Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie se delimitează de medicii psihiatri care comentează cazurile grave de violenţă în mass-media

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) se delimintează de medicii care au intervenţii în mass-media şi televiziune referitoare la cazuri grave de violenţă, suicid şi crime, cu implicaţii penale în desfăşurare.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că poziţiile medicilor care fac asta contravin cu statutul asociaţiei şi spiritul profesiei de medic psihiatru, care contravin codului deontologic al Colegiului Medicilor din România dar şi reglementărilor internaţionale referitoare la psihiatrie. 

„Pronunţarea cu certitudine profesională asupra discernământului critic înaintea evaluării în comisia de expertiză medico-legală, reprezintă un model deontologic şi etic dezaprobat de către corpul profesional psihiatric din România, reprezentat de ARPP. Diagnosticul în specialitatea psihiatrie se conturează pe baza unor criterii diagnostice clare bazate pe examinarea directă, nemijlocită a persoanei. Precizăm că expertiza medico-legală psihiatrică reprezintă rezultatul unui travaliu ştiinţific complex, de mare fineţe şi înaltă responsabilitate profesională, care analizează toate dovezile medicale şi judiciare necesare pentru aprecierea cu acuitate a discernământului critic în momentul comiterii faptelor”, se arată într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, intervenţiile profesioniştilor în sănătate mintală în mass-media, nefundamentate şi neargumentate pe baza tuturor documentelor, probelor şi examinărilor directe pot fi periculoase. 

„Considerăm inadmisibile aprecierile şi comentariile privind discernământul critic, respingerea a priori a posibilităţilor de reabilitare precum şi speculatiile in legătură cu viaţa privată a oricărei persoane care contravin scopului, misiunii şi atitudinii de medic. În respect absolut faţă de libera exprimare a opiniilor şi corecta informare a publicului, reamintim tuturor profesioniştilor în sănătate mintală care se exprimă public prin intermediul mijloacelor mass-media să ţină cont de principiile etice şi să facă permanent referinţă la ancorele solide ale nobilei profesii medicale”, arată ARPP. 

Sursa citată mai arată că psihiatrii nu trebuie să facă anunţuri către mass-media cu privire la prezumţia de psihopatologie asupra oricărei persoane. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite