Cod galben de ninsori, ploi şi vânt. Două zile de vreme rea, în 20 de judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost emisă o avertizare de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt FOTO Adevărul
A fost emisă o avertizare de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt FOTO Adevărul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben de ploi, ninsori şi vânt valabilă pentru 20 de judeţe din sud-estul ţării şi pentru zona montană. Specialiştii atrag atenţia că în unele zone va ninge, astfel că şoferii care circulă prin aceste zone sunt obligaţi să aibă maşinile echipate cu anvelope de iarnă.

Potrivit ANM, în intervalul 6 aprilie, ora 15.00 - 7 aprilie, ora 20.00, în regiunile estice şi sud-estice vor fi precipitaţii sub formă de ploaie şi trecător lapoviţă sau ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 50 - 60 de kilometri pe oră. 

Cantităţile de apă vor depăşi local 20 - 25 de litri pe metru pătrat, iar în judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, pe arii restrânse, 40 - 50 de litri pe metru pătrat. 

În zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali va ninge, se va depune strat nou de zăpadă şi vor fi intervale în care ninsoarea va fi viscolită.

Judeţele vizate de avertizarea de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt sunt Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Neamţ, Harghita, Mureş, Suceava, Bistriţa Năsăud şi Maramureş.

   

cod galben de ninsori ploi

Cod galben de ninsori, ploi şi vânt. Ce recomandă autorităţile 

Ca urmare a emiterii avertizării de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt, ministrul de Interne Gabriel Oprea a cerut inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Suceava, Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Braşov, Sibiu, Covasna, Vrancea,  Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa să monitorizeze permanent situaţia din teren şi fie pregătite să activeze grupele operative pentru intervenţie încă de la apariţia primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase.

De asemenea, acesta îi sfătuieşte pe şoferi să se informeze asupra condiţiilor de drum din zona montană, unde este prognozată depunerea unui strat nou de zăpadă, în special în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali.

Aceştia trebuie să respecte cu stricteţe indicaţiile Poliţiei Rutiere şi să manifeste o conduită preventivă în timpul deplasărilor pe segmentele de drum acoperite cu zăpadă.

Ministerul Afacerilor Interne atenţionează autorităţile locale din judeţele unde sunt aşteptate manifestări severe ale vântului să ia măsurile necesare pentru a limita posibilele accidente sau pagube, cunoscând că în astfel de situaţii există riscul prăbuşirii copacilor sau panourilor publicitare, ori al desprinderii de elemente ale acoperişurilor imobilelor. 

Mai mult, vor fi luate măsuri privind supravegherea reţelelor electrice şi funcţionarea în bune condiţii a utilităţilor publice.

Coordonarea unitară a structurilor cu responsabilităţi în realizarea intervenţiilor pentru situaţii de urgenţă la nivelul judeţelor se realizează de către inspectorii şefi ai Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

Cod galben de ninsori, ploi şi vânt. Şoferii care circulă în zonele afectate de zăpadă, obligaţi să aibă anvelope de iarnă 

Poliţia Rutieră recomandă şoferilor ca, pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică existentă. 

Conducătorii auto nu trebuie să uite faptul că în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să fie prudenţi, să circule cu viteză redusă, să păstreze, în mers, o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Poliţiştii atrag atenţia şi asupra faptul că, din cauza vântului, mersul autovehiculelor poate fi influenţat. Astfel că este foarte posibil să se priducă schimbările bruşte de traiectorie, mai ales la trecerea pe lângă autovehiculele de dimensiuni mari sau la ieşirea din localităţi. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza meteo pentru trei luni: cum va fi vremea de Paşte şi de 1 mai

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele trei luni potrivit căreia cantităţile de precipitaţii vor fi reduse, iar temperaturile se vor situa în jurul celor normale. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite