Ce trebuie să faci ca să te angajezi în Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce îţi trebuie să te angajezi în Armată. Pentru a îmbrăţişa cariera militară, recruţii trebuie să urmeze mai multe etape de pregătire şi selecţie FOTO Adevărul
Ce îţi trebuie să te angajezi în Armată. Pentru a îmbrăţişa cariera militară, recruţii trebuie să urmeze mai multe etape de pregătire şi selecţie FOTO Adevărul

A intra în Armata Română nu înseamnă doar a-ţi defini personalitatea sau a-ţi face datoria faţă de patrie, ci înseamnă o multitudine de oportunităţi şi posibilităţi pe care ţi le oferă profesia militară. Vă arătăm cum trebuie să procedaţi pentru a deveni cadre militare active.

Pentru unii, profesia militară poate însemna o carieră pe viaţă, pentru alţii - o perioadă de activitate mai scurtă, urmată de o carieră civilă în care abilităţile şi calificările deprinse în armată vor asigura succesul şi integrarea rapidă în orice domeniu de activitate.

Indiferent ce cale vei alege, armata te provoacă la o întrecere permanentă cu tine şi cu ceilalţi, îţi oferă un mediu de muncă dinamic, organizat şi competitiv.
Experienţa de viaţă şi profesională pe care o poţi dobândi în armată, cu greu poate fi acumulată într-un alt domeniu.

Potrivit Direcţiei de Management Resurse Umane, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), cei care vor să urmeze o carieră militară trebuie să urmeze câţiva paşi obligatorii.

Ce îţi trebuie să te angajezi în Armată. Recrutarea

Dacă eşti hotărât să devii militar trebuie să treci, mai întâi, pe la biroul informare-recrutare judeţean sau de sector, pe raza căruia locuieşte. Pune întrebări ofiţerului sau subofiţerului recrutor, citeşte materialele puse la dispoziţie, află tot ceea ce te interesează despre criteriile de recrutare şi întocmirea dosarului de candidat, despre probele de selecţie şi admitere, unităţile de instrucţie sau instituţiile de învăţământ militar etc.

La rândul său, recrutorul îţi va pune întrebări pentru a vedea dacă îndeplineşti criteriile de recrutare pentru profesia militară şi pentru ce categorii de personal, anume.
Armata recrutează candidaţi pentru profesiile de soldat/gradat profesionist, subofiţer, maistru militar, ofiţer, dar şi pentru a urma cursurile colegiilor militare liceale.

Apoi, recrutorul te va consilia şi orienta spre acel tip de carieră militară ce corespund cel mai bine aspiraţiilor tale, dar şi pregătirii, vârstei şi aptitudinilor pe care le ai.

Dacă îndeplineşti criteriile generale şi specifice de recrutare, vei primi toate îndrumările de care ai nevoie pentru completarea dosarului de candidat, cu documentele necesare.
În primul rând, trebuie să efectuezi vizita medicală. Apoi, trebuie să adaugi, în dosar, copii ale actelor de identitate şi de studii, certificatul de cazier judiciar etc. De asemenea, vei completa câteva documente - tip.

Primul pas spre cariera militară se încheie cu susţinerea unui interviu de cunoaştere. Pe parcursul acestuia, recrutorul va verifica, încă o dată, îndeplinirea criteriilor de recrutare, după care veţi purta un dialog ce se va finaliza cu completarea unui chestionar confidenţial şi cu concluziile şi recomandările recrutorului.

Tot ce mai ai de făcut este să completezi cererea de înscriere pentru instituţia de învăţământ militar aleasă, conform opţiunii tale.
Cât mai curând posibil, recrutorul te va planifica pentru pasul următor - susţinerea probelor de selecţie la centrul zonal de selecţie şi orientare.

Selecţia

În această fază, trebuie să te prezinţi la centrul zonal de selecţie şi orientare de care aparţine judeţul în care domiciliezi. Centrele zonale de selecţie şi orientare funcţionează în localităţile Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc.

Durata selecţiei este de 24 de ore sau de 48 de ore, în funcţie de arma sau gradul pentru care ai optat (soldat/gradat profesionist, elev la colegiul militar liceal, ofiţer, maistru militar sau subofiţer).

Probe cu caracter eliminatoriu:

Probe psihologice: test de inteligenţă care evaluează gândirea logică, raţionamentul, capacitatea de a lucra contra timp, memoria, abilităţile numerice şi vederea în spaţiu, vocabularul etc; chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităţilor tale de adaptare la condiţiile specifice mediului militar; test situaţional - o probă de grup, teoretică şi practică (pentru ofiţeri şi subofiţeri), care evaluează aptitudinile de lider şi capacitatea de a lucra în echipă.

Probe fizice: parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu, care conţine zece elemente pe un circuit de 90 de metri lungime, şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistenţa, forţa), dar şi calităţi psihice, cum sunt tenacitatea şi curajul; probă de rezistenţă pe distanţa de 1.000 sau 2.000 de metri, în funcţie de categoria de personal pentru care ai optat şi vârstă.
Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu imediat. Rezultatul după fiecare probă este “Admis” sau “Respins”.

Candidaţii pentru anumite categorii de personal (cum ar fi piloţi şi scafandri etc.), vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală şi/sau specială (medicală şi/sau psihologică), dar numai după ce au fost declaraţi “admis” la toate probele de mai sus.

Ce îţi trebuie să te angajezi în Armată. Admiterea

Pentru a deveni cadru militar activ în Ministerul Apărării Naţionale - ofiţer, maistru militar sau subofiţer, trebuie să urmezi o formă de pregătire specifică fiecărei categorii de personal, într-o unitate/instituţie de învăţământ militar. Absolvirea colegiului militar liceal iţi oferă cele mai mari şanse de a fi admis într-o şcoală militară postliceală sau instituţie militară de învăţământ superior.

Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal şi instituţie militară de învăţământ. Gradul de dificultate al probelor este asemănător cu cel de la concursurile pentru admiterea în instituţiile civile de învăţământ.
Dacă eşti absolvent de liceu şi ai obţinut distincţii la olimpiadele şcolare naţionale şi internaţionale, atunci poţi fi admis în învăţământul militar superior fără a mai participa la concursul de admitere, dar numai la specializări corespunzătoare disciplinelor la care ai fost distins, potrivit reglementărilor Ministerului Educaţiei Naţionale.

Normele, regulamentele/metodologiile referitoare la modul de organizare şi desfăşurare a admiterii, tematica şi bibliografia pentru concursurile de admitere, locurile disponibile pot fi consultate la biroul informare-recrutare. Aici vei obţine toate informaţiile de care ai nevoie. În plus, vei afla detalii despre admiterea din anii anteriori.

Dacă optezi pentru profesia de soldat/gradat profesionist, te vei pregăti într-o unitate de instrucţie, timp de câteva luni (maximum cinci), în funcţie de pregătirea militară anterioară. Nu se susţine concurs de admitere.

Instituţii militare de învăţământ

Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Sibiu
Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, Braşov
Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Constanţa
Academia Tehnică Militară, Bucureşti
Institutul Medico-Militar, Bucureşti (o secţie la Târgu Mureş)
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre, Piteşti
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene, Boboc
Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, Constanţa
Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, Alba Iulia
Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, Breaza
Colegiul Militar Liceal “Ştefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc
Şcoli de aplicaţie ale armelor/centre de instruire ale categoriilor de forţe ale armatei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite