De ce îi deranjează Catedrala Mântuirii Neamului pe locuitorii din proximitate
0Sunetul provocat de clopotele Catedralei Mântuirii Neamului se aude de la 15 km depărtare, deranjându-i astfel pe cetăţenii care locuiesc în proximitatea clădirii, după cum au semnalat chiar aceştia pentru „Adevărul“. Cel mai deranjant zgomot este provocat de clopotul cel mare, mai adaugă cititorii care au semnalat redacţia „Adevărul“.
Cele şase clopote pe care este imprimat chipul Patriarhului Daniel au fost montate în turle. Sunetul acestora se aude până la 15 kilometri distanţă, după au declarat chiar reprezentanţii BOR.
În schimb, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei, afirmă că zgomotul provocat de clopote nu este deranjant.
„E un sunet amplu, dar blând, cei care s-au temut că ar putea fi deranjaţi nu au niciun motiv să persevereze în teama lor. Sunt clopote special acordate să sune foarte frumos, ferestrele turlelor sunt prevăzute cu un sistem de jaluzele care orientează sunetul spre sus.″
Poluarea fonică în UE
Un număr tot mai mare de europeni sunt afectaţi de poluarea fonică la locul de muncă sau acasă, iar acest lucru poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii lor.
Poluarea fonică este cauza multor probleme de sănătate, iar numărul europenilor expuşi la niveluri ridicate de zgomot este în creştere. Zgomotul are efecte dăunătoare şi asupra florei şi faunei sălbatice. Statele membre ale UE sunt obligate să întocmească hărţi de zgomot pentru oraşele mari, drumuri, căi ferate şi aeroporturi şi să propună planuri privind soluţionarea acestei probleme.
Expunerea pe termen lung la poluarea fonică poate produce infarct miocardic
Zgomotul cauzat de trafic, industrie şi activităţi recreative este o problemă din ce în ce mai mare. În oraşe, traficul rutier este una dintre principalele surse de poluare fonică, aproape 70 de milioane de europenifiind expuşi zilnic la niveluri de zgomot care depăşesc 55 de decibeli. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, expunerea pe termen lung la aceste niveluri ridicate de zgomot poate duce la creşterea tensiunii arteriale sau la apariţia infarctului miocardic.
Aproximativ 50 de milioane de persoane care locuiesc în zone urbane sunt afectate de zgomotul din trafic pe timp de noapte, 20 de milioane dintre acestea având probleme de sănătate din această cauză.
Privarea de somn este cea mai mare problemă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ca să putem dormi bine în timpul nopţii, zgomotul de fond nu trebuie să depăşească 30 de decibeli, iar zgomotele individuale trebuie să se menţină sub 45 de decibeli.
Expunerea la zgomot poate provoca afecţiuni precum tinitusul, probleme mintale şi stres.
De asemenea, poate duce la scăderea performanţei la locul de muncă, iar în cazul copiilor poate avea consecinţe negative asupra activităţii şcolare.
Păsările şi animalele au şi ele de suferit din cauza zgomotului. Deşi unele vietăţi au capacitatea de a se adapta la mediul urban, s-ar putea ca poluarea sonoră să le determine pe unele dintre ele să-şi părăsească habitatele în care se reproduc şi se hrănesc în mod obişnuit.
Legislaţia UE obligă autorităţile să informeze publicul cu privire la impactul poluării fonice şi să-l consulte cu privire la măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a limita poluarea fonică. În acest fel, cetăţenii pot vedea care sunt îmbunătăţirile reale aduse de măsurile de gestionare a zgomotului şi vor putea să se adreseze reprezentanţilor aleşi în cazul în care este necesar.