Consiliul Concurenţei recomandă acordarea de stimulente medicilor pentru a prescrie medicamente generice
0Consiliul Concurenţei recomandă acordarea de stimulente financiare medicilor din România pentru a-i încuraja să prescrie medicamente generice, care sunt cu cel puţin 35% mai ieftine decât cele inovative, acestea din urmă fiind promovate agresiv de câtre medicii români pacienţilor, încurajaţi de politicile producătorilor de medicamente scumpe, potrivit unui raport al autorităţii anti-monopol, publicat miercuri.
În cadrul investigaţiei, inspectorii Consiliului Concurenţei au descoperit că medicii prescriu în mare măsură medicamentele mai scumpe, aşa-numitele inovative, şi nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice.
"Unde e o problemă, aici poate fi şi pentru buget, că plăteşti uneori mai mult decât ar trebui. În general, costurile astea suplimentare le suportă pacientul. Cine pierde din acest lucru este mai degrabă pacientul”, a afirmat Chiriţoiu, săptămâna trecută.
Situaţia se explică deoarece, în România, pacienţii nu putere în faţa medicilor şi nici mijloace de a contesta prescripţiile.
“Medicii prescriu influenţaţi în parte şi de sumele mari pe care le au la dispoziţie firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor", menţiona Chiriţoiu.
Şeful Consiliului Concurenţei consideră că situaţia este permisă şi de politicile incoerente ale funcţionarilor de stat care se ocupă cu aprobarea listelor de medicamente.
"Pentru acelaşi medicament avem preţuri diferite aprobate de stat, ceea ce face să existe mai mulţi bani la dispoziţia anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca să stimuleze medicii să prescrie respectivele medicamente", a precizat Chiriţoiu.
Şeful autorităţii anti-monopol consideră că şi taxa clawback, pe care o plătesc producătorii de medicamente statului pentru profitul suplimentar realizat din vânzarea de medicamente compensate, este prea mare în România.
Analiza este acum lansată în dezbatere publică şi există o perioadă de o lună pentru a primi posibile reacţii. Concluziile analizei sectoriale vor fi discutate cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate şi cu Agenţia Naţională a Medicamentelor.
Astfel, autoritatea de concurenţă recomandă acordarea de stimulente financiare medicilor, pentru a fi încurajaţi să prescrie medicamente generice.
Consiliul Concurenţei propune totodată eliminarea din listele de compensare a medicamentelor care sunt puse pe piaţă în cantităţi insuficiente, fiind menţinute doar pentru a da preţul de referinţă.
Distribuitorii şi farmaciile ar putea fi motivate să elibereze medicamente ieftine prin aplicarea unei sume fixe pe serviciu de distribuţie, respectiv farmacie. Şi pentru ca distribuitorii, respectiv farmaciile, să nu mai comercializeze sau promoveze un anumit medicament în detrimentul altuia, o posibilă soluţie ar fi limitarea discounturilor ce pot oferite.
Este totodată necesară o analiză privind reglementarea unei sume maxime care poate fi alocată unui medic prescriptor, în decursul unui an, susţine Concurenţa.
„Medicamentele generice, deşi cu cel puţin 35% mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reusesc să acapareze o cotă de piaţă semnificativă, chiar şi după mai mulţi ani de la intrarea pe piaţă”, este una dintre concluziile studiului derulat de Consiliul Concurenţei pe piaţa farmaceutică.