Codul portocaliu de inundaţii, prelungit până miercuri, pe râuri din Timiş şi Caraş-Severin.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidrologii au prelungit până miercuri după-amiază avertizarea Cod portocaliu de inundaţii emisă pentru râuri din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. De asemenea, a fost prelungit şi Codul galben, pe alte râuri din cele două judeţe şi din Mehedinţi şi Dolj.

UPDATE Trei tone de alimente, apă, pături şi saltele din Rezervele de Stat au fost transportate din dispoziţia vicepremierului Gabriel Oprea, în Mehedinţi, pentru sinistraţii inundaţiilor, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Mai mult, pentru autorităţile locale au fost puse la dispoziţie 18 tone de motorină necesare autoutilajelor cu care se intervine. Produsele alimentare au fost transportate în Mehedinţi cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, restul ajutoarelor fiind duse cu autocamioanele aparţinând Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat, marţi, avertizarea emisă anterior, ca urmare a creşterilor de debite şi niveluri, din cauza propagării viiturilor formate anterior şi precipitaţiilor prognozate, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale unor râuri.

Potrivit noii avertizări, de marţi, de la ora 10.30, şi până miercuri, la ora 14.00, sunt sub avertizare Cod portocaliu de inundaţii cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor Bârzava, Caraş, Nera şi Cerna, din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

De asemenea, până miercuri, la ora 14.00, afluenţii şi bazinele superioare ale râurilor Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Moraviţa (judeţul Timiş), afluenţii mici ai Dunării din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, Drincea, Desnăţui, afluenţii Motrului şi unii afluenţi ai Jiului inferior (judeţele Mehedinţi şi Dolj) sunt sub avertizare Cod galben.

Hidrologii au mai precizat că marţi, la ora 10.30, a fost ridicată avertizarea de pe celelalte râuri atenţionate anterior.

image

Judeţul Mehedinţi, sub Cod portocaliu de inundaţii încă de luni dimineaţă

În judeţul Mehedinţi, care de luni dimineaţă şi până marţi, la ora 14.00, se află sub cod portocaliu de inundaţii, în cursul zilei de luni o persoană a murit, după ce a fost prinsă de o alunecare de teren în maşină, la Orşova, iar alţi doi oameni - un bărbat şi o femeie - sunt daţi dispăruţi după ce au fost luate de viituri în comuna Eşelniţa.

De asemenea, potrivit primarului comunei Eşelniţa, Ioan Ciuru, toate cele 900 de gospodării din comună au fost afectate de inundaţii.

Totodată, patru familii din comuna Eşelniţa au fost evacuate, luni seară, oamenii fiind cazaţi la Primăria Eeşlniţa întrucât locuinţele lor sunt în pericol de a fi luate de ape.

Inundaţiile au afectat şi municipiul Orşova, unde traficul a fost blocat, luni, după ce străzile au fost acoperite cu mâl adus de aluviuni, totodată fiind inundate şi sediile mai multori instituţii publice, între care Oficiul de Cadastru şi Direcţia Finanţelor Publice.

Tot la Orşova, autorităţile au intervenit, luni, pentru evacuarea dintr-o şcoală a 67 de elevi, dar şi pentru salvarea a 20 de turişiti care rămăseseră blocaţi pe un ponton.

Peste 300 de pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră au fost mobilizaţi, în noaptea de luni spre marţi, la Orşova şi Eşelniţa pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor.

Alertă de călătorie pentru Serbia

Ministerul român de Externe a emis, marţi, o atenţionare de călătorie pentru a-i informa pe cetăţenii români care se află sau care călătoresc în Republica Serbia că în urma ploilor abundente care au afectat teritoriul acestui stat în ultimele ore de ore, între localităţile Kladovo – Negotin (Brza Palanka şi Slatina) precum şi între Kladovo- Tekija- Dubova (clisura Dunării), mai multe porţiuni de drum au fost blocate din cauza alunecărilor de teren şi a inundaţiilor.

De asemenea, cei care doresc să călătorească sau tranziteze Republica Serbia sunt sfătuiţi să folosească rute alternative de deplasare şi anume Stamora Moravita-Vârşeţ-Pancevo-Belgrad, iar anterior efectuării deplasării să se intereseze cu privire la starea drumurilor accesând următorul link http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=210 .

Inundaţiile au făcut victime şi în Serbia, Croaţia şi Bosnia şi Herţegovina

O femeie în vârstă a murit la Tekija, în estul Serbiei, unde situaţia este extrem de dificilă, potrivit RTS. Peste 300 de persoane au fost evacuate la Tekija, o localitate situată pe malul drept al Dunării de aproximativ o mie de locuitori, precizează un comunicat al poliţiei. Două elicoptere ale Ministerului de Interne au fost folosite în operaţiunea menţionată, care cel mai probabil se va încheia complet în această noapte, potrivit AFP.

Situaţia este foarte dificilă în oraşele Negotin, Kladovo şi Majdanpek. Însă, toată partea de est a ţării este afectată, deoarece a plouat toată ziua, peste 50 de litri de apă pe metru pătrat înregistrându-se în această regiune

În Croaţia, mai multe oraşe din centrul ţării, în special Sisak şi Karlovac, sunt afectate de inundaţii cauzate de ploi diluviene care cad încontinuu de aproape o săptămână. Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate la Karlovac la sfârşitul săptămânii trecute, dar intemperiile nu au provocat victime.

În Bosnia şi Herţegovina, unde inundaţiile din luna mai au provocat pagube imense, situaţia era stabilă, doar oraşul Cazin, în vestul ţării, fiind afectat de intemperii.

Aproape două milioane de persoane au devenit victime ale inundaţiilor care au afectat în mai Serbia şi Bosnia şi Herţegovina. Pagubele materiale au fost estimate la două miliarde de euro în Bosnia şi Herţegovina şi între 1,5 şi două miliarde de euro în Serbia.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Crucea Roşie face apel pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundaţii

Ca urmare a inundaţiilor care au avut loc în judeţul Mehedinţi în perioada 14 - 15 septembrie a.c., Filiala de Cruce Roşie a judeţului Mehedinţi lansează un apel umanitar de urgenţă către populaţie pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de inundaţii.

Trafic blocat între Drobeta Turnu Severin şi Orşova. Pe un autotren sârbesc au căzut bolovani de pe munte

Circulaţia rutieră pe DN6, între Drobeta Turnu Severin şi Orşova, este blocată la această oră din cauza unor bolovani care au căzut de pe munte pe un autotren sârbesc. Şoferul a scăpat nevătămat, dar operaţiunea de degajare a carosabilui este destul de dificilă.

Inundaţii în Mehedinţi: un mal surpat în cratierul Graţca din Orşova a acoperit maşini şi clădiri. Traficul pe Clisura Dunării este blocat

Precipitaţiile abundente care au căzut în cursul nopţii de duminică spre luni au produs pagube în gospodăriile mai multor mehedinţeni, pompierii intervenind pentru scoaterea apei acumulate în curţile acestora.

Serbia, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina se confruntă cu noi inundaţii

O persoană a murit în Serbia, luni, în urma noilor inundaţii provocate de ploi diluviene, la patru luni de la precipitaţiile care s-au soldat cu aproape 80 de morţi în Serbia şi în Bosnia şi Herţegovina, a anunţat televiziunea sârbă de stat (RTS), informează AFP.

METEO Toamna îşi intră în drepturi. Cum va fi vremea până pe 28 septembrie

Specialiştii au emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni (15-28 septembrie) potrivit căreia temperaturile vor începe să scadă, iar după data de 20 septembrie sunt aşteptate ploi în aproape toată ţara.

Prognoza meteo pentru această toamnă. Cum va fi vremea până în luna noiembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că în această toamnă vom avea parte de temperaturi ridicate în luna septembrie, dar şi în prima jumătate a lunii octombrie, însă apoi valorile termice se vor încadra în jurul celor normale ale perioadei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite