Borza: Indiferent cât ar creşte salariile personalului medical, şpaga va fi nelipsită din spitalele publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Deputatul independent Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica, susţine, într-o postare pe blogul său, că majorarea salariilor personalului medical nu va elimina pliculeţul cu bani din spitalele publice.

„Guvernul a majorat, cu data de 1 martie, salariile personalului medical. Sunt medici cărora li s-a triplat salariul. Ajung la 14-16 mii lei lunar. În prezent, marea supărare a personalului medical este că s-au plafonat sporurile. Nu mai sunt la 80%, ci la 30%. În continuare şi indiferent cât ar creşte salariile, pliculeţul nu va dispărea din spitalele publice”, scrie Borza pe blogul său. 

Potrivit acestuia, miniştrii de Finanţe, al Sănătăţii şi al Muncii au primit, în ultima şedinţă de guvern, un ultimatum pentru găsirea unei formule care să satisfacă revendicările sindicale.

„Avem prea multe spitale în sistemul public de stat, peste 350. Ar trebui să avem doar 40 de spitale noi, mari şi late în fiecare reşedinţă de judeţ, dotate cu aparatură şi tehnică de investigaţie medicală de ultimă generaţie şi populate cu medici şi personal medical bine pregătit şi bine plătit. În rest, dezvoltate medicina ambulatorie şi SMURD-ul care să transporte în bune condiţii şi în timp util acuţii şi cronicii la spitalele judeţene sau universitare”, susţine Borza, arătând că sunt judeţe în care cel mai mare angajator este Spitalul Judeţean. 

„La toate spitalele din ţară 50% din ştatul de funcţii sau din organigramă este populat cu personal administrativ sau TESA. Sunt peste 1.000 de “specialişti” în resurse umane, contabilitate, administrativ şi tehnic la fiecare spital. A venit timpul ca o parte din ei să fie trimişi în economia reală unde există un deficit de peste 500.000 de locuri de muncă”, a adăugat deputatul.

Gaură neagră

În opinia sa, sistemul public de sănătate este o mare gaură neagră, „în care aruncăm zeci de miliarde de lei în fiecare an”. 

„Am ajuns, în 2018, la 42 de miliarde de lei alocări bugetare pentru sănătate. Anul trecut, am avut 38 de miliarde de lei, iar în 2016, 32 de miliarde de lei alocări bugetare pentru Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În ultimii 20 de ani, am finanţat sistemul public de sănătate cu peste 150 miliarde de euro! Cu toate acestea, n-am fost în stare să construim nici măcar un spital public nou, din contră: în 2010 am închis 69. Şi n-a fost o măsură rea. Deşi sistemul public de sănătate a avut bugete generoase, România deţine prima poziţie în Europa la mortalitatea infantilă, la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare şi de infecţiile nosocomiale. În fiecare an, mii de români mor din cauza culpei medicale, a indolenţei şi nepăsării personalului medical. Nu subfinanţarea este problema sistemului public, cum greşit afirmă unii, ci managementul defectuos al resursei umane şi financiare”, arată sursa citată.

Fluturaşul unui şofer de pe Ambulanţă de la Iaşi

Remus Borza afirmă că un şofer de pe Ambulanţă de la Spitalul Judeţean Iaşi în urma majorărilor salariale de la 1 martie are un brut de 13.528 de lei şi un venit net de 8.793. 

fluturas sofer ambulanta aprilie 2018

„O fi puţin pentru un şofer? Câtă ipocrizie să mai tolerăm în discursul şi atitudinea reprezentanţilor sindicatelor. Managerii de spitale trebuie să-şi optimizeze organigramele şi ştatele de funcţii. Să opereze de urgenţă reduceri de personal pe palierul administrativ şi TESA. Reducerile salariale astfel obţinute să fie redistribuite personalului medical”, scrie Borza.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite