Cum va evolua pandemia COVID-19 în 2022. OMS are în vedere trei scenarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a actualizat miercuri planul referitor la Covid-19, menţionând trei scenarii posibile despre cum va evolua pandemia în acest an.

”Pe baza a ceea ce ştim acum, scenariul cel mai probabil este că virusul SARS-CoV-2 continuă să evolueze, dar severitatea bolii pe care o provoacă se reduce în timp, pe măsură ce imunitatea creşte ca urmare a vaccinării şi infecţiei”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Creşteri periodice soldate cu decese 

Şeful OMS a avertizat încă că pot apărea creşteri periodice ale numărului de cazuri şi de decese, pe măsură ce imunitatea scade, ceea ce poate necesita o vaccinare periodică pentru populaţiile vulnerabile.

Un alt doilea scenariu luat în calcul include apariţia unor variante mai puţin severe care să nu facă necesare noi rapeluri sau formule de vaccinuri. 

Cel de-al treilea şi ultimul este şi cel mai nedorit şi anume apariţia unei noi varinate virale, mult mai virulente care să ocolească atât imunitatea obţinută prin vaccinare, cât şi pe cea provenită în urma bolii.  

Planul strategic de pregătire şi răspuns actualizat – cel de-al treilea lansat de OMS de la declanşarea pandemiei - stabileşte ajustările strategice pe care fiecare ţară trebuie să le facă pentru a aborda factorii de transmitere a SARS-CoV-2, pentru a reduce impactul COVID şi pentru a pune capăt urgenţei globale.

Peste 65.000 de români, morţi de COVID-19 

În România, cifra deceselor de COVID-19 de la debutul pandemiei a ajuns joi la 65.015 persoane, 21 de decese fiind înregistrate în ultimele 24 de ore. Numărul de noi infecţii raporate oficial a fost de 2.972 de cazuri, - din circa 32. 000 de teste efectuate - cu 611 mai puţine cazuri decât miercuri. În Bucureşti, au fost raportate cele mai multe cazuri – 1.003 – după care urmează judeţele Cluj, cu 318 cazuri, Timiş, cu 246 şi Braşov, cu 136. În spitale, continuă să fie internate 2.517 pacienţi cu diagnostic de COVID-19, cu 70 mai puţini decât cu o zi înainte, din care 403, sunt la ATI. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite