FOTO Arhiva personală
Doctoriţa Felicia Buruiană lucrează de 8 ani într-un spital englezesc din Oxford FOTO Arhiva personală

Doctoriţa Felicia Buruiană (36 de ani) lucrează la Watford General Hospital din Marea Britanie. Ea a părăsit ţara pentru că, deşi era medic rezident şi cadru didactic, avea un salariu de 600 de lei. Potrivit sondajului INSCOP Research, 58,7% din români cred că personalul medical alege să profeseze în străinătate din cauza lefurilor ridicole.

Felicia Buruiană este unul dintre medicii români care au luat decizia de a profesa în străinătate. Rezident în specialitatea obstetrică-ginecologie în Marea Britanie, Felicia Buruiană a vorbit într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ despre motivele care au determinat-o să părăsească România în 2005, înainte ca exodul cadrelor medicale să înceapă, dar şi despre dezamăgirea pe care o simte ori de câte ori află că unii dintre medicii din România condiţionează actul medical de primirea unor sume de bani. În opinia acesteia, principalele motive pentru care medicii pleacă sunt salarizarea, dar şi lipsa de oportunităţi profesionale.

„Adevărul“: Aţi părăsit România pe când eraţi medic rezident. De ce atât de repede, totuşi?

Felicia Buruiană: Principalul motiv a fost insatisfacţia profesională. Pe atunci, eram cadru didactic şi medic rezident, iar salariul meu era de 600 de lei. Eram în situaţia în care într-o lună îmi cumpăram şosete. La nu ştiu cât timp îmi cumpăram o pereche de pantaloni sau o cămaşă. Nu îmi puteam permite să îmi achiziţionez lucruri esenţiale. Stăteam în căminul studenţesc. Mă ajutau în continuare părinţii foarte mult. 

Tot ceea ce ţinea de domeniul profesional, cărţi, congrese, ce trebuia să îmi asigur la curriculum vitae îmi asigurau părinţii. Primeam de la ei lunar încă 500 de lei. Când mă uit în urmă, nici nu îmi pot închipui cum am rezistat aşa. E foarte complicat, pentru că la ora actuală, dacă îmi doresc ceva, mă duc şi îmi cumpăr.

Cum aţi ales Marea Britanie?

Nu doream Marea Britanie, a fost o simplă întâmplare. M-aş fi văzut lucrând fie în Franţa, fie în Germania. Am plecat punând în balanţă partea profesională cu cea personală, mai mult cântărind cea din urmă. Sunt o persoană care se adaptează uşor, nu mă las copleştită de micile detalii care constituie viaţa de zi cu zi.

Care sunt motivele pentru care medicii români părăsesc sistemul?

Din punctul meu de vedere, marea majoritate a medicilor români care nu pleacă din motive personale pleacă din motive financiare. Şi este un motiv care are foarte multă greutate. Oamenii care vor să plece în străinătate vor să plece pentru că, sigur, străinătatea surâde. Sunt salarii mari, ai satisfacţie profesională. M-am văzut eu, pe mine însămi, când am venit aici. Impactul şi şocul pe care le ai în faţa sistemului de aici sunt mari. În primul rând, pentru că sistemul britanic este radical diferit de cel românesc. Exigenţele sunt foarte mari şi îţi dai seama de nivelul de pregătire sau de nepregătire.

Şi cum sunt medicii români din acest punct de vedere?

Per ansamblu, cred că avem de a face în România şi cu o nepregătire a medicilor. Asta vine din faptul că se studiază superficial, că nu mai are cine să-i înveţe. Când spun nepregătiţi nu mă refer la faptul că nu cunosc teorie. Problema se pune când eşti în faţa bolnavului, atunci îţi dai seama de pregătirea unui medic, când e pus în faţa urgenţelor. Bineînţeles, o altă problemă e lipsa aparaturii necesare sau a materialelor de care este nevoie în spital.

Cum ar fi fost dacă aţi fi rămas aici?

Cu siguranţă că aş fi fost un rezident frustrat. În primul rând, din informaţiile mele, medicii rezidenţi nu iau mită. Dacă aş fi fost medic specialist, nu aş fi luat mită pentru că este împotriva conduitei mele morale, e o chestiune pe care o urăsc din tot sufletul. Probabil că aş fi fost un medic frustrat, stăteam în continuare cu părinţii mei, nu aş fi avut maşină luată din banii mei şi nu aş fi avut o familie pentru că nu aş fi avut posibilitatea să o întreţin.

Aţi fi dispusă să vă întoarceţi la un moment dat şi să profesaţi aici?

În niciun caz, poţi să mă plăteşti cu aur. Dacă aş avea posibilitatea să deschid o clinică privată şi să aplic abordarea pacientului aşa cum o văd eu, aş face-o, dar nu neaparat locuind în România. La ora actuală, când mă întorc în ţară şi mă lovesc de societatea propriu-zisă, mă îmbolnăvesc. Problema în România nu este una superficială. Ţine de mentalitatea societăţii. Ăsta este motivul pentru care nu m-aş întoarce pentru a practica medicina. Uitaţi-vă ce se întâmplă în spitale mari, ce fac medici de renume. Nu este justificat să condiţionezi actul medical, este total neprofesional şi contra tuturor normativelor morale şi legale. Eu am fost dintotdeauna împotriva acestui sistem. L-am urât din străfundul stomacului meu. E regretabil că nume mari sunt implicate în astfel de scandaluri, care dăunează imaginii medicului şi îl determină să plece din sistem.

Când mă uit în urmă, nici nu îmi pot închipui cum am rezistat aşa. E foarte complicat, pentru că la ora actuală, dacă îmi doresc ceva, mă duc şi îmi cumpăr. Felicia Buruiană medic rezident în Marea Britanie

Specialişti: „Suntem pe muchie de cuţit“

 În opinia preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, nu salarizarea medicilor e principala problemă a medicilor, cât lipsa de respect faţă de cadrele medicale. Dacă până acum au plecat 14.000 de profesionişti din sistem, profesorul Astărăstoae susţine că în următorii şase-şapte ani situaţia se va înrăutăţi.

„În acest moment suntem pe muchie de cuţit, iar medicii români care au plecat în străinătate nu doresc să se întoarcă în ţară. Mulţi spun că nu mai pot să suporte acest climat. Trebuie să se înţeleagă faptul că medicii nu sunt roboţi“, a explicat medicul.

Acesta susţine că peste 80% din studenţii la medicină vor să plece în străinătate. „Este un fenomen pe care universităţile nu îl pot controla“, explică preşedintele CMR. 

Alte date culese de organizaţia profesională arată că dacă în urmă cu câţiva ani doar 35% din medicii cu vârsta peste 40 de ani voiau să plece, acum 65% din ei se gândesc serios să facă acest pas. De altfel, în momentul în care au fost deblocate peste 2.000 de posturi din sistemul de sănătate, mai puţin de 20% din ele au fost ocupate. Prin urmare, spitalele româneşti încă au deficit mare de personal medical în mai toate specialităţile.

„La noi în spital, un coleg care avea probleme de sănătate din cauză că muncea foarte mult a murit, iar un altul a făcut atac vascular cerebral şi nu se mai poate mişca. Un al treilea şi-a reluat activitatea între timp. Suntem îngrozitor de suprasolicitaţi, facem multe gărzi pentru a ne completa veniturile. Dacă ne-am face treaba conform contractului de muncă, probabil că totul s-ar duce de râpă. E greu să îl împiedici să îşi ignore propriul statut, făcut ţăndări. Consecinţa e că o să plece şi mai mulţi“, spune şi doctorul Florin Chirculescu, şeful secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

Medicii rezidenţi îşi dau salariu pe chirie

În ceea ce îi priveşte pe medicii rezidenţi, aceştia susţin că le este greu să se dezvolte având în vedere neajunsurile din sistemul de sănătate. „E greu să faci performanţă în condiţiile în care acest sistem este subfinanţat şi nu ai la îndemână materialele necesare. În străinătate, în Irlanda, unde a plecat deja o colegă de-a mea, nici nu se pune problema să nu fie bani în sănătate“, a declarat George Gradinariu, preşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi.

Mulţi dintre colegii acestuia dau mai mult de jumătate din salariu pe chirie. „Dintr-un salariu de maximum 1.100 de lei nu ai, efectiv, cum să trăieşti. Să nu mai spun că nu avem bani pentru congrese şi pentru cărţi, care nu sunt acoperite de spital, aşa cum e în străinătate“, a completat Gradinariu, adăugând că nu este sigur că va rămâne în sistemul sanitar românesc.

La noi în spital, un coleg care avea probleme de sănătate din cauză că muncea foarte mult a murit, iar un altul a făcut atac vascular cerebral şi nu se mai poate mişca. Florin Chirculescu medic la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
  • 94 de medici au fost reclamaţi de pacienţi în perioada ianuarie – decembrie 2012, conform ultimului raport al Comisiei de Disciplină din Colegiul Medicilor din România (CMR), 24 de medici fiind sancţionaţi. Cele mai multe reclamaţii au vizat medicii ginecologi, chirurgii şi anesteziştii. 
  • Potrivit CMR, peste 20.600 de medici lucrau în 396 de spitale româneşti în 2012. Dintre aceştia, 2.335 aveau peste 60 de ani şi 4.358 aveau între 50-60 de ani. Cei mai puţini doctori sunt în specialităţile radioterapie şi anestezie terapie intensivă.
  •  Salariul unui medic rezident este, în medie, de 1.000 de lei pe lună, în timp ce salariul unui medic specialist poate ajunge la peste 2.000 de lei lunar. Leafa lunară a unui medic primar poate depăşi suma de 3.000 de lei. 
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite