UPDATE VIDEO Codul galben de ploi pentru şase judeţe din ţară, valabil până la ora 23.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis, duminică, o serie de avertizări de cod galben de ploi, valabile pentru mai multe judeţe din ţară. La această oră au mai rămas şase judeţe din ţară sub avertizare  până la ora 23:00. Municipiul Bucureşti a ieşit de sub avertizarea de cod galben de ploi, iar niciun judeţ nu se mai află sub cod portocaliu.

UPDATE Nord-vestul judeţului Brăila, jumătatea estică a judeţului Buzău şi vestul judeţului Ialomiţa se află, până la ora 21:35, sub cod galben de ploi. Se vor semnala averse ce vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice.

UPDATE Judeţul Sibiu se află, până la ora 20:30, sub atenţionare de cod galben de ploi. Se vor semnala ploi cu caracter de aversă ce pot depăşi 20-25 de litri pe metru pătrat şi intensificări temporare ale vântului.

UPDATE Judeţul Iaşi, în special  sud-estul judeţului, inclusiv municipiul Iaşi, judeţul Vrancea, mai ales jumătatea de est a judeţului, se află sub atenţionare de cod galben de ploi. 

Până la ora 20:30, în aceste zone se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină.

UPDATE Meteorologii au anunţat că, până la ora 19:40,  sudul şi estul judeţului Vaslui, inclusiv municipiul Bârlad, se află sub atenţionare de cod portocaliu de ploi. 

Se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat, izolat 40 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină. 

Potrivit ANM, în ultimele trei ore, în zonă s-ar fi acumulat 30-40 de litri pe metru pătrat şi izolat până la 50 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Meteorologii au emis avertizare de cod portocaliu de ploi, valabil până la ora 19:10, pentru sud-estul judeţului Ilfov şi pentru vestul judeţului Călăraşi. Se vor semnala averse ce vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat şi descărcări electrice.

UPDATE Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de ploi, valabilă până la ora 19:40, pentru vestul, nordul şi centrul judeţului Brăila, pentru estul, centrul şi sudul judeţului Buzău, pentru jumătatea vestică a judeţului Ialomiţa, pentru jumătatea vestica a judeţului Călăraşi, pentru cea mai mare parte a judeţului Giurgiu şi pentru sud-estul judeţului Prahova.

Se vor semnala averse ce vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat şi descărcări electrice. 

UPDATE Meteorologii au prelungit, până la ora 19:30, avertizarea de cod galben de ploi pentru judeţul Ilfov, inclusiv pentru municipiul Bucureşti. Se vor semnala averse ce vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 35 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Ploile de duminică după-amiază au umplut străzile municipiului Tulcea de apă. Sute de maşini au fost acoperite aproape integral de „fluviul“ creat pe şosea.

UPDATE Judeţul Galaţi (inclusiv municipiul Galaţi), judeţul Vaslui (în special jumătatea de sud-est a judeţului) şi judeţul Vrancea (mai ales sudul şi estul judeţului, inclusiv municipiul Focşani) se află, până la ora 18:30, sub atenţionare de cod galben de ploi.

Se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină.

UPDATE Estul judeţului Arad şi centrul şi vestul judeţului Hunedoara se află sub atenţionare de cod galben de ploi, până la ora 17:30, când se vor semnala cantităţi de precipitaţii care pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil grindină de dimensiuni mici.

De asemenea, nordul şi estul judeţului Tulcea se află, până la ora 17:45, sub atenţionare de cod galben de ploi. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni.

Până la ora 17:35, judeţul Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se află sub atenţionare de cod galben de ploi. Se vor semnala averse ce vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 35 de litri pe metru pătrat şi descărcări electrice.

UPDATE Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de ploi, valabil până la ora 17:20, pentru judeţul Brăila (în special nordul şi vestul judeţului, inclusiv municipiul Brăila), nordul şi vestul judeţului Ialomiţa, vestul şi sudul judeţului Călăraşi, sud-estul judeţului Buzău şi pentru cea mai mare parte a judeţului Giurgiu

Se vor semnala averse ce vor depăşi local 25  de litri pe metru pătrat şi izolat 35 de litri pe metru pătrat şi descărcări electrice.

Zeci de gospodării din Olteniţa au fost inundate, iar pompierii au fost intervenit cu motopompele pentru a scoate apa din casele oamenilor.

Inundaţii sunt şi în judeţul Constanţa, la Mamaia, Medgidia şi Cernavodă. Din primele estimări ale meteorologilor, cantitatea de precipitaţii căzută la Cernavodă în ultimele ore a ajuns la peste 97 l/mp, depăşind cu mult cantitatea medie de precipitaţii pentru luna iunie intreagă, cantitate estimate la 60 l/mp.

UPDATE Judeţul Tulcea, în special jumătatea de vest şi zona de coastă, se află sub atenţionare de cod galben de ploi, până la ora 16:15. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie şi grindină de mici şi medii dimensiuni.

De asemenea, a fost emisă o nouă atenţionare de cod galben de ploi pentru judeţul Ilfov, inclusiv pentru municipiul Bucureşţi. Avertizarea este valabilă până la ora 17:00 şi se vor semnala averse ce vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 35 de litri pe metru pătrat şi descărcări electrice.

UPDATE Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de ploaie, valabilă până la ora 16:00, şi pentru estul judeţului Arad şi pentru nordul şi estul judeţului Hunedoara. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii care pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil grindină de dimensiuni mici.

Nordul judeţului Cluj se află sub atenţionare de cod galben de ploaie, până la ora 16:10, când se vor semnala averse cu cantităţi de apă ce pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului, descărcări electrice şi izolat grindină de dimensiuni mici.

Pentru judeţele Vaslui (mai ales jumătatea de nord-vest a judeţului), Iaşi (mai ales jumătatea de sud a judeţului, inclusiv municipiul Iaşi) şi Galaţi (mai ales sud-estul judeţului, inclusiv municipiul Galaţi) a fost emisă o atenţionare de cod galben de ploaie, valabilă până la ora 17:00. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat, grindină, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Sud-estul judeţului Bihor se află, până la ora 15:10, sub atenţionare de cod galben de ploi. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii care pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil grindină de dimensiuni mici.

Pentru sudul şi estul judeţului Brăila, inclusiv pentru municipiul Brăila, a fost emisă, până la ora 16:00, o atenţionare de cod galben de ploi. Se vor semnala averse ce vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 35 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului şi descărcări electrice.

UPDATE Până la ora 15:00, nordul judeţului Constanţa şi jumătatea vestică a judeţului Tulcea se află sub atenţionare de cod galben de ploi şi vijelii. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrar, intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie şi grindină de mici şi medii dimensiuni.

De asemenea, până la ora 15:15, estul judeţului Ialomiţa, inclusiv municipiul Slobozia, se află sub atenţionare de cod galben de ploi. Se vor semnala averse ce vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 35 de litri pe metru pătrat şi descărcări electrice.

UPDATE Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de scurtă durată, valabilă în judeţul Ilfov, inclusiv în Municipiul Bucureşti în intervalul orar 13:15 - 14:15. Potrivit specialiştilor ANM, se vor semnala averse ce vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 30 l/mp, descărcări electrice.

UPDATE Estul judeţului Tulcea se află, până la ora 13:45, subt atenţionare de cod galben de ploi. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie şi grindină de mici şi medii dimensiuni.

UPDATE Judeţul Constanţa se află, până la ora 13:35, sub atenţionare de cod galben de ploaie şi se vor semnala frecvente descărcări electrice, cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie şi grindină de mici şi medii dimensiuni.

Pentru judeţul Călăraşi şi sudul judeţului Ialomiţa a fost emisă o atenţionare de cod galben de ploaie, valabilă până la ora 14:00. Se vor semnala averse ce vor depăşi local 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Potrivit informării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), duminică, între orele 4.00 şi 23.00, vor fi ploi însemnate cantitativ în toată ţara.

Pe parcursul zilei de duminică, aria ploilor se va extinde treptat în sudul şi sud-estul ţării, unde vor fi averse, posibil însoţite de scurte intensificări ale vântului şi descărcări electrice. În aceste zone, cantităţile de apă vor depăşi local 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 40-50 de litri pe metru pătrat.

O atenţionare de cod galben de ploi a fost emisă pentru sud-estul judeţului Tulcea unde se vor semnala frecvente descărcări electrice, cantităţi de precipitaţii ce pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat, intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie şi grindină de mici şi medii dimensiuni. Această informare va expira la ora 10:25.

Avertizare de inundaţii pe râuri în Constanţa şi Tulcea

Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Constanţa şi Tulcea, care va intra în vigoare duminică, la ora 12.00 şi va fi valabilă până luni, la ora 14.00.

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 36 de ore, se instituie cod galben pe râurile din Dobrogea, din judeţele Constanţa şi Tulcea, începând de duminică, ora 12.00 şi până luni, la ora 14.00.

Pe râurile din Dobrogea care intră sub avertizarea cod galben se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

În avertizare se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe afluenţii de grad inferior ai râurilor pentru care a fost emisă avertizarea şi pe cursurile de apă necadastrate.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ploile torenţiale au inundat mai multe gospodării la Olteniţa. În continuare se anunţă căderi masive de precipitaţii

Ploile torenţiale au făcut prăpăd la Olteniţa. Zeci de gospodării au fost inundate, după ce norii s-au rupt în judeţul Călăraşi. Pompierii au fost alertaţi să intervină cu motopompele pentru a scoate apa din casele şi din curţile oamenilor.

Inundaţii la Constanţa, Mamaia, Medgidia şi Cernavodă. Străzile din Cernavodă, rupte de ploi. La Anghel Saligny, drumul este blocat de aluviuni

Reclamaţiile curg la Comandamentul RAJA de la locuitori ai Constanţei, din zona Mamaia, de la Medgidia şi de la Cernavodă, localităţi afectate de ploile torenţiale de duminică, 30 iunie.

FOTO Tulcea, sub ape după ploaia de duminică după amiază

Ploile de duminică după amiază au umplut străzile municipiului Tulcea de apă. Sute de maşini au fost acoperite aproape integral de „fluviul“ creat pe şosea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite