Cafeaua – un bun pe cale de dispariţie?
0Generaţiile viitoare şi-ar putea începe ziua fără cafea, asta pentru că, în prezent, planta de cafea este ameninţată de diversitate genetică, dăunători şi schimbări climatice.
Aceşti factori influenţează pe termen lung plantaţiile de cafea, riscând ca, în următorii ani, cafeaua să ajungă să fie prea puţin accesibilă şi mult mai costisitoare. Situaţia ne afectează şi pe noi, românii fiind mari iubitori de cafea şi consumând 15 căni de cafea NESCAFÉ pe secundă.
Cum ajută NESCAFÉ comunităţile de fermieri care cultivă cafea
Cu toate că producţia de cafea este în scădere din cauza factorilor la care este supusă planta de cafea, cererea pieţei pentru a doua cea mai consumată băutură din lume1 este în continuă creştere. Din acest motiv, în 2010, NESCAFÉ, cea mai mare companie din lume care produce cafea naturală solubilă, a demarat o iniţiativă globală, pentru a susţine comunităţile de fermieri care cultivă cafea printr-o serie de acţiuni: consiliere agricolă pentru cultivatori, distribuirea, în comunităţile de agricultori, a arborilor de cafea, achiziţionarea de cafea direct de la agricultori.

Astfel, în fiecare an, NESCAFÉ lucrează cu peste 10.000 de fermieri şi are ca obiectiv să ajute la dezvoltarea durabilităţii culturilor, distribuind, în cei zece ani de implementare a iniţiativei, 220 de milioane de plante de cafea cu productivitate crescută şi cu rezistenţă la rugina plantei de cafea, o ciupercă parazită. Aceste plante de cafea sănătoase pot influenţa creşterea cu până la 50% a recoltelor, oferindu-le posibilitatea cultivatorilor să aibă o afacere de succes.
Până în 2020, NESCAFÉ va investi 350 milioane de dolari în proiecte de sustenabilitate în mai multe ţări producătoare de cafea, asigurând astfel disponibilitatea acesteia şi generaţiilor viitoare.
- Waller JM, Bigger M, Hillocks RJ., 2007, Coffee pests, diseases and their management, Wallingford: CABI.