Bine-aţi venit la McNews! Doriţi ştirea cu „fă“ sau cu „mă“?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Ei bine, n-am verificat adevărul din ştirea asta şi nici din multe altele care au fost ori care vor mai urma pentru că dumneavoastră nu doriţi asta. Cinstit vorbind, dumneavoastră ne-aţi condamnat la fast news”
„Ei bine, n-am verificat adevărul din ştirea asta şi nici din multe altele care au fost ori care vor mai urma pentru că dumneavoastră nu doriţi asta. Cinstit vorbind, dumneavoastră ne-aţi condamnat la fast news”

Îmi închipui că destui dintre dumneavoastră, sleiţi de o zi în care s-a dezbătut naţional dacă premierul i-a zis „fă“ ori „mă“ unei doamne din cabinetul dumisale, aţi suduit presa. Că ziariştii, fie ei din audiovizual sau din mediul ăsta online în care fugărim toţi doar exclusivităţi şi sfârşim prin a da aceeaşi ştire după ureche, n-au verificat naibii ce-a zis primul ministru.

Las‛ că Ponta a fost plimbat ca o mireasă de nişte pompieri ISU, într-o secvenţă în care în Teleorman s-a răsturnat căruţa cu demnitari, iar Dragnea părea cel mai apăsat sinistrat din toată pneumatica. Dar noi, în calitate de câini de pază ai societăţii multilateral dezvoltate pe Internet, aveam o altă grijă: să umplem Facebook-ul de glumiţe cu deodorante Fa şi creme cu lăptişor de matcă Doina. Unii mai curioşi dintre noi au apelat până şi la principala sursă de încredere a ziaristului ignorant ori rămas în pană de sinonime, DEX online. Acesta e prietenul care nu ne lasă la greu când ne amintim să mai verificăm ceva, chit că sursa asta inepuizabilă nu e tocmai un dicţionar, ci un agregator de definiţii luate din dicţionare, unele mai de încredere, altele ba, cum ne-o fi norocul.

Am scuturat arborele etimologic al termenului „fă“. Apoi ne-am amintit cum zicea Iliescu „măi dragă“ şi, acei puţini care am ascultat până ni s-a acrit şi am auzit, totuşi, m în loc de f, ne-am gândit că de-aici i s-o trage lui Ponta familiaritatea asta de guler desfăcut al cămăşii la ora potroacelor. În principiu, am fi făcut aproape orice în afară de a porni de la o dilemă banală: a fost sau n-a fost. Păi adevărul e că n-am prea cercetat ca lumea, pentru că nu mai e timp. A dat-o Pro TV-ul, dom‛le, ce să mai verifici – aşa suna pe vremuri o scuză clasică din presă, formulată de angajatul căruia îi era lene să dea un telefon ori, mai grav, îi era târşă să admită că n-are surse în domeniu, întâmplător, cel de care era responsabil. 

În acest moment, îngăduiţi-i unui cărunt om de să-şi scuture cenuşa pe care şi-a pus-o-n cap, dintr-o perfidă solidaritate de breaslă. Ei bine, n-am verificat adevărul din ştirea asta şi nici din multe altele care au fost ori care vor mai urma pentru că dumneavoastră nu doriţi asta. Cinstit vorbind, dumneavoastră ne-aţi condamnat la fast news. Ne-aţi pus să prăjim repedele ştirile, să le servim aşijderea, nu cumva să se răcească sau să facă vreo coadă ca la autoservire. Aţi vrut să vă dăm ştiri repede, tot mai repede, hai toată lumea, că sunt gustoase, îţi mută nasul şi-ţi lasă gura apă după ele, sunt bune şi pentru copii, hai, că vă facem şi-o salată de ştiri. Aţi umplut de accesări şi vizualizări orice tâmpenie mare, medie sau mică, orice exagerare, orice titlu consistent ca un balon de săpun, acum, disponibil şi sub formă de meniu. Ne-aţi pus să împerechem cuvinte, să dăm atâtea majuscule de au ajuns să semene titlurile de azi cu acronimele întreprinderilor socialiste de odinioară, să abandonăm orice formă de slow news din proprie iniţiativă, pentru că nu ne mai citea nimeni pe noi, ăştia, crescuţi cu festina lente şi alte adagii depăşite.

În acest regim de velocitate, ne scuzaţi, dar nu ne mai putem auzi nici gândurile, darămite să mai pierdem timpul validând vreo informaţie altfel decât publicând-o! În plus, ne-aţi dat de înţeles că a plăti nişte profesionişti ai ştirilor şi ai scrisului în general e desuet, acum e la modă să fie totul gratis. Ei, dacă e gratis, vă invităm să vă lămuriţi pe cont propriu dacă a fost „fă“ sau „mă“ şi să vă desfătaţi doar cu astfel de dezbateri la nivelul carâmbilor cizmei de demnitar. Cu respect şi simpatie, pare că astea vă preocupă în (ce a mai rămas din) presă.

Avertizăm doar, în calitate de slujbaşi siliţi să zâmbească larg în timp ce vă invită în fast news-ul lor, că în acest ritm, riscaţi să nici nu mai aflaţi cine va fi succesorul lui Traian Băsescu. Va conta doar cine a dat primul ştirea şi a făcut cei mai mulţi vizitatori unici. Unici am zis! Şi verificăm după, dac-o fi să ţipe careva.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite