Cetăţenii cu dizabilităţi din opt state UE, printre care şi România, vor avea acces la un card european de invaliditate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi să călătorească şi să fie recunoscute mai uşor între ţările UE, oficialii europeni dezvoltă un sistem bazat pe un card de invaliditate al UE. Opt ţări vor avea acces, pentru început, la acest sistem, printre care şi România.

În prezent, nu există o recunoaştere reciprocă a statutului de persoană cu handicap între statele membre ale UE. Acest lucru face dificilă situaţia persoanelor cu handicap care călătoresc în alte ţări ale UE. De exemplu, este posibil ca cardurile lor naţionale de handicap să nu fie recunoscute.

Cardul de invaliditate al UE va asigura un acces egal la anumite beneficii specifice, în special în domeniile culturii, timpului liber, sportului şi transportului. Cardul va fi recunoscut reciproc între ţările UE care participă la sistem, pe bază de voluntariat.

Un pilot a fost lansat în februarie 2016, iar acum Cardul va fi lansat într-un prim grup de opt ţări din UE: Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Italia, Malta, Slovenia şi România.

Ţările au fost selectate în urma unor propuneri din 2015.

Cardul nu modifică criteriile sau regulile naţionale de eligibilitate. Statele membre îşi păstrează dreptul de a decide cine este eligibil să primească Cardul, utilizând definiţia naţională a handicapului şi de a determina procedura de emitere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite