Aproape două milioane de români suferă de boală cronică de rinichi, ale cărei simptome apar foarte târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii anunţă aproape 2 milioane de români suferă de boală cronică la rinichi FOTO Arhivă
Specialiştii anunţă aproape 2 milioane de români suferă de boală cronică la rinichi FOTO Arhivă

Aproape două milioane de români au boală cronică de rinichi, ale cărei prime simptome pot apărea abia când 90% din funcţia renală a fost pierdută, potrivit medicului Cristian Serafinceanu, şeful Centrului de Hemodializă din cadrul Institutului „Nicolae Paulescu” din Capitală.

„Această afecţiune nu ţine cont de vârstă, sex sau rasă. Boala cronică de rinichi presupune o degradare progresivă şi inreversibilă a funcţiei renale, de aceea prevenirea şi diagnosticarea precoce devin obiective esenţiale. Aproape două milioane de români au boală cronică de rinichi şi, din păcate, suferinţa nu doare, iar primele simptome pot apărea doar când 90% din funcţia renală a fost pierdută”, a declarat medicul Serafinceanu într-o conferinţă cu tema „Risc şi factori de risc în boala cronică de rinichi”, arată Mediafax.

Totodată, medicul, care este şi preşedintele Asociaţiei de Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale, a precizat că sunt între 1,5 şi 2 milioane de români care fac dializă, cam tot acelaşi număr având boală cronică de rinichi, şi 150.000 de români cu boală cronică de rinichi şi complicaţii diabetice, iar dintre aceştia din urmă 0,1% ar avea nevoie de dializă.

Potrivit medicului, numărul cazurilor noi creşte anunal cu între 5 şi 10%.

Seraficeanu a mai spus că, pentru optimizarea îngrijirii persoanelor cu boală ronică de rinichi, este necesar un efort comun al tuturor specialiştilor care intră în contact cu aceştia: medicul nefrolog, medicul diabetolog şi medicul cardiolog.

Boala cronică de rinichi este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau obezitatea.

Medicii recomandă controlul regulat al rinichilor mai ales dacă pacientul are rude directe care suferă de boală cronică de rinichi, dacă fumează sau are o vârstă înaintată. 

De asemenea, pentru prevenirea bolii cronice de rinichi, medicii recomandă practicarea unui sport sau a mişcării, menţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, monitorizarea tensiunii arteriale, însuşirea unei alimentaţii sănătoase şi menţinerea sub control a greutăţii corporale, consumul corespunzător de lichide, evitarea fumatului şi, nu în ultimul rând, controlul medical specific al rinichilor, a spus Dan Voiculescu, şeful Clinicii de Nefrologie de la Institutul Fundeni.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

De ce sunt pietrele la rinichi mai dureroase decât chinurile facerii

Doar cine a avut pietre la rinichi ştie câtă suferinţă pot provoca. Pietrele la rinichi sau calculii renali sunt formaţiuni solide create de sărurile şi mineralele din urina foarte concentrată. Unele rămân pe loc, în rinichi, însă altele pot călători de-a lungul tractului urinar provocând, în funcţie de ce mărime au, dureri atroce.

Citricele, adevărate medicamente naturale pentru rinichi

O substanţă din compoziţia grepfrutului, dar şi a altor citrice este un aliat de nădejde pentru sănătatea rinichilor. Aceste fructe previn mai ales chisturile renale, arată un studiu recent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite