Atenţie! Zonele de picnic din toată ţara, controlate de autorităţi în perioada minivacanţei de 1 Mai
0Zonele amenajate pentru activităţi de picnic, zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic şi cele turistice vor fi controalate în perioada minivacanţei de 1 Mai de echipe mixte formate din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Gărzii de Mediu, Poliţiei Locale şi Jandarmeriei. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că cei care nu vor respecta legea picnicului vor fi amendaţi cu până la 5.000 de lei.
Controalele şi inspecţiile pentru monitorizarea activităţilor de picnic au fost dispuse de ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, şi vor avea loc în perioada 1-4 mai.
"Astfel, în această perioadă, echipe mixte formate din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, reprezentanţi ai Poliţiei Locale şi ai Jandarmeriei vor desfăşura acţiuni de patrulare în zonele special amenajate pentru activităţi de picnic, în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, dar şi în zonele turistice şi în zonele de afluenţă publică consacrate, pentru a asigura respectarea prevederilor legale", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.
Ce spune legea
Potrivit Legii activităţile de picnic pot fi organizate numai în zone special amenajate sau în zone indicate pentru picnic, care aparţin domeniului public sau privat al statului şi unităţilor administrative-teritoriale, zone în care există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi şi este permisă aprinderea focului.
Organizarea activităţilor de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei.
În zonele amenajate pentru picnic, cetăţenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care: păstrarea curăţeniei şi aruncarea deşeurilor doar în containerele special amenajate; aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii şi stingerea jarului după încheierea activităţii; folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop, păstrarea liniştii şi ordinii publice.
De asemenea, este interzisă poluarea cursurilor de apă, aruncarea la întâmplare a ţigărilor, chibriturilor sau altor obiecte aprinse, şi spălarea obiectelor folosite la picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate. Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie, pentru care pot fi date amenzi între 100 şi 5.000 de lei.
Şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a atenţionat că aprinderea focul pentru prepararea mâncării trebuie făcută numai în locurile special amenajate, cât mai departe de vegetaţia uscată şi în niciun caz pe timp de vânt puternic.
Potrivit IGSU, focul nu trebuie lăsat nesupravegheat, pentru că orice intensificare a vântului poate îndrepta flăcările spre vegetaţia uscată sau alte materiale combustibile, iar jarul trebuie stins cu apă sau pământ înainte de a pleca din locul în care a fost făcut focul.
În cazul producerii unui incendiu, acesta trebuie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, iar până la sosirea pompierilor, persoanele aflate în zonă trebuie să intervină pentru stingerea focului, cu mijloace de primă intervenţie.
În 2013 au fost date amenzi de doar 1.200 de lei pentru nerespectarea Legii picnicului
Potrivit unui un răspuns transmis de Garda Naţională de Mediu (GNM) la solicitarea agenţiei Mediafax, nerespectarea Legii picnicului a fost sancţionată anul trecut prin 11 amenzi în valoare totală de 1.200 de lei, aplicate numai cetăţenilor, în timp ce unii administratori de zone de picnic au primit avertismente pentru lipsa amenajărilor corespunzătoare.
În cursul anului 2013, ca urmare a constatării încălcării prevederilor Legii picnicului, au fost aplicate persoanelor fizice 40 de sancţiuni, din care 29 de avertismente şi 11 amenzi.
Cu ocazia controalelor de anul trecut, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că unii cetăţeni nu au respectat anumite obligaţii legale cu privire la activitatea de picnic, respectiv au distrus panourile informative, marcajele sau indicatoarele existente în perimetrele special amenajate.
De asemenea, unii au aruncat deşeurile în afara locurilor stabilite în acest scop sau nu au depus selectiv deşeurile în containerele inscripţionate corespunzător tipului de deşeu, au parcat autoturismele în afara spaţiilor special amenajate, au aprins focul în afara amenajărilor sau au refuzat legitimarea la solicitarea organelor de control.
Tot cu ocazia acestor controale, s-a constatat că unii administratori de zone de picnic nu au respectat prevederile legale, aceştia primind avertismente. Printre nereguli, s-a numărat lipsa dotării zonei de picnic cu recipienţi pentru colectarea selectivă, cu toalete ecologice, cu locuri speciale pentru vetre de foc şi panouri indicatoare cu informaţii referitoare la regulile pentru desfăşurarea activităţii de picnic.
Autorităţile recunosc că uneori evită să dea amenzi, limitându-se la atenţionări verbale pentru a-i intimida pe petrecăreţi.
Pe aceeaşi temă:
Un singur spaţiu amenajat legal pentru ieşirile la iarbă verde la Brăila
Locurile amenajate pentru picnic, o raritate în judeţul Buzău