De ce e România ţară de lumea a treia în ceea ce priveşte Sănătatea şi Educaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de sănătate trage România în jos în topul mondial al competitivităţii FOTO Adevărul
Sistemul de sănătate trage România în jos în topul mondial al competitivităţii FOTO Adevărul

Lipsurile din sistemul de sănătate, personalul slab pregătit şi condiţiile vitrege din spitale sunt câteva dintre motivele pentru care sistemul de sănătate trage în jos România în rapoartele europene şi mondiale. Şi Educaţia este un domeniu în care ţara noastră e repetentă, notează specialiştii, care spun că personalul demotivat este un mare minus pentru elevii români.

Jumătate din populaţia României nu are încredere în Ministerul Sănătăţii în timp ce încrederea în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) e şi mai scăzută. Concret, doar 33% din români spun că au încredere în CNAS, în timp ce 70% din români fug de spitalele de stat. Aşa arată cel mai recent studiu realizat de Local American Working Group în colaborare cu GfK. Cercetarea, făcută pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, scoate la iveală şi care sunt cele mai grave trei probleme ale sistemului de sănătate.

Lipsa de personal, administrarea ineficientă a bugetului şi lipsa accesului la medicamente de ultimă generaţie au fost indicate de 45% din români ca fiind cele mai stringente probleme ale sistemului de Sănătate. Documentul arată că 81% din români sunt de părere că terapiile noi sunt o necesitate, în special în cazul celor care suferă de maladii severe, în timp ce 64% spun că au fost în situaţia de a nu-şi găsi medicaţia atunci când au mers în farmacie.

În concluzie, studiul Gfk subliniază că ţara noastră se poziţionează la coada clasamentelor europene cu privire la indicatorii de sănătate. Şi în clasamentul Forumului Economic Mondial privind competitivitatea România ocupă un ruşinos loc 62 din 138 de state studiate.

Câte locuri a coborât România în top

Ţara noastră a coborât, astfel, nouă poziţii faţă de ediţia din 2015 a topului, printre domeniile la care românii sunt repetenţi numărându-se Educaţia şi Sănătatea. Studiile nu i-au luat însă prin surprindere pe reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, care se plâng deseori de condiţiile dure din sistemul de sănătate, de lipsa de bani pentru investigaţiile necesare dar şi de corupţie, care se simte la toate nivelurile.

Concret, în clasamentul Forumului Economic Mondial, România se află pe locul 68 în întreaga lume în domeniul Sănătăţii, fiind surclasată chiar şi de vecinii bulgari, aflaţi pe locul 54. Printre indicatorii care în acest studiu au tras în jos ţara noastră se află datele referitoare la tuberculoză, o boală pe care cu greu reuşim să o tratăm. De asemenea, mortalitatea infantilă şi lipsa de educaţie sanitară sunt alte două motive pentru care România e la coada clasamentului.

„În România lipseşte responsabilitatea ministerială, nu avem politici coerente reale, asta a făcut ca ţara noastră să se poziţioneze pe locuri ruşinoase. Suntem o ţară de lumea a treia pentru că nu avem programe de screening, pentru că nu avem acces la investigaţii şi nici la tratamente noi. Ele există pe hârtie, dar pacienţii nu au acces la ele”, explică  Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

„Realitatea e mai cruntă”

O altă problemă care trage România în jos din punct de vedere al indicatorilor de sănătate o reprezintă speranţa de viaţă scăzută, mai mică decât cea a celorlalţi europeni. Tocmai lipsurile din sistem şi barierele care li se pun pacienţilor sunt motivele pentru care aceştia ajung la deces mai devreme decât ar fi cazul. În fapt, mare parte din decesele din România sunt evitabile, susţin specialiştii. „Speranţa de viaţă e cu şase ani mai mică. Asta denotă că sistemul sanitar e la pământ. Bolile cronice sunt depistate tardiv, când nu se poate face mare lucru pentru bolnavul respectiv”, a precizat Cezar Irimia.

Şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), condamnă dur condiţiile din sistemul medical. Mai mult, el susţine că indicatorii topului mondial privind competitivitatea nu sunt cei reali. Stăm mai rău, afirmă reprezentantul pacienţilor.

„Realitatea e mai cruntă, o simt bolnavii pe propria lor piele. Pacienţii mor cu zile, nu există competiţie pe niciun palier. Dacă te duci la analize după data de 5 sau 10 a lunii, n-ai nicio şansă să beneficiezi de gratuitate. Apoi, bugetul pentru medicamente este limitat şi asta creează bariere, când noi ştim foarte bine că nu toţi bolnavii beneficiază de tratamente. Avem liste de aşteptare care nu sunt reglementate şi nu respectă criterii de etică şi nici criterii medicale. 80% din decese sunt evitabile. Unde să vorbim de competitivitate? Nici vorbă”, a explicat preşedintele ANPP.

Ce merge prost în domeniul Educaţiei

Nu doar indicatorii sanitari trag în jos România, ci şi cei din domeniul Educaţiei. Mai exact, din punct de vedere al calităţii învăţământului, ţara noastră este depăşită de state din aproape întreaga planetă, ocupând locul 121 din 138 de ţări. Spre exemplu, sistemul nostru de educaţie este mai slab decât cel din Gabon, Congo, Tanzania, Uganda şi Nepal, care ocupă poziţii mai bune conform raportului întocmit de Forumul Economic Mondial. Conform topului, România are un mare minus din punct de vedere al resurselor umane şi al pregătirii acestora.

„Avem persoane demotivate în sistem, care nu-şi permit să meargă pe la cursuri şi să se pregătească. Statutul profesorului este unul ruşinos, sunt priviţi ca funcţionari publici şi nu ca persoane care formează generaţii”, este de părere psihologul Mihai Copăceanu. În ceea ce priveşte piaţa muncii, Copăceanu susţine că un alt minus al României e faptul că nu există o corelare a specializărilor din facultăţi cu ceea ce oferă angajatorii în momentul de faţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite