UPDATE Sudul ţării scapă de ploi, dar rămâne cu avertizările de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţii în Gorj
Inundaţii în Gorj

Deşi meteorologii au anunţat că, începând de vineri, vremea se va îndrepta în sudul ţării, grav afectat de inundaţiile din ultimele zile, hidrologii au emis noi avertizări de inundaţii pentru mai multe râuri din regiune ce vor intra în vigoare în această noapte, începând cu ora 03.00. Asta în condiţiile în care mai multe cursuri de apă din Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Suceava se află sub avertizări tip Cod portocaliu şi Cod galben până diseară.

Ca urmare a ploilor abundente din ultimele ore, hidrologii au emis, începând cu ora 17.00 o nouă avertizare, de această dată Cod portocaliu pentru cursurile de apă ale râurilor Iza în judeţul Maramureş şi  Someşul Mare în judeţul Bistriţa Năsăud. Avertizarea este valabilă până la ora 19.00. Totodată râurile Suceava şi Moldova în judeţul Suceava rămân sub avertizare Cod galben de inundaţii până la ora 22.00.

Începând cu ora 03.00 în această noapte, mai multe cursuri de apă din judeţele Caraş Severin, Timiş, Gorj, precum şi din judeţele Mehedinţi, Dolj şi Vâlcea se vor sub Cod roşu de inundaţii. Mai mult, hidrologii avertizează că mai multe râuri mici din aceste judeţe se află, de asemenea, în pericol de a produce inundaţii locale severe.

Cod roşu de inundaţii pentru râuri din mai multe judeţe din sudul ţării

Se vor afla sub Cod roşu cursurile de apă ale râurilor Bega, Făget, dar şi Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera în judeţele Caraş Severin şi Timiş, râul Cerna în judeţele Gorj şi Caraş Severin, cursurile de apă ale râurilor Drincea şi Desnăţui în judeţele Mehedinţi şi Dolj. Se va afla, de asemenea, sub incidenţa Codului roşu de inundaţii şi râul Lotru din judeţul Vâlcea.

Totodată hidrologii au emis Coduri portocalii de inundaţii pentru mai multe râuri din judeţele Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, dar pentru cursuri de apă din Vâlcea, Gorj, Dolj şi Olt. Nici judeţele Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu nu scapă de avertizări,  râurile Dâmboviţa şi Vedea aflându-se în continuare sub Cod portocaliu.

Mai mult, cursuri de apă din judeţele Sibiu şi Hunedoara se vor afla, de asemenea, sub Coduri galbene de inundaţii.

Mai multe râuri au înregistrat în această perioadă debite record, unele dintre ele fiind de până la 400 de ori mai mari faţă de ultimele măsurători de la începutul lunii iunie. Cât au crescut debitele râurilor:

  • Râul Vedea, la statia Buzesti, avea 1,42 mc/s (9 iunie), în data de 30 iulie, atingea: 424 mc/s; (x400 de ori)
  • Râul Cotmeana la statia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s (x400 de ori);
  • Râul Lotru la Valea lui Stan, avea in 9 iunie, 2,5 mc/s si a ajuns în data de 30 iulie, la 286 mc/s; (x150 ori)
  • Râul Lotru, la Malaia, a crescut de la 29,5 mc/s cât avea la începutul lui iunie şi a ajuns la 376 mc/s; (x200 ori)
  • Râul Olăneşti, la Râmnicu Vâlcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s; (x100 de ori)
  • Râul Olteţ, la staţia Nistroresti, a crescut de la 2.61 mc/s la 298 mc/s; (x100 de ori)
  • Râul Olteţ, la staţia Otetelis, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (x50 de ori).
image

Ploile se vor opri abia mâine dimineaţă în sudul ţării

Deşi au anunţat că în sudul ţării nu va mai ploua începând de vineri, o parte din regiunea grav afectată de inundaţii, inclusiv judeţele Gorj, Vâlcea şi Dolj rămân joi noapte sub incidenţa unor avertizări de vreme rea. Codul portocaliu emis pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj va fi ridicat la ora 03.00, în timp ce codurile galbene ce vizează judeţele Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt va fi ridicat vineri dimineaţă, la ora 10.00.

harta cod galben

Până acum, două persoane au murit şi alte trei au fost date dispărute în urma viiturilor care au afectat grav mai multe judeţe din sudul ţării. În urma situaţiei create, premierul a convocat, miercuri, o şedinţă a Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă  în care a stabilit acordarea unor fonduri de 12 milioane de lei judeţelor Vâlcea, Gorj şi Argeş, grav afectate de inundaţii şi a cerut destituirea din funcţie a lui Vasile Pintilie, directorul de la „Apele Române”, pe motiv că acesta se află în vacanţă în condiţiile în care românii se luptă cu viiturile.

Patriarhia organizează colecte de alimente pentru sinistraţi

La rândul său, Patriarhia a îndemnat preoţii din parohii şi mănăstiri ca, pe lângă rugăciunile pentru oprirea ploilor, în Postul Adormirii Maicii Domnului, să organizeze colecte de alimente, apă şi pături pentru sinistraţii din zonele afectate de inundaţii.

Colectele vor fi organizate la centrele eparhiale, protoierii, parohii şi mănăstiri, unde vor fi adunate alimente (ulei, zahăr, făină, orez, conserve), apă plată şi minerală, produse de igienă, pături etc. Bunurile colectate vor fi trimise la Centrul eparhial Craiova - pentru sinistraţii din judeţul Gorj, Centrul eparhial Râmnicu Vâlcea - pentru cei din Vâlcea şi Centrul eparhial Slatina - pentru sinistraţii din judeţul Olt.

Apel pentru donaţii în sprijinul celor afectaţi de inundaţii

Crucea Roşie Română lansează un apel pentru donaţii în sprijinul celor afectaţi de inundaţii, oamenii putând dona bani online sau prin sms, precum şi alimente, în mai multe reţele de magazine.

Crucea Roşie Română a trimis joi un transport cu saci de dormit, cizme de cauciuc, pachete alimentare, precum şi pachete igienice către persoanele afectate de inundatii din judeţele Argeş, Gorj şi Vâlcea. Pachetele provin din depozitul central al Crucii Roşii Române.

Crucea Roşie Română îşi propune să asiste victimele inundaţiilor până când va fi depăşită perioada de criză.

Numărul angajaţilor MAI care acţionează în zonele afectat de inundaţii, suplimentat

Ministrul de Interne, viceprim-ministrul Gabriel Oprea, a dispus suplimentarea efectivelor şi mijloacelor de intervenţie în zonele afectate de inundaţii.  

În acest sens, detaşamente şi mijloace logistice ale unităţilor ISU din judeţele unde nu au fost înregistrate probleme s-au alăturat de aseară forţelor care, de mai bine de 48 de ore, sunt în misiuni de intervenţie în zonele afectate de inundaţii, astfel:

  • ISU Bucureşti sprijină intervenţiile din judeţul Argeş;
  • ISU Prahova acţionează în judeţul Olt;
  • ISU Mureş acţionează în judeţul Vâlcea;
  • ISU Alba intervine în judeţul Gorj;
  • ISU Braşov acţionează în judeţul Dolj;
  • ISU Sibiu intervine în judeţul Mehedinţi;
  • ISU Arad sprijină intervenţia colegilor din judeţul Caraş Severin.

Militarii intervin în zonele afectate de inundaţii

Militarii intervin în zonele afectate de inundaţii

Momentul în care două vile sunt luate de ape în Vâlcea

SITUAŢIA ÎN ŢARĂ

Caraş-Severin

Inundaţii în şapte localităţi şi o linie ferată blocată de ape, în judeţul Caraş-Severin

Şapte localităţi din judeţul Caraş-Severin sunt inundate, în timp ce o linie ferată privată pe traseul Oraviţa - Timişoara este blocată de ape, iar pe DN 58B Reşiţa - Timişoara se circulă cu dificultate, şoseaua fiind acoperită de apă, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic" din judeţul Caraş-Severin, Ancuţa Balint, a declarat că au fost semnalate inundaţii în şapte localităţi, iar în comunele Secăleni şi Tigvaniul Mic apa a intrat inclusiv în casele oamenilor. Aceste localităţi se află în bazinul râului Bârzava.

„Avem şapte localităţi inundate în judeţul Caraş-Severin, dar situaţia cea mai gravă este în Secăşeni şi Tigvaniul Mic. În aceste două localităţi, apa a intrat în case şi la faţa locului intervin pompierii militari. În restul localităţilor intervin voluntarii. Nu avem oameni evacuaţi, nu este cazul deocamdată", a declarat Ancuţa Balint.

Cod roşu de inundaţii. Ministerul Apărării Naţionale a adus militari de la Craiova pentru a interveni în Mehedinţi

100 de militari de la Craiova au fost dislocaţi în Mehedinţi pentru a interveni, dacă situaţia o impune, în localităţile unde ar putea avea loc inundaţii. Judeţul Mehedinţi intră în această noapte sub Cod Portocaliu de ploi şi Cod roşu de inundaţii.

Târgu-Jiu

Mărturii din infern: «Am rămas doar cu hainele de pe mine»

Localnicii din Novaci afectaţi de inundaţii au trăit clipe de coşmar. Au văzut cum toată munca de viaţă este luată, într-o clipită, de ape. Oamenii nu au mai putut să-şi salveze bunurile şi au scăpat din calea puhoaielor doar cu ce aveau pe ei.

„Am rămas fără şi fără nimic. Apa mi-a luat găini şi tot ce aveam. Nu mai am absolut nimic. Am rămas doar cu hainele de mine. Am primit de la primărie mâncare şi apă. Totul s-a întâmplat foarte repede şi nu am putut salvat nimic. Mă duc la şcoală şi mă culc la liceu“, ne-a spus o localnică. 

Râmnicu Vâlcea

FOTO VIDEO Imagini dezolante în Vaideeni, după inundaţii

Imagini dezolante în comuna Vaideeni, după retragerea apelor. Locuinţele a aproape 300 de oameni au fost afectate de inundaţii, iar apa din fântâni nu mai este potabilă.

Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" strânge ajutoare pentru persoanele afectate de inundaţii

Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Valcea, prin voluntarii Centrului Europe Direct, organizează o campanie de colectare de ajutoare pentru persoanele afectate de inundaţii.

Alexandria

Vedea, sub cota de inundaţii. Cod roşu  pe pârâul Câinelui

În Alexandria, râul Vedea avea în această dimineaţă 477 cm, aflându-se  sub cota de inundaţii care este de 500 cm. Râul are un debit de 408 metri cubi pe secundă, sub cota de inundaţii. Cotele sunt în scădere, după informaţiile furnizate de ISU Teleorman.

Pagubele provocate de inundaţii în Teleorman cuprind : 14 localităţi cu 25 de case inundate, 1438 de ha teren arabil, 440 curţi inundate, 216 anexe gospodăreşti afectate, trei construcţii hidrotehnice, 10 podeţe, 762 de ha păşuni şi fâneţe , 46 ha pădure şi aproximativ 21 km DC , 5, 45 drum judeţean, 612 fântâni şi două poduri.

Maşină luată de viitură la Bascov

Imaginile au fost surprinse de un martor ocular. Maşina a fost luată de viitură dintr-o parcare în urma ploii torenţiale. Iniţial oamenii au crezut că în autoturism au rămas persone blocate şi au vrut să le sară în ajutor, însă din fericire automobil nu se afla nimeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite