Bartolomeu Anania: de la legionari la comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este trimis apoi de Securitate în Statele Unite cu scopul de a diviza Episcopia anticomunistă cu sediul la Vatra (statul Michigan).Închis pentru apartenenţă la Mişcarea LegionarăValeriu Anania

Este trimis apoi de Securitate în Statele Unite cu scopul de a diviza Episcopia anticomunistă cu sediul la Vatra (statul Michigan).

Închis pentru apartenenţă la Mişcarea Legionară
Valeriu Anania s-a înscris la vârsta de 14 ani, în 1935, în organizaţia legionară "Mănunchiul de prieteni", iar în anul următor - în Frăţiile de Cruce. În 1940, la vârsta de 19 ani, a făcut şase luni de închisoare, din cauza apartenenţei sale la Mişcarea Legionară. A fost eliberat în septembrie 1940, când mareşalul Antonescu a preluat puterea. În 1942 s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, după ce a mai stat şase ani în închisoare pentru că deţinea în podul Mănăstirii Cernica arme şi propagandă legionară. În anul 1947 a fost numit stareţ la Mănăstirea Topliţa, judeţul Harghita. Între 1948 şi 1949 a fost intendent al Patriarhiei Române, iar apoi inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc. A fost protejatul Patriarhului Justinian Marina, considerat "Patriarhul Roşu".
"Eram scoşi din Zarcă (n. red - unde erau pedepsiţi deţinuţii) şi duşi obligatoriu în fosta sală de mese pentru deţinuţi, unde se ţinea aşa-zisa culturalizare, care, în fapt, era îndobitocirea unor oameni aflaţi într-o ireversibilă şi continuă cădere, înspre afunduri. Pentru că sala reeducării devenea neîncăpătoare când eram duşi şi cei din Zarcă, se instalau afară mese, bănci şi scaune. Valeriu Anania, plin de importanţă, se plimba cu mâinile la spate prin faţa noastră, iar prin discursul pe care ni-l ţinea căuta să atingă cât mai mult coarda sentimentală, şi aşa întinsă prea mult. În afară de comandantul închisorii, de faţă erau ofiţeri şi, bineînţeles, paznici-temniceri", povesteşte Gheorghe Caraza în volumul său despre închisoarea de la Aiud, unde au fost închişi peste 7.000 de intelectuali de frunte. Nistor Chioreanu în volumul "Morminte vii" confirmă că Anania era şeful reeducării de la Aiud. El spune că Anania, un "fost călugăr şi fost legionar, numai a călugăr nu arăta. Toată figura lui exprima dragoste de viaţă şi lăcomie de bucurii ieftine, turnător". La rândul său, Paul Goma scria "un călugăr cu epoleţi", un tovăraş popa legionar, liberat din închisoare în august 1964, trimis în primele luni ale anului 1965 în America (atunci când toţi ceilalţi foşti deţinuţi politici nici nu visau... să scrie o carte).

Agentul lăudat de Ceauşescu
În 1988, în volumul "Orizonturi Roşii", generalul Ion Mihai Pacepa, care "defectase" în SUA, afirma că Bartolomeu Anania a fost trimis în America de către DIE cu scopul destabilizării Episcopiei Ortodoxe Române de la Vatra, care nu era supusă Patriarhiei de la Bucureşti. Ceauşescu îl preţuia pentru activitatea sa de agent în comunitatea românească, dându-l ca exemplu fostului adjunct al şefului contraspionajului extern. Anania a revenit în România în anii '80, iar evenimentele din decembrie 1989 l-au prins la Mănăstirea Văratec. În 1993 a fost ales Episcop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Sărbătoare românească pentru mitropolia din nordul Ardealului
Peste 100.000 de ardeleni sunt aşteptaţi astăzi dimineaţă, la ora 10, în Piaţa Avram Iancu din Cluj, la înscăunarea arhiepiscopului Bartolomeu Anania, ca mitropolit al Ardealului de Nord. Sosit la Cluj, P.F. Teoctist a declarat: "Înfiinţarea mitropoliei de la Cluj este începutul unei epoci din viaţa Ardealului, pământ sfinţit de numeroşi martiri. "Se cuvenea să fie o mitropolie pentru partea de nord a ţării". Potrivit patriarhului, mitropolia nouă nu va aduce dezbinare, ci va continua eforturile depuse de mitropolitul şaguna.

S-a opus deconspirării preoţilor securişti
Bartolomeu Anania a fost unul dintre înalţii ierarhi ai B.O.R care s-au opus deconspirării preoţilor care au lucrat pentru fosta Securitate. El a invocat faptul că astfel s-ar produce o schismă în Biserică. De altfel, ca şi Anania, mai mulţi înalţi ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist au fost acuzaţi de colaborare cu Securitatea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite