Bucureşti concurează strâns cu Stockholm penru găzduirea Agenţiei Europene pentru Medicamenente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Europeană a Medicamentelor FOTO AFP

Ofertele depuse de cele două capitale diferă doar din punct de vedere al numărului de spaţii de cazare şi al numărului de zboruri săptămânale, numărul legăturilor aeriene cu alte capitale fiind identic. Un avantaj al României, poate fi durata în care poate fi parcursă distanţa până la aeroport, cu 4 minute mai mică.

Comisia Europeană a publicat recent o evaluare a ofertelor depuse de mai mult de 20 de capitale europene pentru găzduirea Agenţiei Europene penru Medicamente şi a Agenţiei Europene Bancare, care vor fi relocate după ce Marea Britanie va ieşi din UE. Comisia se va pronunţa definitiv asupra acestora luna viitoare, când va comunica oficial ce ţară a câştigat competiţie de găduire a celor două agenţii.

În clasificarea făcută, CE a ţinut cont de capacitatea de găduire în spaţii hoteliere, distanţa şi timpul necesar ajungerii la aeroport, numărul legăturilor aeriene cu alte capitale europene, numărul de zboruri, dar şi dacă ţara ofertantă găzduieşte sau nu o altă agenţie europeană.

Astfel, din analiza datelor publicate de Comisie, reiese că bătălia pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente este foarte strânsă între Bucureşti şi Stockholm.

Avem mai puţine zboruri zilnice, dar la aeroport se ajunge mai repede

De exemplu, în ceea ce priveşte oferta României, comisia a declarat că oferta indică disponibilitatea zborurilor directe între Bucureşti şi 23 de capitale ale UE, legătura între zboruri şi capitalele rămase ale blocului şi o frecvenţă de la două la 14 zboruri pe zi, plus o conexiune de transport public de la aeroport la spaţiile propuse de "mai puţin de 16 minute". În ceea ce priveşte spaţiul hotelier, oferta de la Bucureşti menţionează 10.000 de camere de hotel existente, de la hoteluri exclusive până la apartamente de lux.

Locaţia propusă de România se află în zona de nord a Bucureştiului, chiar în spatele staţiei de metrou Pipera. Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să fie găzduită de o clădire nouă, care va avea o suprafaţă de aproximativ 27.000 de metri pătraţi, cu un centru de conferinţe ce poate găzdui 720 de participanţi.

În ceea ce priveşte cererea Suediei pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), comisia a afirmat că "oferta indică disponibilitatea zborurilor directe între Stockholm şi 23 de capitale din UE, cu o frecvenţă cuprinsă între trei şi 141 zboruri pe săptămână" şi disponibilitatea a 35.000 de camere de hotel din regiune "variind de la mari lanţuri hoteliere la hoteluri de familie mici". Stockholm a făcut public şi o conexiune de transport public de 20 de minute între aeroport şi gara centrală, potrivit rezumatului.

Locaţia propusă de Suedia este Life City, cu o suprafaţă de 28.000 metri pătraţi. Potrivit ofertei, clădirea este nouă şi poate fi adaptată în întregime pentru a se potrivi scopurilor EMA.

Se ţine cont şi de răspândirea geografică

Unul dintre criteriile pentru evaluarea comisiei este "răspândirea geografică", care se referă la chestiunea extrem de politică a echilibrului dintre părţile nordice, sudice, estice şi vestice ale Europei atunci când vine vorba de localizarea agenţiilor UE.

În acest sens, s-a ţinut cont şi de oraşele care găzduiesc deja alte agenţii şi au depus oferte şi pentru EMA. Astfel, în Helsinki există deja Agenţia Europeană pentru Produse Chimice; în Copenhaga, sediul Agenţiei Europene de Mediu; iar în Stockholm, unde se află Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Spre deosebire de aceasta, Bucureştiul, care nu locuieşte în nici o agenţie a UE şi este capitala unui stat membru mijlociu care a aderat la bloc relativ recent, poate avea o mână politică puternică atunci când vine vorba de oferta oraşului pentru EMA.

19 oraşe au depus oferte pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente

Comisia Europeană a primit 19 propuneri pentru găzduirea EMA din partea Austriei - Viena, Belgiei – Bruxelles, Bulgariei – Sofia, Croaţiei – Zagreb, Danemarca – Copenhaga, Finlanda – Helsinki, Franţa – Lille, Germania – Bonn, Grecia -  Atena, Irlanda -  Dublin, Italia – Milano, Malta, Olanda – Amsterdam, Polonia – Varşovua, Portugalia – Porto, România – Bucureşti, Slovacia – Bratislava, Spania – Barcelona şi Suedia – Stockholm.

Potrivit Comisiei Europene, „evaluarea este pe deplin bazată pe informaţiile transmise de statele membre", procedură în cadrul căreia au fost consultate şi cele două agenţii.

EMA, care evaluează cererile de medicamente noi şi supraveghează siguranţa medicamentelor, angajează aproximativ 900 de persoane şi atrage anual 36.000 de vizitatori la Londra din partea guvernului, al ştiinţei şi al industriei.

Doar 8 state Interesate de Agenţia Europeană Bancară

Pe de altă parte, doar 8 state eurropene vor să găzduiască EBA. Pe lângă Austria (Viena), Belgia (Bruxelles), Irlanda (Dublin), Franţa (cu Paris, nu cu Lille, ca în cazul ofertei pentru EMA), Polonia (Varşovia), Germania (cu Frankfurt, nu cu Bonn, ca în cazul ofertei pentru EMA), arătându-se interesate şi Republica Cehă (Praga) şi Luxemburg.

ABE se străduieşte să alinieze normele bancare în UE şi are mai puţin de 200 de angajaţi.

O decizie privind relocarea va fi luată în noiembrie

Pe baza evaluării realizate de Comisie, Consiliul va purta o dezbatere politică în cadrul Consiliului Afaceri Generale („articolul 50”) în octombrie 2017. 

Pentru a permite un transfer fără sincope şi în timp util al celor două agenţii, decizia finală va fi luată cu ocazia Consiliului Afaceri Generale („articolul 50”), care va avea loc în noiembrie 2017.

Decizia de a transfera EMA şi ABE, ambele situate în prezent la Londra, le revine guvernelor celor 27 de state membre. 

„Transferul lor este o consecinţă directă a deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, astfel cum a fost notificată Consiliului European la 29 martie 2017. Transferul nu face parte din negocierile privind Brexitul, ci va fi examinat exclusiv de cele 27 de state membre ale UE. Comisia a solicitat, în mod repetat, o decizie rapidă cu privire la transfer. EMA şi ABE sunt două agenţii de reglementare esenţiale ale pieţei unice a UE; ele sunt cruciale în ceea ce priveşte autorizarea medicamentelor şi reglementarea bancară. Aceste agenţii trebuie să continue să funcţioneze neîntrerupt fără probleme după martie 2019”, a informat Comisia Europeană.

Angajaţii EMA nu vor să vină la Bucureşti. Preferă Amsterdam

Cu câteva zile înainte de evaluarea primară făcută de Comisia Europeană, EMA a informat-o că 9 din 10 angajaţi ai săi preferă să demisioneze decât să vină la Bucureşti, Varşovia sau Sofia şi că ar prefera relocarea Agenţiei în Amsterdam.

EMA a prezentat Comisiei Europene un sondaj făcut în rândul a 92% dintre cei 900 de angajaţi ai săi. Potrivit acestuia, 30% dintre cei intervievaţi au spus că nu vor să se mute în 8 oraşe (care nu au fost numite de EMA), iar 9 din 10 angajaţi ar prefera să demisioneze decât să se mute în oraşe ca Varşovia, Bucureşti sau Sofia.

Pe lângă Amsterdam, alte oraşe preferate de angajaţii Agenţiei Europene pentru Medicamente sunt Barcelona şi Viena, urmate de Milano, Copenhaga, Atena şi Dublin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite