FOTO Impresionantele poveşti ale celor mai frumoase femei din istoria României. Claudine Rhedey a pus ţara noastră pe harta familiei regale britanice. Maria Tănase a fermecat şi prin frumuseţe, nu doar prin voce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filofteia Lăcătuşu a murit la numai 30 de ani, la cutremurul din 1977
Filofteia Lăcătuşu a murit la numai 30 de ani, la cutremurul din 1977

De la femeia de care s-a îndrăgostit nepotul ţarului Nicolae I şi până la cea din spatele scriitorului Garabet Ibrăileanu, de la amanta lui Cuza sau cea a lui Brâncuşi şi până la Maria Bibescu sau la ”doamna Moţilor”, o parte din istoria României s-a clădit pe frumuseţe, tandreţe şi blândeţea femeii de altădată. Ca un cadou adus reprezentantelor sexului frumos, adevarul.ro vă prezintă poveştile celor mai frumoase femei din istoria României

Soţiile celor mai puternici oameni din România, amante pentru mai marii culturii româneşti, soliste de muzică populară sau femei de spiţă nobilă, româncele au născut pasiuni, au frânt inimi şi au devenit simbolul feminităţii.

Unele doamne au născut pasiuni care au rămas secrete ani de zile, altele au fost femeile din umbra marilor oameni de stat. Unele au inspirat, altele au întristat, au fost doamne care au iubit cu pasiune, altele care n-au cedat niciodată.

Renumit om politic, senator şi director al băncii Albina din Sibiu, Partenie Cosma a avut alături o femeie superbă, cunoscută în epocă pentru acţiunile sale filantropice. “Este unul dintre cei mai importanţi filantropi ai Sibiului. Multe dintre proiectele pe care Partenie Cosma le-a finanţat din poziţia sa de director al băncii Albina i-au aparţinut Mariei Cosma.

Maria Cosma, soţia lui Partenie Cosma, şi baroneasa Sophia Katarina von Brukenthal au rămas în istorie atât prin frumuseţea cât şi prin inteligenţa şi implicarea de care au dat dovadă.

Regele Carol al II-lea, îndrăgostit de o ţărancă

O tărancă dintr-o comună bihoreană a reuşit să-l impresioneze pe regele Carol al II-lea prin frumuseţea sa după ce i-a dat să bea apă dintr-un ulcior de lut. Tânăra a fost luată la Bucureşti şi a făcut parte din suita regală. Ba mai mult, a fost model pentru una din bancnotele din aceea vreme.

La 6 iunie 1930, avionul cu care regele Carol al II-lea venea spre Bucureşti din Viena a rămas în pană de carburant şi a aterizat în marginea satulu Vadu Crişului din Bihor.

Maria Tănase a fost fără doar şi poate un simbol al culturii româneşti. Ea a rămas în memoria tuturor prin vocea sa excepţională, dar şi prin carisma şi frumuseţea deosebită. Cântăreaţa a adunat de-a lungul vieţii folclorul românesc pe care a reuşit să îl expună în piesele populare care au făcutr-o celebră.

Povestea controversată a cântăreţei acuzate de spionaj şi iubită a lui Brâncuşi.

Pe lângă bărbaţii care au facut şi fac cinste judeţului, Botoşaniul se poate lăuda şi cu femeile frumoase care au făcut istorie.

Povestea femeilor din Botoşani, care nu aveau nevoie de machiaj pentru a fi apreciate.

Solista a ajuns la Ansamblul «Doina Gorjului» în anul 1969, iar în doar câţiva ani a ajuns vedeta muzicii populare gorjeneşti, asta şi pentru că era foarte atrăgătoare. Iubitorii de folclor veneau special la spectacolele susţinute de «Doina Gorjului» pentru a o urmări pe Filofteia Lăcătuşu. Concertele erau susţinute cu casa închisă.

Filofteia Lăcătuşu a fost prim-solistă a Ansamblului Folcloric «Doina Gorjului» din Târgu Jiu. Aceasta era de o frumuseţe inocentă şi admiraţia celor din jur nu s-a lăsat aşteptată.

Cleopatra Ghica, relaţie pasională cu unchiul ei, Alexandru Ghica

Frumoasă, inteligentă, educată, cu o franceză ireproşabilă, principesa Cleopatra Trubeţkoi, născută Ghica, a fost ultima mare boieroaică care a trăit pe meleaguri prahovene, în conacul de la Băicoi. A avut o scurtă căsătorie cu prinţul Serghei Trubeţkoi, nepotul ţarului Nicolae I, iar societatea vremii i-a atribuit o relaţie pasională, ascunsă şi incestuoasă cu tânărul său unchi, Alexandru Ghica.

În ciuda unui nume exotic şi a titlului de principesă, Cleopatra Trubeţkoi (1801/1802 - 1880) a fost o româncă neaoşă, fiica marelui ban Costache D. Ghica şi a Ruxandrei Cantacuzino.

Claudine Rhedey, fiica unul nobil maghiar din Ardeal, făcea în secolul al XIX-lea furori la balurile din Budapesta şi din Viena. Frumuseţea ei răpitoare a pus stăpânire pe ducele Alexandru Württemberg, fiul fratelui mai mic al regelui german Frederic I de Wurttenberg. De dragul ei, Alexandru a făcut un lucru foarte rar pentru familiile regale din acea vreme.

Povestea Claudinei Rhedey, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a, contesa care a pus România pe harta familiei regale britanice.

Eglezoaica născută la Galaţi, despre care Regina Maria scrie că: „Nimeni nu-şi purta găteala în chip mai desăvârşit decât ea”, a transformat în spital Palatul de la Ghidigeni, în care locuia, şi a îngrijit nenumăraţi răniţi dovedindu-şi dragostea şi ataşamentul pentru România.

Istoria Galaţiului este marcată de câteva femei a căror celebritate s-a datorat, nu numai personalităţii şi faptelor deosebite pentru care merită recunoştinţa posterităţii, ci şi frumuseţii lor consemnate în cronicile vremii.

Aurelia Soci spune că a ajuns la 100 de ani pentru că a ştiut mereu să zămbească, să fie cumpătată şi să respecte, cu stricteţe, orele de somn. S-a născut pe 26 iulie 1910, la Braşov, într-o familie de vechi negustori de mătăsuri. Chiar dacă părinţii ei au divorţat atunci când avea numai 8 ani şi a fost crescută de o mamă vitregă, Rica spune că a avut o copilărie frumoasă.

Rica cum îi spun prietenii este o pianistă desăvârşită şi, la 102 ani, este plină de viaţă. A fost aleasă Miss Braşov în 1928, dar Aurelia Soci a preferat să nu se bazeze pe frumuseţe atunci când şi-a stabilit drumul în viaţă.

Una dintre femeile frumoase ale României, despre care s-a scris însă foarte puţin este Elena Ibrăileanu, fostă Carp. O femeie brunetă, cu ochii negri şi faţa albă ca zăpada, care i-a furat inima scriitorului încă din studenţie.

Povestea Elenei, femeia frumoasă şi inteligentă din spatele scriitorului Garabet Ibrăileanu.

Unul dintre cele mai răsunătoare evenimente din urbea Focşaniului în anii 1800 a fost nunta dintre domnitorului Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu cu Maria Văcărescu, alintată „Mariţica”, o femeie de o frumuseţe legendară care l-a inspirat pe marele pictor Carol Popp de Szathmari.

Cum i-a lăsat cu gura căscată pe focşăneni frumoasa Mariţica Văcărescu la nunta ei, acum 168 de ani.

A făcut ocolul pământului

Colaboratoare la diverse periodice române, maghiare, franceze, americane, Otilia Marchiş este o publicistă ambiţioasă, pentru care ziaristica însemna neobosite exerciţii de digitaţie, pentru viitoarele sale proiecte literare.

Femeia din Satu Mare care a făcut ocolul pământului, contrariind , prin extravaganţă, bunul simţ al contemporanilor.

“Principesa Obrenovici a avut amabilitatea să mă recunoască de departe şi a străbătut mulţimea ca să-mi strânga mâna. Era splendidă”, scria medical Carol Davila despre Maria Obrenovici, amanta domnitorului Cuza.

Maria Obrenovici, femeia care l-a avut pe Cuza la picioarele ei. Care au fost cele mai frumoase femei din istoria Iaşului.

Nimeni nu a făcut, în istorie, un concurs de frumuseţe printre doamnele şi domnişoarele Sălajului, însă sunt scrieri în care se vorbeşte, chiar dacă doar tangenţial, despre aspectul fermecător al unor femei ce au marcat acele vremuri.

Poveştile femeilor frumoase şi puternice din istoria Sălajului.

A luptat pentru drepturile iobagilor din Apuseni

Una dintre femeile care a făcut istorie în zona judeţului Alba este Ecaterina Varga. A trăit în secolul al XIX-lea şi a fost o luptătoare pentru drepturile românilor iobagi din Munţii Apuseni. A fost închisă timp de mulţi ani la Alba Iulia şi Aiud, după care a fost exilată în satul natal din Braşov.

Totul despre Ecaterina Varga – Doamna Moţilor.

Cella Serghi, veşnic îndrăgostită de Camil Petrescu şi de mare

Figura feminină a Constanţei intrată în legendă este Cella Serghi, cea mai cunoscută romancieră de la malul mării, etern îndrăgostită de scriitorul Camil Petrescu. Născută la 22 octombrie 1907, în familia Marcoff, Cella era de o frumuseţe apreciată de canoanele vremii. Locuia pe strada Mării, iar marea a fascinat-o profund pe copila delicată căreia nu avea să-i fie străin tumultul sufletesc.

În 1916, familia Marcoff se refugiază din calea războiului la Brăila, apoi la Bucureşti. Cella studiază Dreptul şi se angajează secretară la un avocat. A fost căsătorită de două ori, cu inginerul Alfio Seni, apoi cu judecătorul Ion Bogdan, dar viaţa nu i-a fost deloc împăcată.

Bărbatul care i-a marcat existenţa a fost scriitorul Camil Petrescu, pe care l-a cunoscut când abia depăşise pragul maturităţii, la ştrand. Iubirea pentru el a însoţit-o toată viaţa, dar relaţia lor n-a fost niciodată oficializată.

Deşi a visat la titlul de „doamnă Petrescu“, Cella s-a mulţumit cu alintul „Moft“ cu care o răsplătea Camil cel rămas surd de-o ureche în luptele de pe front. Cella Serghi a devenit scriitoare doar ca să-i demonstreze lui Camil Petrescu că vorbeşte aceeaşi limbă cu el.

Prima iubită a lui Beethoven a locuit la Timişoara

Lângă intrarea în Cazinoul Militar din Piaţa Libertăţii din Timişoara se află o plăcuţă pe care stă scris: “Jeanette d’Honorath. Prima iubire a lui Ludwig van Beethoven. A locuit aici ca soţie a cdl. Cetăţii, gen.Karl vom Greth. 01.11.1823”. Se spune că a fost chiar prima mare dragoste pentru Ludwig van Beethoven, unul din cei mai mai compozitori din lume. Beethoven s-a cunoscut cu Jeanette în oraşul său natal, Bonn, pe când amândoi aveau doar 17 ani. Compozitorul a fost fascinat de frumoasa femeie cu părul blond, ochi albaştri, cu maniere şi eleganţă, dar şi cu un magnestism aparte care a atras atenţia toate privirile bărbaţilor.

La acest material au contribuit: Ramona Găină, Florina Barbu, Bogdan Păvăloi, Miruna Luca, Alin Ion, Dana Mihai, Simona Suciu, Anca Sevastre, Borcea Ştefan, Cristina Cicău, Ionuţ Benea, Olimpia Man, Dorin Timonea, Remus Florescu, Sînziana Ionescu, Vali Silaghi, Marius Mototolea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite