Cum va fi vremea în această primăvară: prognoza meteo pe trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au anunţat că valorile, din luna martie, vom avea valorile pozitive în aproape toată ţara FOTO Adevărul
Specialiştii au anunţat că valorile, din luna martie, vom avea valorile pozitive în aproape toată ţara FOTO Adevărul

În primăvară vom avea parte de temperaturi apropiate de cele normale pentru această perioadă, însă specialiştii au mai anunţat că, în martie, valorile termice din sud-estul ţării vor fi mai ridicate. Mai mult, de Paşte, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării. În privinţa precipitaţiilor, meteorologii au anunţat că acestea vor fi apropiate de cele normale ale perioadei.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru perioada martie – mai.

MARTIE - când vine primăvara

Prima lună de primăvară vine cu valori termice apropiate de mediile multianuale în regiunile din sud-estul şi sudul ţării, în timp ce în restul teritoriului acestea vor fi mai scăzute. 

Mai exact, temperaturile din timpul zilei vor fi în mare parte pozitive, fiind aşteptate valori de 6 grade în Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, şi 0 – 2 grade în Maramureş şi Transilvania. Media multianuală este de 3,5 grade.

În privinţa precipitaţiilor, odată cu venirea primăverii, specialiştii au anunţat că acestea vor fi mai scăzute decât în mod normal în toată ţara. Concret, ele vor oscila între 60 de litri pe metru pătrat în estul şi nordul ţării şi 20-40 de litri pe metru pătrat în restul teritoriului.

APRILIE

În luna aprilie din această primăvară, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul ţării şi se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor. Astfel, în Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea sunt aşteptate temperaturi de 10-12 grade Celsius, în Transilvania vor fi 8 grade, în timp ce în Maramureş acestea vor fi în jur de 6 grade. Media multianuală este de 9,3 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendinţă de scădere în centrul şi nordul ţării. Specialiştii au anunţat că în sudul ţării vor cădea 40 de litri pe metru pătrat, în timp ce în centru vor cădea 60 de litri pe metru pătrat. Pentru nordul ţării au fost anunţate precipitaţii care vor depăşi 80 de litri pe metru pătrat.

MAI

Meteorologii au anunţat că, în ultima lună a acestei primăveri, temperatura aerului va fi apropiată de normalul climatologic în sud-est şi local în sudul şi vestul ţării, iar în celelalte regiuni va avea valori sub mediile multianuale ale perioadei. 

Concret, în sudul Munteniei, în Dobrogea şi în vestul Banatului temperaturile aşteptate vor depăşi 18 - 20 grade, în timp ce în Moldova, estul Banatului, dar şi în nordul Munteniei acestea vor fi de 16 grade. În Maramureş sunt anunţate valori termice de 12 grade. Media multianuală a lunii mai este de 14,9 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, exceptând regiunile sud-estice şi sudice, unde se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt preconizate pentru toată zona montană şi pentru nordul ţării, respectiv 100 – 120 de litri pe metru pătrat.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite