Cum vor autorităţile române să combată cancerul. Ce conţine planul naţional de control al cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profilaxia este importantă, spun autorităţile
Profilaxia este importantă, spun autorităţile

Profilaxia este foarte importantă în lupta împotriva cancerului, însă cazurile de îmbolnăviri pot apărea chiar şi dacă se face screening. Declaraţia îi aparţine ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, care a prezentat, miercuri, Planul Naţional de Control al Cancerului, document care ar putea fi aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Potrivit Agerpres, ministrul a precizat că inclusiv ţări mai avansate din punct de vedere al sistemului medical, cum sunt Marea Britanie sau Germania, se confruntă cu apariţia unor noi cazuri de cancer. „În Marea Britanie sunt 5.000 de decese pe an”, a menţionat ministrul.

Acesta a precizat că trebuie controlaţi factorii de risc, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentaţia dezechilibrată şi lipsa de mişcare.

„Până în acest moment, funcţionează profilaxia secundară, screeningul pentru col uterin sau, mai bine spus, funcţionează în anumite zone ale ţării, acolo unde reţelele au fost corect constituite şi acolo unde există şi interes dincolo de finanţare. Finanţarea există sigur este în limitele bugetului, dar interesul în mod direct al oamenilor face ca aceste programe să poată funcţiona şi atâta vreme cât în unele zone funcţionează nu cred că este motiv să spunem că nu poate să funcţioneze”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu.

Programe pilot care nu vor acoperi toată populaţia din regiune

Doctorul a precizat că recomandările care se găsesc în planul naţional sunt împrumutate de la alte state.

„Vom porni exact cum s-a pornit şi la cancerul de col uterin cu programe-pilot. Propunem trei programe-pilot care să fie coordonate de cele trei institute (Iaşi, Bucureşti, Cluj) pentru că acolo sunt oamenii cu cea mai mare experienţă şi prin intermediul unităţilor fixe şi mobile să putem demara acest proiect. Trebuie să pornim lucrurile cu o anumită rezervă, deoarece ştim din experienţa unor ţări din jurul României că sunt tot într-o fază de program-pilot, deşi au început mai de mult. Recomandările încep de la vârsta de 40 de ani. Colorectalul va fi pilotat în cele trei institute. Aici este vorba şi de femei şi de bărbaţi începând de la o anumită vârstă. Ne vom gândi din decada a şasea, adică de la 50 de ani”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

Oficialul a punctat însă că nu va fi acoperită toată populaţia din regiune. „Va trebui să vedem exact ceea ce este fezabil şi acest program va fi dezvoltat multianual”, a completat Cadariu.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, asociaţiile de pacienţi sunt invitate să participe în grupul de lucru care va funcţiona sub coordonarea Asociaţiei Ligilor Europene de Cancer, reprezentante pe plan intern de Societatea Română de Cancer şi de Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer.

Planul ar putea fi adoptat până în iunie

La eveniment au fost prezenţi şi oficiali din Guvern. Vicepremierul Vasile Dîncu a dat asigurări că banii pentru finanţarea programului naţional vor fi puşi deoparte.

„Atunci când vorbim de cancer nu vorbim doar despre o boală, în sensul literal al termenului, ci despre o maladie care este în mare măsură produsă de modul de viaţă şi chiar de stilul de viaţă. Or, pentru aceasta cred că întreaga societate trebuie — de la şcoală, la administraţie publică, la mass media — să participe la această luptă teribilă pe care bolnavii o dau cu această boală cumplită”, a spus vicepremierul.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat că planul ar putea fi adoptat printr-o hotărâre de guvern, cel mai probabil în luna iunie. El a subliniat că implementarea planului presupune o implicare mai largă, care nu poate fi limitată la nivelul Ministerului Sănătăţii.

„Avem nevoie de toate resursele umane, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul autorităţilor locale, de mediul universitar, de domeniul cercetării, de sindicatele din acest domeniu pentru ca acest program să fie o reuşită. Sperăm să fie o reuşită cu atât mai mult cu cât se înscrie într-un proces mai larg european, beneficiază şi de un program european de luptă împotriva cancerului finanţat de Comisia Europeană”, a subliniat premierul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite