Articol publicitar

Ce se întâmplă când numai 6 copii dintr-o sută nu sunt vaccinaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă un copil nevaccinat stă vreme de doar câteva minute în aceeaşi încăpere cu un copil cu rujeolă, riscul de îmbolnăvire pentru cel neimunizat este de 95%, avertizează specialiştii.

Rujeola este una dintre cele mai infecţioase boli din lume, iar în cazul copiilor, riscurile de complicaţii care pun în pericol viaţa sunt foarte mari, atrag atenţia medicii pediatri. De altfel, situaţia din România din ultimii doi ani a demonstrat acest lucru: la 24 mai 2019, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile raporta 16.888 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 1.288 de la începutul anului, şi 64 de decese provocate de complicaţiile bolii.

Principala cauză a acestor statistici îngrijorătoare o reprezintă numărul prea mic de copii vaccinaţi, subliniază medicii. De altfel, România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei.

Dar România are probleme la nivelul de vaccinare a populaţiei pentru mai multe boli. Mai exact, 6 copii dintr-o sută rămân nevaccinaţi, potrivit celei mai recente statistici Lidl, realizată în cadrul proiectului „100 de români“, lansat cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Riscul de efecte adverse la vaccin: unu la un milion

Proporţia poate părea în favoarea copiilor vaccinaţi, însă acei 6 copii dintr-o sută se pot afla într-un real pericol, ţinând cont că bolile care pot fi prevenite prin vaccinare în copilărie sunt foarte contagioase şi, odată contractate, sunt extrem de periculoase şi pot pune în pericol viaţa.

Imagine indisponibilă

Revenind la rujeolă, „un copil dintr-o sută care nu a fost vaccinat şi se îmbolnăveşte de rujeolă poate face pneumonie şi trebuie spitalizat. Un copil din 4.000 poate face encefalită, de exemplu, sau alte complicaţii grave care pot duce la deces. Asta în timp ce, pentru copiii vaccinaţi, riscul de efecte adverse la vaccin este de unu la un milion“, semnalează medicul israelian David Greenberg, expert în securitatea vaccinurilor, medic pediatru imunolog în cadrul Centrului Medical Universitar Soroka din Israel şi profesor la Facultatea de Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Ben-Gurion.

O altă boală care poate fi prevenită prin imunizare şi care, dacă nu ne vaccinăm, poate da complicaţii serioase este tetanosul. „Tetanosul este provocat de o bacterie care trăieşte în sol şi o simplă infecţie de la o rană poate duce la o stare gravă. Sincer, ar trebui să ne vaccinăm antitetanos o dată la zece ani“, spune dr. David Greenberg.

Ce este imunitazarea prin comunitate

Atunci când acoperirea vaccinală este optimă (peste 95%, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), copiii care nu pot beneficia de vaccin din diverse cauze sunt, la rândul lor protejaţi, fenomen ce poartă denumirea de imunizare prin comunitate.

„Protecţia de grup înseamnă că eu vaccinez un grup important din populaţie, iar cei rămaşi nu au riscul de a se mai întâlni cu boala. Spre exemplu, în cazul unui copil cu cancer, care are nevoie de tratament, sistemul imunitar este extrem de slăbit şi, de aceea, acel copil nu poate fi vaccinat pentru poliomielită sau pentru rujeolă. Dar dacă peste 95% din copiii din jurul lui sunt vaccinaţi, riscul ca el să se mai întâlnească cu una dintre aceste boli scade foarte mult“, explică dr. David Greenberg.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite