Dante Stein: Trebuie sa creăm o nouă mentalitate românească. Mentalitatea RE:START

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe ţări de succes precum Germania, Statele Unite, Finlanda etc, şi-au construit în timp un spirit, un set de virtuţi care le permite sa fie foarte productive şi performante. Germanii au „Deutsche Tugenden”, americanii au „the Can-Do spirit”, iar finlandezii, eroii educaţiei moderne, au spiritul naţional „Sisu” etc.

Virtuţile lor vorbesc despre despre tenacitate feroce, despre determinare, curaj şi optimism, despre abilitatea de a rezista acolo unde alţii ar fi renunţat de mult, simţul datoriei, despre mândria perfecţionismului, modestie, hărnicie şi eficienţă, cumpătare, toleranţă şi incoruptibilitate -- orice ar fi, trenul trebuie sa ajungă în gară la ora fixă, în fiecare zi!

Toate aceste seturi de virtuţi au ca scop comun să îi dea fiecărui membru al comunităţii sentimentul valorizării propriei contribuţii şi, astfel, să îl încurajeze să fie un membru productiv al societăţii.

Cine nu a auzit poveştile de succes ale românilor care, odată ajunşi într-o astfel de altă ţară, îmbrăţişează imediat cultura, virtuţile, spiritul acestora şi se pune pe treabă ca nimeni altul? Înseamnă atunci că aceste valori, atât de usor şi eficient adoptate printre străini, sunt de fapt latente şi în fiecare dintre noi, românii. Atunci când vom reuşi să le activăm şi acasă la noi, abia atunci România se va putea transforma într-o ţară cu adevărat măreaţă.

Până atunci, domneşte nestingherit „laissez-faire”, planând asupra oricăror iniţiative ca un nor negru care prezice că de fapt nu putem schimba nimic. Si nu schimbăm nimic. Ca şi cum nu ne-ar pasa. Ca şi cum ne-am fi pierdut imediat direcţia, voinţa de a reuşi, controlul asupra propriului destin.

Eu propun să ne recâştigăm controlul asupra propriilor vieţi şi a propriului destin şi să adoptăm propriul nostru set de virti RE:START în viaţa de zi cu zi!

Cred cu tărie că doar atunci când vom decide singuri să ne dăm un restart”, să ne dedicăm total unor valori care să ne definească, să ne asumăm şi să îmbrăţişăm un comportament corect, optimist, curajos, abia atunci vom recâştiga controlul asupra propriului nostru destin.

Trebuie să ne reinventăm perspectiva asupra vieţii pentru a putea să depăşim problemele cu care suntem confruntaţi şi în acelaşi timp să creăm o naţiune de români nu doar mai încrezători în ei înşişi, dar şi capabili să lucreze mai bine împreună.

Cu cât mai mulţi români vor adopta o nouă mentalitate în viaţa de zi cu zi, cu atat mai repede acest nou spirit ne va ajuta să ne luăm în mâini propriul destin şi să ni-l modelăm pentru a ne construi un viitor mai bun.

Românii nu vor putea fi o echipă câştigătoare în Jocurile Istoriei decât dacă îşi vor asuma - cu toţii şi fiecare în parte - un spirit comun, un set de valori în care să ne regăsim şi care să ne contureze destinul – ca oameni şi ca ţară.

De restart-ul spiritului naţional avem nevoie mai întâi şi mai întâi, iar asta este misiunea pentru care milităm la RE:START ROMANIA.

Ar trebui ca fiecare român să adere la un angajament dedicat unei noi mentalităţi, unui restart al spiritului românesc bazat pe un set de valori care să ne conducă atât în marile decizii, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Cu toţii ar trebui sa semnăm un angajament pentru următoarele virtuţi:

Hotărare, tenaticitate, curaj, îndârjire, optimism, abilitatea de a nu renunţa la luptă nici atunci când alţii ar fi depus armele de mult, orientare către rezultate, simţul datoriei, punctualitate, muncă asiduă, eficienţă, harnicie, perfecţionism, precizie, sinceritate, modestie, onestitate, conştiinciozitate, cumpătare, toleranţă, incoruptibilitate, pe scurt – să ne asigurăm că trenul ajunge în gară la ora fixă, în fiecare zi.

Să ne comportăm ca cetaţeni responsabili şi să îi convingem şi pe cei de langă noi să îmbrăţiseze aceleaşi principii, dând astfel startul unei renaşteri a României pe care o iubim.

………………

Dante Stein, Fondator şi Preşedinte RE:START ROMANIA

Dante Stein este om de afaceri cu activitate internaţională, preocupat de teme de interes naţional – de la sectorul de afaceri la educaţie, investiţii sau dezvoltarea societăţii civile. În toamna lui 2016 Dante Stein a lansat o nouă iniţiativă: RE:START ROMANIA, un ONG care îşi propune sa dezvolte soluţii inovatoare pentru dezvoltarea societăţii şi economiei româneşti (www.restart.org.ro).

Iniţiator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României sau al INVEST ROMANIA, Dante Stein este şi iniţiatorul acordului bilateral la nivel înalt între guvernul României şi cel al Austriei în domeniul cooperării pentru dezvoltarea sistemului de Educatie Duală. Dante Stein a primit titul de Cavaler al Republicii Italiene din partea preşedintelui Italiei şi Crucea de Aur pentru servicii aduse Republicii oferită de către preşedintele Austriei.

Este fondator al Fundaţiei Make-A-Wish Romania, membru al Advisory Board al OvidiuRo, membru al Board-ului de Trustees al şcolii Lauder-Reut Bucuresti precum şi membru al Board-ului Consultativ al Scolii Romano-Finlandeze administrată de către Centrul Crestin Inter-denominaţional din Bucureşti.

În prezent, este şi preşedinte al Consilului de Administraţie la Poşta Romană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite