Ce alimente trebuie consumate în zilele cu temperaturi foarte ridicate şi cum se aşază produsele în frigider

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii ar trebui să evite excesele alimentare FOTO Adevărul
Românii ar trebui să evite excesele alimentare FOTO Adevărul

În plină caniculă, românii ar trebui să evite excesele alimentare şi să consume alimente uşoare, de preferat legume, fructe şi carne slabă, susţin specialiştii, conform cărora alimentaţia este un element-cheie în aceste zile de vară.

„Ar trebui excluse alimentele bogate în grăsimi saturate, prăjelile, dar şi dulciurile concentrate”, atrag atenţia specialiştii în nutriţie. Însă, chiar şi atunci când alegem legumele, fructele şi restul alimentelor pe care le punem pe masă, este esenţială verificarea etichetelor şi achiziţia produselor din spaţiile comerciale autorizate, arată Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Protecţia Consumatorilor. 

Concret, eticheta produsului trebuie să fie în limba română, la fel şi denumirea ingredientelor, care sunt trecute în ordinea descrescătoare cantităţilor folosite în componenţa produsului. 

„Este esenţial să citim eticheta produsului pe care vrem să îl cumpărăm. În plus, dacă abia reuşim să descifrăm unele ingrediente este, din nou, de preferat să renunţăm la produsul respectiv, pentru că este clar că el conţine aditivi”, a declarat Sorin Mierlea, adăugând că orice aliment, consumat într-o cantitate excesivă, poate fi nociv pentru sănătate. 

„Trebuie să se poată distinge data limită a consumului, trecută pe produsele refrigerate cu menţiunea „A se consuma înainte de...” şi data limită pentru utilizarea optimă, exprimată cu menţiunea „A se consuma de preferinţă înainte de...” pentru alte tipuri de produse, gen biscuiţi, paste, conserve, produse congelate, băuturi etc. În momentul în care data limită pentru utilizarea optimă este depăşită, produsul poate fi consumat fără riscuri, însă o parte din calităţile lui nutriţionale şi organoleptice s-a pierdut”, notează Mierlea. 

Cum se aşează produsele în frigider

Potrivit acestuia, în partea în care temperatura este între 4 şi 6 grade Celsius, se pot plasa produsele preparate în casă, legumele şi fructele crude, carnea şi peştele gătite, iaurturile şi brânzeturile. 

În schimb, în partea cea mai rece, unde temperatura este între 0 şi 4 grade Celsius, se plasează carnea, mezelurile gătite şi de gătite, produsele din pui, cremele, deserturile pe bază de lapte, produsele în curs de decongelare, brânzeturile reci, laptele crud, sucurile de fructe, salatele ambalate, mâncărurile gătite (sortimentele cu sosuri, patiseria).

+

Dacă în compartimentul pentru legume trebuie depozitate legume şi fructe spălate şi proaspete, pe uşă pot fi ţinute ouăle, untul, laptele, sucurile de fructe bine închise. Specialiştii spun însă că este de preferat ca alimentele gătite şi cele gătite să fie ambalate separat, în folie alimentară sau în hârtie de aluminiu.

Val de căldură în România 

Valul de căldură care mătură statele europene în această perioadă a ajuns şi în România. Zilele de weekend vor fi toride, cu temperaturi care vor atinge chiar şi 37 de grade Celsius, în special în Oltenia şi în sud-vestul ţării. Specialiştii spun că astfel de situaţii, în care canicula apare timpuriu, se vor ivi tot mai des.

Tocmai din acest motiv, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf), a suplimentat numărul de echipaje, fiind pregătite să intervină 56 de echipaje de urgenţă, 27 de echipaje de consultaţii şi 11 maşini de transport. 

„Încercăm să ajungem la 60 de echipaje de urgenţă. Important pentru aceste zile cu temperaturi ridicate este ca populaţia să nu se expună voluntar la soare în intervalul 11 - 18, să consume minimum doi litri de lichide pe zi, neîndulcite, să consume fructe şi legume proaspete şi să aibă grijă la termenul de valabilitate al cărnurilor, mezelurilor sau brânzeturilor”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Graşu, şefa SABIf. 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat, joi, comandamentul pentru combaterea efectelor caniculei, anunţând măsurile care vor fi luate în această perioadă, respectiv montarea a 20 de corturi în spaţiile aglomerate, a zece containere pentru acordarea măsurilor de prim-ajutor, reducerea timpului de aştepare în staţiile RATB şi controale în pieţe pentru depistarea produselor alterate şi scoaterea lor de la comercializare, în condiţiile în care Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că temperaturile vor creşte în acestă perioadă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite