Atacul falselor mesaje antivaccinare. Care vor fi efectele
0Rata acoperirii vaccinale în România ar putea scădea în urma campaniei anti-imunizare din ultimele zile. Specialiştii susţin că e nevoie de o informare corectă a populaţiei pentru a contracara mesajele false distribuite prin poştă şi pe reţelele de socializare.
Mai puţini copii vaccinaţi şi o reticenţă şi părinţilor în a-şi imuniza micuţii împotriva rujeolei, boală care a făcut ravagii în România în ultimul an şi jumătate, ţara noastră fiind cap de afiş nu doar la numărul de îmbolnăviri – peste 15.000, ci şi la numărul de decese – peste 50.
Acestea sunt doar două dintre consecinţele luptei antivaccin care a depăşit, pentru prima dată, bariele legale. Organizaţiile care militează împotriva imunizării nu vor rămâne însă nepedepsite, după ce au distribuit pliante cu mesaje false în cutiile poştale ale bucureştenilor, asumându-şi siglele
Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF. Asta pentru că Ministerul Sănătăţii a depus joi plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
„Este esenţial ca cei care au distribuit astfel de mesaje să fie pedepsiţi, ceea ce s-a întâmplat este foarte grav şi vom aştepta ca justiţia să ia măsurile care se impun”, a explicat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Deşi momentan instituţia nu a anunţat dacă intenţioează să facă şi o campanie de informare privind beneficiile vaccinării împotriva rujeolei, prin care să şi contracareze mesajele antivaccin distribuite bucureştenilor, specialiştii din sistem afirmă, totuşi, că o astfel de campanie devine o necesitate la ora actuală.
Medic: „S-a mers prea departe, vom avea o muncă dificilă”
„De această dată s-a mers prea departe, au fost depăşite bariere legale pentru că şi-au asumat însemnele unor instituţii, legitimând mesaje false. Pe de altă parte, ce e grav e că preiau formatul afişelor falsificând conţinutul acestora, ceea ce constituie înşelăciune. Antivacciniştii ne-au arătat cu cine stăm, de fapt, de vorbă. Un alt efect poate fi că, atunci când va fi o altă epidemie, copiii nu vor fi imunizaţi pentru că părinţii vor refuza să-i
vaccineze. Iar aici misiunea noastră va deveni una foarte dificilă”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
Potrivit acestuia, medicii de familie sunt cei care stau faţă în faţă cu părinţii care deja sunt tot mai greu de convins cu privire la beneficiile imunizării. „Va trebui să demontăm conţinutul acestor mesaje în condiţiile în care e foarte greu să vezi cum suferă un copil de o boală care poate fi prevenită. Ceea ce vedem e o acţune bine condusă, foarte bine derulată şi, nu în ultimul rând, finanţată. Pentru că toate aceste lucruri înseamnă bani”, a completat medicul de familie.
„E ca si cum mi-aş cumpăra o Dacia albă şi aş pune pe ea însemnele Poliţiei şi m-aş folosi de siglă în mod abuziv, amendând oameni. Ceea ce se petrece e o infracţiune. Subminează nu numai un program naţional de sănătate publică ci şi încrederea cetăţenilor în sistemul de sănătate publică. Generază boli şi moarte”, spune Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.
Arafat: „Aceste mesaje ne vor costa vieţi”
Între altele, pliantele antivaccinare conţin mesaje precum „Vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi”, „Pesticide în vaccinuri“ şi „Vaccinul îţi poate distruge copilul pentru întreaga viaţă”, ele fiind distribuite inclusiv pe reţelele de socializare. Distribuirea de informaţii false a început, de fapt, în urmă cu câteva luni, îşi aminteşte secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat.
„Panourile publicitare cu mesaje antivacciniste există şi acum, doar că e prima dată când s-a ajuns la un asemenea nivel. Campaniile de acest gen pot fi extrem de periculoase. În momentul de faţă, statul e obligat sî ia măsuri foarte dure împotriva celor vinovaţi, pentru că mesajele lor ne vor costa vieţi în viitorul apropiat. Rezultatele acestei campanii de dezinformare le vom putea vedea în două-trei luni. Dacă rata acoperirii vaccinale va scădea va fi clar un efect negativ. Problema majoră este că, folosind siglele instituţiilor pro-vaccinare, au transformat dezinformarea într-o informaţie credibilă pentru populaţie”, a declarat Raed Arafat pentru „Adevărul”.
Pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani
Avocatul Adrian Cuculis afirmă că răspândirea de informaţii false, care se regăseşte în Codul Penal, la articolul 404, prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani. În plus, organele penale pot declanşa urmărirea penală din oficiu, susţine magistratul. „Vorbim de un atentat la siguranţa naţională în condiţiile în care prin discuţia legată de beneficiile vaccinării poţi induce o stare de panică în rândul populaţiei”, a conchis avocatul.