Avertizare meteo de caniculă. Au fost emise atenţionări de furtuni, dar şi de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cod portocaliu de caniculă pentru 12 judeţe din sud-estul ţării
Cod portocaliu de caniculă pentru 12 judeţe din sud-estul ţării

Capitala şi 12 judeţe din ţară se află, duminică, sub Cod portocaliu de caniculă, fiind anunţate temperaturi de până la 39 de grade Celsius. De asemenea, alte 11 judeţe se află sub Cod galben de caniculă, maximele ajungând până la 37 de grade. În urmă cu puţin timp au fost emise şi atenţionări de furtuni şi inundaţii pentru mai multe judeţe.

UPDATE Până la ora 19.35, judeţele Alba, Mureş şi Sibiu se află sub Cod galben de furtuni, fiind anunţate descărcări electrice, averse de ploaie ce pot cumula 25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici şi medii şi intensificări ale vântului.

UPDATE Hidrologii au emis atenţionări de cod galben de inundaţii pentru judeţele Suceava şi Neamţ, precum şi Bacău, Harghita şi Covasna, valabile până duminică seară.

Sunt sub Cod galben de inundaţii afluenţii mici ai râului Bistriţa aferenţi sectorului staţia hidrologică Broşteni - Piatra Neamţ, Suha Mare şi Suha Mică (afluenţi ai râului Moldova) - judeţele Neamţ şi Suceava, şi râurile mici din bazinul superior al râului Moldova - amonte de staţia hidrologică Gura Humorului - judeţul Suceava.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul râului Fărcaşa, pe râurile mici din zona oraşului Piatra Neamţ, pe râurile mici din bazinul inferior al râului Moldovita şi în bazinul superior al râului Suha.

De asemenea atenţionările vizează afluenţii mici de stânga ai râului Olt amonte de staţia hidrologică Sâncrăieni (judeţul Harghita) şi râurile mici din bazinul superior al râului Trotuş - amonte s.h. Ghimeş Făget (judeţele Harghita şi Bacău). Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile mici din bazinul superior al Oltului – amonte de s.h. Tomeşti şi în bazinul râului Valea Rece (afluent al râului Trotuşului).

UPDATE Până la ora 17.30, judeţele Iaşi, Hunedoara şi Covasna se află sub Cod galben de caniculă. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor atinge şi depăşi 25...30 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua aspect de vijelie.

UPDATE Judeţe Harghita şi Covasna se află, până la ora 17.360, sub Cod galben de caniculă, fiind anunţate averse de ploaie ce pot cumula 25 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

De asemenea, judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău se află, până la ora 16.30, sub Cod galben de caniculă. ANM a anunţat că se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor atinge şi depăşi local 25 - 30 de litri pe metru pătrat, izolat 40 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua aspect de vijelie.

Până la ora 16.30, judeţul Tulcea, în arealul delimitat de localităţile Nalbant, Mihail Kogălniceanu, Sarichioi, Rândunica, se află sub Cod galben de furtună. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 20 - 25 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Râurile mici din bazinele superioare ale râurilor Ciobănuş, Uz, Dofteana şi Slănic, afluenţi ai râului Trotuş, din judeţele Bacău, Covasna şi Harghita sunt sub cod galben de inundaţii până duminică seară, potrivit unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).

Pe aceste cursuri se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Uz şi Dofteana.

Atenţionarea este valabilă până la ora 19.00.

UPDATE ANM a emis Cod galben de furtuni, valabilă până la ora 15.00, pentru judeţele Vâlcea şi Gorj, dar şi pentru zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău, unde se vor semnala frecvente descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină de dimensiuni mici şi averse ce pot acumula 20 - 25 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, tot până la ora 15.00, este în vigoare o avertizare de Cod galbeni de furtuni emisă pentru judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău. 

Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor atinge şi depăşi 30 - 35 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua aspect de vijelie.

UPDATE ANM a emis o nouă avertizare de Cod galben de caniculă, valabilă pentru luni, pentru cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum şi pentru sudul Moldovei. Specialiştii au precizat că indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...37 de grade.

De asemenea, vor mai fi manifestări de instabilitate atmosferică, îndeosebi în estul, centrul ţării şi la munte.

Avertizarea de Cod galben de caniculă a fost emisă pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi.

cod galben canicula

Potrivit avertizării de Cod portocaliu de caniculă, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vaslui, precum şi în zona de câmpie a judeţelor Bacău, Vrancea şi Buzău, temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis şi o avertizare de Cod galben de caniculă, valabilă pentru Oltenia, Muntenia, precum şi pentru cea mai mare parte a Moldovei şi Dobrogei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Cu toate acestea, în regiunile vestice, nordice şi centrale instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar temperaturile vor scădea.

Specialiştii precizează că valul de căldură va persista în următoarele zile în regiunile sudice şi estice.

Sub Cod galben de caniculă sunt judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Constanţa, Tulcea, Neamţ şi Iaşi.

cod portocaliu canicula 26 iulie

Restricţii de circulaţie pentru maşinile de peste 7,5 tone în judeţele afectate de Codul portocaliu

Maşinile de peste 7,5 tone nu pot circula, cu unele excepţii, pe drumurile naţionale şi autostrăzile din judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de caniculă, până la ora 20.00, în urma unei restricţii instituite de CNADNR, potrivit Centrului Infotrafic.

Dată fiind avertizarea de cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat valabilă pentru judeţele , Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi,Vaslui şi municipiul Bucureşti, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a instituit, duminică, în intervalul orar 12.00 - 20.00, restricţie temporară a circulaţiei vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe drumurile naţionale şi autostrăzile din judeţele afectate.

Excepţie fac vehiculele destinate ,transporturilor de persoane, transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animala şi vegetală,cele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, de transporturi funerare, transporturi poştale, transporturi de echipamente de prim ajutor, transporturi pentru distribuire de carburanţi, transporturi de mărfuri sub temperatura controlată, transporturi pentru tractări vehicule avariate, transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturi apă îmbuteliată şi de transporturi produse provenite din exploatări agricole.

Măsura restricţionării circulaţiei rutiere a fost luată în vederea protejării sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate, se produc deformaţii majore, ireversibile, cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cât mai ţine canicula. Prognoza meteo pe două săptămâni. Ploile apar la sfârşitul lunii iulie

Cât mai ţine canicula. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pe două săptămâni (20 iulie – 2 august), potrivit căreia vom avea în continuare parte de temperaturi ridicate, în unele zone chiar caniculare. Specialiştii precizează că probabilitatea pentru averse mai frecvente va creşte la sfârşitul lunii iulie.

Prognoza meteo pe următoarele trei luni: temperaturi peste mediile normale şi cantităţi reduse de precipitaţii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele trei luni (august, septembrie şi octombrie), potrivit căreia, temperaturile vor înregistra nivele peste valorile normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi scăzute în aproape toate regiunile.  

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite