UPDATE Canabisul, legalizat în scop medicinal. Pintea: Analizăm posibilitatea introducerii canabisului pentru anumite patologii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Canabisul ar putea fi legalizat în scop medicinal. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. La rândul ei, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a explicat că un grup de lucru analizează posibilitatea introducerii canabisului medicinal pentru anumite patologii, adăugând că orice terapie care vine în ajutorul pacienţilor va fi luată în discuţie”.

UPDATE „Ieri (marţi - n.r.) a fost prima întâlnire a unui grup de lucru care analizează posibilitatea introducerii canabisului medicinal pentru anumite patologii, terapii adjuvante pentru bolnavii cronici, oncologie, epilepsie, boli rare. A fost o primă întâlnire şi analizăm această posibilitate. Orice terapie care ajută pentru pacienţi va fi luată în discuţie", a declarat ministrul Sănătăţii, la Europa FM.

Explicaţia vine în contextul în care ministrul Eugen Teodorovici a declarat că se discută despre legalizare în condiţiile în care mai state europene au făcut acest lucru, însă principala categorie de pacienţi care ar beneficia de o astfel de terapie ar fi bolnavii de cancer în fază terminală. 

„Categoric, este medical un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi de utilizare în scopuri medicinale a canabisului. Dacă ieri a fost la Ministerul Sănătăţii comisia de profil, înseamnă că asta este direcţia în care se merge. E deja o practică europeană şi justificarea o are, medicinal vorbind. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că este o cale de a diminua din suferinţele pe care aceştia le au”, a declarat Teodorovici. 

Marijuana este considerată un produs terapeutic care previne orbirea cauzată de glaucom, ameliorează crizele de epilepsie, stopează răspândirea cancerului, ameliorează anxietatea şi încetineşte programul bolii Alzheimer. Cele mai important beneficii sunt pentru bolnavii de cancer sau scleroză, ale căror dureri pot fi ameliorate considerabil prin consumul de marijuana. 

De pildă, consumul de marijuana în scopuri medicinale este o practică veche în Statele Unite ale Americii, unde există dispensare în acest sens. În SUA, în anul 2009, existau între 25 şi 60 de milioane de consumatori de marijuana, ceea ce înseamnă o afacere anuală între 45 şi 110 miliarde de dolari. 

Dezincriminarea posesiei, necesară?

Pe de altă parte, specialiştii sunt de părere că România ar trebui nu doar să legalizeze consumul de marijuana în scop medicinal, dar şi să dezincrimineze posesia de canabis, aşa cum se practică şi în alte state europene precum Olanda, Cehia sau Portugalia, unde medicii au reuşit să controleze fenomenul de sănătate publică iar incidenţa HIV/SIDA şi cea a hepatitei au scăzut considerabil. 

„Portugalia a luat decizia de a dezincrimina posesia în anul 2000. Acolo, dacă poliţia te prinde pe stradă, cântăreşte ce cantitate de drog ai asupra ta. Dacă acea cantitate se încadrează în limita stabilită de lege pentru fiecare drog în parte, îţi dă punga înapoi şi te lasă să pleci. Dacă acea cantitate depăşeşte limita prevăzută de lege, se face dosar penal şi eşti arestat”, a explicat, în urmă cu câteva luni pentru „Adevărul”, medicul Adrian Abagiu. 

Potrivit acestuia, deşi au existat temeri, de când s-a introdus această măsură, efectele dezincriminalizării consumului de droguri au fost evidente. „În anul 2000, când au dezincriminat consumul de droguri în Portugalia, toţi au spus că se va umple ţara de consumatori de droguri, ceea ce nu este adevărat. Din 2002, incidenţa de 70% în cazurile de infecţie cu HIV a scăzut în patru ani la sub 30%”, a completat specialistul.

Cât canabis se consumă în România

După Malta, România are cel mai scăzut nivel al prevalenţei consumului de canabis din Uniunea Europeană. Aşa arată cel mai recent raport privind consumul de droguri, dat publicităţii de autorităţile române în 2018.

Potrivit documentului, chiar dacă în multe ţări au fost observate tendinţe ascendente în ceea ce priveşte consumul de canabis în ultimul deceniu, România continuă să se numere printre ţările europene care înregistrează un consum mic. 

Cu toate acestea, la nivel european canabisul rămâne drogul preferat de cetăţeni, inclusiv de cei trecuţi de 40 de ani, arată documentul citat. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite