Costoiu: „Nu există motive de îngrijorare privind cutremurele din Galaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, satul gălăţean Izvoarele a fost lovit într-un interval scurt de peste 200 de cutremure
Anul trecut, satul gălăţean Izvoarele a fost lovit într-un interval scurt de peste 200 de cutremure

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a explicat că activitatea seismică din Izvoarele, judeţul Galaţi, este scăzută, sub 2,0 Richter, iar frecvenţa de producere este mică şi ca atare face un apel la calm către locuitori. Reacţia oficială vine după ce în zona menţionată s-au înregistrat mai multe cutremure în ultimele zece zile.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a făcut apel la calm către locuitorii aflaţi în aria de activitate seismică din judeţul Galaţi, precizând că nu există motive de îngrijorare în privinţa cutremurelor, zona fiind monitorizatã în permanenţă de către specialişti.

"Activitatea seismică are un nivel scăzut, iar frecvenţa de producere este mică. Practic, magnitudini ale seismelor sub 2,0 Richter nu indică o îngrijorare privind zona Izvoarele, dar cu toate acestea situaţia este sub
control şi permanent monitorizată de specialişti", susţine oficialul într-un comunicat de presă transmis duminică, după ce vineri localnicii s-au alarmat din cauza unor noi activităţi seismice

Zece cutremure între 10-20 septembrie în judeţul Galaţi

Potrivit informării transmise Ministerului Educaţiei Naţionale de Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP), în perioada 10 - 20 septembrie, în judeţul Galaţi au fost înregistrate zece cutremure cu magnitudini între 0 şi 1,8 grade Richter. 

Conform datelor INFP, acceleraţia maximă înregistrată la cutremurul de 1,8 grade Richter din 18 septembrie a fost de 1.84 cm/s2, ceea ce corespunde unei intensităţi de II-III grade pe scara Mercalli. 

La o intensitate de gradul II, cutremurul este slab, de regulă fiind simţit de puţine persoane, în special de persoanele aflate la etajele superioare ale clădirilor, în timp ce la o intensitate de gradul II, cutremurul este perceptibil, fiind simţit în interiorul clădirilor şi mai pronunţat la etajele superioare. De asemenea, durata unui astfel de cutremur poate fi apreciată.

260 de cutremure într-o săptămână, în urmă cu un an

"Menţionăm că şi până în data de 10 septembrie 2014 s-au produs cutremure în zona Galaţi, dar nu au fost simţite la nivelul populaţiei. Acestea s-au produs cu o frecvenţă şi de cinci - şase zile între ele, înregistrându-se magnitudini mai mici de 2,0 grade Richter", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, cele zece cutremure înregistrate în perioada 10 - 20 septembrie s-au produs la adâncimi mici, cuprinse între patru şi opt kilometri.

Din 23 septembrie şi până la începutul lunii octombrie a anului trecut, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. 

Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru.

Totodată, în această perioadă au fost prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP, însă specialiştii nu au putut stabili cauza producerii cutremurelor.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 - 14 septembrie 2013 în judeţul Galaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite